'Ik ben gewoon een goede beroepsbedrieger,' in Theater aan de Schie

Hans Klok daagt de toekomst uit in de nieuwe show Face The Future

Hans Klok daagt de toekomst uit in de nieuwe show Face The Future

SCHIEDAM - Face The Future heet de nieuwe show van Hans Klok, nog altijd de fastest magician in the world. Daarin verwerkt de illusionist eigentijdse thema’s als Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality, technologische ontwikkelingen die even spectaculair als beangstigend zijn.

Het wordt volgens Klok “een ongelooflijke magische reis.” Met deze gloednieuwe show komt de illusionist ook naar Schiedam. Op dinsdag 12  en woensdag 13 november 2024 is Face The Future te zien in Theater aan de Schie.

Zijn nieuwe voorstelling Face The Future is een échte Hans Klok:  adembenemende illusies in sprinttempo, gekoppeld aan de atmosfeer van nostalgisch variété en eigentijds technisch vernuft. Wat dat laatste  betreft kan het publiek straks zijn hart ophalen, want de illusionist heeft  met de voortschrijdende technologisering van de samenleving zijn show  een heel eigentijds thema meegegeven.

Hans Klok: “Zaken als Artificial Intelligence (AI) en Virtual Reality ontwikkelen zich in de samenleving in een angstaanjagend hoog tempo.  Combineer een foto en 20 seconden spreektekst van iemand en je creëert een zelfstandige kloon, niet van het origineel te onderscheiden. Bij AI stop je een thema, vervat in een paar woorden, in de computer en er rolt een  compleet boek uit. Beangstigend, vind ik, maar tegelijk fascinerend en  uitdagend. Want - bestaat mijn beroep straks nog wel?”

In Face The Future construeert Hans Klok online een avatar, een digitale  dubbelganger, die hem moet helpen bij de uitdagingen waar een  illusionist anno 2024 voor staat. Het kunstmatige alter ego ontwikkelt echter een geheel eigen wil en grijpt de macht. Pas als de avatar van  vlees en bloed is, kan de magiër de strijd op leven en dood met zijn  tweede opstandige ik aangaan. “Het is ook het aloude verhaal van de  strijd tussen goed en kwaad”, zegt Hans Klok. ,,En voor mij de ideale  vertelling om er de tijdmachine, dat ambachtelijke fenomeen uit het  illusionisme, in te weven. Ik beland in het Oude Egypte, de Middeleeuwen en zelfs in de toekomst als de Apocalyps, het einde der tijden, de wereld  bedreigt. Dat zijn natuurlijk prachtige ingrediënten voor de decors,  attributen en belichting.”

Voor zijn familievoorstelling deed hij een beroep op acteur, zanger, choreograaf en regisseur Stanley Burleson en zijn levenspartner en  collega-magiër Dann van Ling, die een aantal trucs en acts ontwierp.

Uiteraard ontbreken zijn klassieke succesnummers niet. Daaronder het verbijsterende zweefnummer en zijn virtuoze demonstratie hand-goochelen op de vierkante millimeter, dat dankzij een reusachtig led- scherm voor iedereen zichtbaar is en waarbij je de illusionist letterlijk op  de vingers kunt kijken. Met de komisch mimespeler Kevin Gorczynski weet Hans Klok zich weer vergezeld van een energieke sidekick op het  podium. “Kevin en ik zijn een soort Batman en Robin. Uiteraard in het  gezelschap van onze drie Diva’s of Magic.”

Hij is 55, maar deze meester van de verbeelding, oogt allerminst als een goochelkunstenaar die op weg is naar de zestig. Is er eigenlijk een  pensioengerechtigde leeftijd voor illusionisten? En als het zover is een  tehuis voor tovenaars? Lachend: “Het is nog niet in me opgekomen. Natuurlijk, met het klimmen der jaren moet je in mijn vak goed voor je  lichaam zorgen. Op het podium ben ik, in hoog tempo, altijd in actie. Ik  sport daarom dagelijks: krachttraining en cardiofitness.”

“Bovendien: ik ben nog niet uitgeleerd. Dat merk je als je de jaarlijkse Blackpool Magic Covention in Engeland bezoekt. Daar komen duizenden  illusionisten over de gehele wereld bijeen. Ik heb er vier keer tijdens de  traditionele galavoorstelling mogen optreden. En ik zie er nog steeds  trucs waarvan ik denk: collega, hoe doe je dat in vredesnaam?”

Jazeker, hij koopt op gezette tijden trucs om zijn almaar uitdijende  illusionistische idioom uit te breiden. De Doos van Moretti bijvoorbeeld,  een van zijn spectaculairste showacts waarbij de illusionist zelf in een  kartonnen doos kruipt en vervolgens met talloze zwaarden wordt  doorboord. “Een van de zonen van de befaamde illusionist Hans Moretti  reed naar IJmuiden met een gevouwen kartonnen doos en een reeks  zwaarden in zijn achterbak. Klaar is Kees, dacht ik. Het zag er zo  eenvoudig uit, maar ik heb er maanden op staan zweten.”

Hans Klok is al sinds jaar en dag een vaste waarde in de wereld van de  internationale illusionisten. Zijn carrière overspant inmiddels een periode  van 45 jaar. Van de dag waarop hij op zijn tiende verjaardag een  goocheldoos cadeau kreeg (twee jaar later werd hij Nederlands  jeugdkampioen goochelen) tot zijn huidige show Face The Future. Een  rijke loopbaan, geplaveid met grote successen.

Zijn lidmaatschap bijvoorbeeld van de Britse The Magic Circle, een select  gezelschap waarin slechts de beste en meest vernieuwende illusionisten  worden opgenomen. Of de Zilveren Clown waarmee hij in 2014 tijdens het prestigieuze Internationale Circus Festival in Monte Carlo werd  onderscheiden - de eerste illusionist die ooit deze prijs won. Hij bracht het oeuvre de legendarische ontsnappingskunstenaar Harry Houdini tot leven en verbrak voor de kijkers van de BBC zijn eigen record door twaalf  illusies in vijf minuten uit te voeren. Boven de Amstel in Amsterdam  voerde hij de sensationele The Jaws of Death uit, waarbij hij  ondersteboven en ingesnoerd in een dwangbuis binnen anderhalve  minuut wist te ontkomen aan kolossale grijpers met stalen punten.

Maar Hans Klok is behalve illusionist ook realist, opgetrokken uit Noord-Hollandse nuchterheid en gelardeerd met de zilte zeelucht van de Noordzee die het hoofd altijd koel houdt. “Het was natuurlijk niet alleen  maar hosanna, hè?”, blikt hij terug. “Het plotselinge overlijden van mijn vader in 2002 de man die zoveel voor mij en mijn bedrijf betekende. De dood drie jaar geleden van mijn vaste assistente Nathalie Hoop, die een  dochtertje naliet…”

“Ook zakelijk heb ik diepe dalen gekend. Ik ging op veel te dure schoenen op weg naar Duitsland, met een olifant nota bene. Man, ik had op een  bepaald moment echt een miljoenenschuld. Het kostte me tien jaar om  die af te betalen. En dan Las Vegas…, een onvergetelijke ervaring. Ik zat  bij Ellen DeGeneres in de tv-show, betere publiciteit voor je kaartverkoop  kun je in de Verenigde Staten niet krijgen. Maar ja, toen kwam corona en  ging alles op The Strip in Vegas op slot.”

Hoe internationaal georiënteerd ook - hij trad op van Frankrijk tot de Verenigde Staten en van Japan tot Zuid-Amerika - Nederland, in het  bijzonder zijn vaste honk in IJmuiden, is altijd de thuisbasis van Hans  Klok gebleven. Tussen Martiniplaza in Groningen en het Excalibur Hotel & Casino in Las Vegas liggen duizenden kilometers, maar beide locaties  zijn hem  even dierbaar. Verwende Amerikanen met hun neiging tot  hysterie of de meer bedaarde  Nederlanders - de geestdriftige reacties op  zijn shows zijn universeel. Hans Klok: ,,Je kunt  het publiek in twee groepen mensen verdelen: de ene helft kijkt naar hoe ik mijn trucs  uitvoer en beleeft daar een zeer genoeglijke avond aan. Die wens ik een fijne  voorstelling!

“De andere categorie zit op het puntje van haar stoel en wil  koste wat kost uitvinden hóe ik het doe. Die mensen wens ik altijd veel  succes.  Maar… zoek er alsjeblieft niet teveel achter, hè? Als Illusionist ben ik een  zinsbegoochelaar, iemand die de zintuigen van de mens voor de gek  houdt. Gewoon een beroepsbedrieger. Maar, mag ik wel zeggen, een  goede.”

Kaarten voor Face the Future van Hans Klok op dinsdag 12 en woensdag november 2024 zijn te reserveren via www.theateraandeschie.nl. Toegang is €  64,00 per persoon.

Een extra vleugje magie toevoegen aan een avondje uit? Met de speciale Magic Seats geniet u onder het genot van een drankje van de unieke gelegenheid om aanwezig te zijn bij de Meet&Greet mét fotomoment met Hans Klok! Prijs inclusief toegangskaart: € 99,00.

19-04-2024