De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vlaardingers motten geen passie voor hun vuilbakkie

Vlaardingers motten geen passie voor hun vuilbakkie

Ik hou niet van rommel. Niet op straat, niet in m’n huis (1) en niet in de politiek. Zeker als het gaat om beleid dat iedereen raakt. De gemeenteraad van Vlaardingen heeft een ambitie: Het aantal kilo’s aan restafval verminderen. Dat is goed voor iedereen natuurlijk. Maar de raad heeft wel een klein geldprobleem ... van 12 miljoen euro.

Er ligt een enorm pakket aan maatregelen om deze kilo’s te verminderen, dat vind ik op zich al raar. Ik heb nog nooit zoveel maatregelen voor veiligheid, horeca of andere belangrijke items gezien. Maar goed. Veel maatregelen juich ik heel hard toe: Extra recycling afvalbakken (glas- en papierbakken bijvoorbeeld) het weghalen van overtollige plasticbakken; plastic wordt namelijk na-gescheiden in Vlaardingen, en de optimalisatie van het ophalen van elektronisch afval en matrassen.

Deze bovenstaande zaken zijn tevens al begroot. Wat echter nog niet begroot is, is het pasjessysteem voor de containers in Vlaardingen. Als steunraadslid voor ONS.Vlaardingen stelde ik hier afgelopen donderdag uiteraard vragen over. Waarom willen wij €90.000 PER JAAR uitgeven aan dit systeem? We weten de effecten niet (alleen schattingen) en het speelt bijplaatsen alleen maar in de hand. Ik ken Vlaardingers een beetje, wanneer zij met hun vuilniszak naar de container lopen en hun pasje vergeten “pleuren ze gewoon die zak naast de vuilbak.”

Het argument om dit in te voeren is dat bedrijven niet meer ‘illegaal’ bedrijfsafval in de normale vuilcontainers dumpen zonder hiervoor te betalen. Maar aangezien het pasje anoniem is kunnen ze dit nog altijd doen maar nu met een pasje. Een schijnoplossing dus, om maar niet te handhaven. Een ander argument is het feit dat er, misschien, in de toekomst, wellicht, ooit een hogere prijs voor het verbranden van restafval komt.

Mooi. Dan kunnen we altijd deze maatregelen uit de lade van het stadhuis halen en het invoeren wanneer die prijs daadwerkelijk omhooggaat! Dit is alsof je je huis gaat blussen omdat het misschien ooit in de toekomst in de fik vliegt.

Uiteraard ben ik geen typische bestuurder die logisch nadenkt en een beslissing maakt. Wellicht zijn de inwoners van Vlaardingen het totaal niet met mij eens. Dus ik vroeg het ze. 500 reacties later en de resultaten waren duidelijk. 90% zei “NEE” tegen een pasjessysteem. En ik mij maar afvragen waarom onze bestuurders zo bang zijn voor het referendum.

Bijkomend feit is dat deze bestuurders ook veel Stroomopwaarders werkloos willen maken. Uiteraard wordt dit genoemd als ‘zoeken naar ander werk’ maar we weten inmiddels beter.
Waarom zullen deze mensen werkloos worden? Ik hoor het u vragen. Simpel: er zijn nu stortkokers in bepaalde flats in Vlaardingen. Deze worden geleegd, niet door vuilnismanvrouwen, maar door helden van Stroomopwaarts.
   Een korte berekening liet zien dat dit per flat €6.653 op jaarbasis kost. Er zijn aardig wat flats dus laten we uitgaan van 30 stuks hoogbouw. Dit is al gauw €200.000, een bedrag dat Stroomopwaarts misloopt, plus het feit dat de Gemeente Vlaardingen waarschijnlijk de uitkeringen van deze mensen moet gaan bekostigen. Saillant detail is dat koopflats zelf mogen kiezen voor het afsluiten van de vuilcontainers waardoor je dus een versplintering krijgt van ongekende proporties.

Ik roep daarom ook op om de reeds begrote en kostenneutrale of winstgevende projecten wél uit te voeren. Dan kijken wij als gemeenteraad over een jaar naar de resultaten. Mochten deze tegenvallen én de verbrandingsheffing gaan omhoog dan kunnen we altijd aanvullende maatregelen nemen. Ik heb nog nooit haast gezien in de politiek, maar met dit grote en complexe dossier wordt door de gemeenteraad gesprint, met alle gevolgen van dien, hogere belastingen en nóg meer werkloosheid, om het maar voor 1 januari 2020 geregeld te hebben… Idiocratie, geen democratie.

 

2 commentaar(en) op artikel "Vlaardingers motten geen passie voor hun vuilbakkie"

Mooi geschreven thom en idd als ik met mijn vuilniszak naar de vuilcontainer fiets en ik mijn pas vergeet zet ik het er misschien ook wel naast

Door: aafje van leeuwen Op:

Wel of geen pasjessysteem vind ik het een aso-gedachte/handeling je vuilniszak naast een container te dumpen.

Door: Normen en Waarden Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker