Eerste Champions League goal Ian Maatsen

Borussia Dortmund - Atletico Madrid 4-2 (2-0)

DORTMUND - Voor het eerst in elf jaar wist Borussia Dortmund gisterenavond de halve finales van de Champions League te bereiken. Ditmaal ten koste ten koste van het Spaanse Atletico Madrid. De volgende tegenstander is ook al bekend: dat wordt Paris Saint Germain. De Fransen wisten in een zinderende strijd in en tegen Barcelona een 2-3 achterstand weg te poetsen.

De gouden overwinning van Dortmund kende een rood-geel-blauwe inbreng met de tweede goal. Die was van Vlaardinger Ian Maatsen. Zoals we eerder al suggereerden speelt hij zich sinds de jaarwisseling bij de Duitsers op aanraden van bondscoach Ronald Koeman, gestaag het Nederlands Elftal in. Niet in het minst vanwege de blessure van Feyenoorder Quilindschy Hartman wint Maatsen aan belang voor Dortmund en maakt zo prima reclame voor zichzelf.

De overwinning kwam in de tweede helft nog wel in gevaar. Na de ruststand van 2-0 met goals van Brandt (minuut 34) en Maatsen (minuut 39) leek Atletico snel orde op zaken stellen met treffers van routinier Hummels (eigen goal, 49e minuut) en Corea in de 84e minuut.

Maar er bestaat kennelijk nog altijd iets als een Duitse mentaliteit, want achtereenvolgens Füllkrug (71e minuut) en Sabitzer, die in de 3e minuut een giga-kans om zeep hielp, maakte in minuut 74 zijn eerdere gemis goed door de 4-2 te scoren. 81.365 toeschouwers voor het overgrote deel laaiend enthousiast naar huis sturend. Maar niet eerder dan dat Maatsen op slag van tijd met een kopbal redding bracht en onnodige spanning wist te voorkomen.

RTL 7
Onder leiding van Umberto Tan ging het bij RTL 7 ook even over Ian Maatsen.
   Umberto Tan: ‘Hebben we vanavond met Ian Maatsen de nieuwe linksback gezien van het Nederlands Elftal? Hartman gaat het niet redden.’
   Jan Boskamp: ‘We hebben niet veel van hem gezien (in de samenvatting, red.). Maar hij speelt goed in en heeft een goede trap. Die goal, dat is zo goed gespeeld. Hij speelt die bal echt goed.’
   Giovanni van Bronckhorst: ‘Bij Chelsea heeft hij niet altijd gespeeld en ook nog eens op andere posities. Voor Oranje is een echt goede om erbij te hebben als linksback en als we met vijf verdedigers spelen. Aanvallend en verdedigend is hij een aanwinst.’
   Umberto Tan: ‘Of toch Blind?’
   Giovanni van Bronckhorst: ‘Qua snelheid is Maatsen beter.’

Halve finale Champions League & het EK
Op dinsdag 30 april en woensdag 1 mei zijn de heenwedstrijden van de halve finales van de Champions League. Een week later volgende de returns.

Het EK wordt van 14 juni t/m 14 juli in Duitsland gespeeld.

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschriften van boven naar onder
1. Op die manier geniet een winnaar van de kwartfinale
2. Doelman Jan Oblak kijkt de bekeken schuiver van Ian Maatsen na: 2-0
3. Ian Maatsen bekijkt van afstand hoe Sabitzer een kwartier voor tijd de 4-2 binnen schiet
4. RTL 7 Live met v.l.n.r.: oud-voetballers Giovanni van Bronckhorst en Jan Boskamp versus presentator Umberto Tan
5. Zo springen winnaars met een (onbewuste?) voorliefde voor ballet ...