Het geheim van Bols: lezing in Proeflokaal de Kast

Boeiend speurdersrelaas met spectaculaire afloop

Boeiend speurdersrelaas met spectaculaire afloop

VLAARDINGEN - Dinsdagavond was Proeverij de Kast afgeladen vol voor de lezing van auteur Martin Hendriksma over het boek Het geheim van Bols. Deze uitgave, waarvan net de vijfde druk is verschenen, beschrijft de leveringen van de destilleerder aan de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de rubriek ‘Een uitgelezen kans’ verscheen op vrijdag 12 april al een lovende bespreking over dit bij vlagen onthutsende boek.

De auteur vertelde nieuwsgierig te zijn geworden toen in een huis in het dorp Heemstede, onder de rook van Haarlem, een schuilplaats uit de Tweede Wereldoorlog werd ontdekt. Een speurtocht begon om te eindigen met de ontdekking van de grootscheepse leveringen van de firma Bols aan de bezetters. De omzet tijdens de bezetting bedroeg liefst het twaalfvoudige van die van voor de oorlog.

Ook de toenmalige bewoner van de Heemsteedse woning, Ernst Moltzer, staat in dit boek volop in de schijnwerpers. Hij was als adjunct-directeur van Bols fel tegen de leveranties aan de nazi’s en trok zich terug uit het bedrijf. Sterker nog, hij probeerde met twee vrienden in een zeilboot de Noordzee over te steken. Deze Engelandvaarders kwamen daar nooit aan. De verdwijning van Ernst Molzer werd nooit opgelost. Totdat Martin Hendriksma zich met deze zaak ging bemoeien.

Een aandachtig publiek, bijeen in een uitverkocht Proeflokaal de Kast, volgde de speurtochten van Hendriksma tijdens de lezing, die zijn verhaal uitgebreid van beeldmateriaal voorzag. Deze foto’s zijn veelal ook terug te vinden in het door hem geschreven boek. Belangstellenden die ook willen weten hoe de zoektocht van deze auteur eindigde kunnen zijn onthutsende oorlogsverhaal bij de Schiedamse boekhandel Post Scriptum beluisteren en bekijken op woensdag 8 mei.

Tekst en fotografie
Gerard van Os

240425 De Kast Bols Martin Hendriksma

24-04-2024