Slavernijmonument moet esthetisch aantrekkelijk en betekenisvol zijn

VLAARDINGEN - De stichting Ketikotivlaardingen.NL i.o. zet zich in voor een esthetisch aantrekkelijk en betekenisvol slavernijmonument op het Ketikoti-plein in Vlaardingen. Momenteel wordt met veel ijver naar de realisatie hiervan gewerkt.

Slavernijmonument moet esthetisch aantrekkelijk en betekenisvol zijn

De eerste stap is om in gesprek te gaan met verscheidene personen en organisaties die zijn geïdentificeerd door de stichting en die een bijdrage kunnen leveren aan de conceptontwikkeling.

In verband hiermee heeft de stichting een ophaalsessie ingepland komende maand mei. Die sessie, die inzichten en ideeën moeten voortbrengen met betrekking tot betekenis, doel, omvang en het artistieke ontwerp van het monument is van groot belang.

De stichting streeft naar een harmonieuze samensmelting en verweving van historische  betekenis en artistieke expressie. Het bedoelde monument moet een krachtig en  betekenisvol statement krijgen.

Volgens Milton R. King, adviseur van de stichting en vanuit de stichting trekker van het  project, dient het slavernijmonument een kunstwerk te zijn dat niet alleen verhalen vertelt  over het verleden. Tegelijkertijd dient in artistiek opzicht een brug te worden geslagen tussen verleden, heden en toekomst.

King hoopt dat genodigden en organisaties acte de présence geven en actief zullen meedoen aan de sessie. Hij roept mensen op, wier voorouders slachtoffer waren van de slavernij en personen die een sterke emotionele en historische band hebben met dit onderwerp, zich aan te melden bij de stichting.

Hierdoor kunnen in collectiefverband inspanningen gepleegd worden voor het behoud van culturele erfgoed dat betrekking heeft op het slavernijverleden.

De geleverde input van de ophaalsessie zal volgens King moeten leiden tot de tweede stap : realisatie van het monument. Dit zal gebeuren middels een te houden online-ontwerpwedstrijd onder kunstenaars in Nederland en de toenmalige koloniën, Suriname en  de ABC-eilanden. Ook kunstenaars uit andere gebieden, die affiniteit hebben met het onderwerp, kunnen zich aanmelden.

De activiteiten van de stichting gaan in overleg met de gemeente Vlaardingen. De gemeente heeft budget beschikbaar gesteld voor realisatie van het monument. De Stichting  Ketikotivlaardingen.NL i.o. legt zich toe op het beheer van het vorig jaar naar Ketikoti vernoemde plein aan de Waalstraat in Vlaardingen.

King, zelf nazaat van tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname, al eerder stuwende  kracht achter het vernoemen van het plein in Vlaardingen naar Ketikoti.

Fotografie
Marianne van Straten

 

 

 

 

) 06-12225566 * info@ketikotivlaardingen.nl

22-04-2024