Kinderen in gesprek met wethouder Lianne van Kalken

Kinderen in gesprek met wethouder Lianne van Kalken

VLAARDINGEN - Op woensdag 24 april kregen leerlingen uit groep 7 van IKC van Kampen bezoek van wethouder Lianne van Kalken. De wethouder heeft de leerlingen gevraagd mee te denken over een aantal uitdagingen waar de gemeente voor staat en nodigde de kinderen uit om haar te adviseren over oplossingen.

Om daar goed over kunnen mee te denken, hebben de kinderen zich in de afgelopen weken aan de hand van Pak@ Democratie verdiept in democratie, hoe het bestuur van de gemeente werkt en hoe besluiten worden genomen. Vandaag gingen ze daarover in gesprek met de wethouder.

Tijdens het gesprek hebben de kinderen verteld over hun ervaringen met het lespakket en zijn ze in gesprek gegaan over hun ideeën voor gemeente Vlaardingen. De kinderen hebben hierbij gekozen voor het thema ‘buitenspelen’. Ze waren het erover eens dat het belangrijk is dat kinderen worden gemotiveerd om naar buiten te gaan. Ze vonden ook dat de gemeente meer kan doen om dit te stimuleren. Zo kan de gemeente zorgen voor speelplekken die geschikt zijn voor alle leeftijden en is de gemeente verantwoordelijk voor de veiligheid van speelplaatsen. Een van de kinderen had zelfs het idee om een kraampje op te zetten in het park waar natuurlijke spelmaterialen worden uitgedeeld, zodat het nog leuker wordt om buiten te spelen.

Wethouder Van Kalken vindt het erg belangrijk dat kinderen uit de gemeente kunnen meedenken en meedoen met de stad. Daarvoor moeten zij kunnen ontdekken en ervaren hoe zij als actieve Vlaardingers zélf een steentje bij kunnen dragen, want samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich fijn voelen in de stad. Om kinderen die kennis en ervaring bij te brengen biedt de gemeente sinds dit schooljaar Pak@ Democratie aan, aan alle basisscholen in Vlaardingen.

Pak@ Democratie  
Pak@ Democratie is een educatief programma dat kinderen de beginselen van democratie leert, ze actief betrekt en uitdaagt bij het ontdekken van hun rol in de samenleving en hen goed geïnformeerd laat meedenken met de gemeente. Het programma biedt kinderen en leerkrachten in één koffer al het lesmateriaal dat nodig is om aan de slag te gaan. Het materiaal wijst de weg; aan de hand van verschillende spelvormen worden de onderwerpen democratie en burgerschap van A tot Z tot leven gebracht. Door deze opzet is de leerstof geschikt en aantrekkelijk voor kinderen van alle niveaus. En dat is belangrijk, want iedereen moet kunnen meedenken en meedoen. De lesmethode is ontwikkeld door de Kleine Ambassade.

Fotografie
Julian Korenstra

Fotobijschrift
Terwijl de kinderen vragen en niet worden overgeslagen luistert wethouder Lianne van Kalken en kijkt de meester toe

25-04-2024