boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

De Parade - Jana Glatt

Kleurrijk prentenboek waarin je telt van 1 tot 100

Het was op een zomeravond al laat en Muis kwam echt niet in slaap. Ze lag steeds te denken aan feest vieren. Ook toen ze honderd schaapjes had geteld, wilde de slaap nóg niet komen. Er was maar één mogelijkheid over volgens Muis: op zoek gaan naar een feest en wel met-één! Jana Glatt trakteert de kinderen in het boek ‘De Parade’ op vrolijke en kleurrijke optochten, die steeds groter worden in aantal deelnemers. Aan de kinderen de taak om te tellen hoeveel feestvierders er zijn.

De Parade - Jana Glatt

240419 De Parade IllustratieToen Muis op stap ging hoopte ze dat vrienden van haar aan het feestvieren waren, met vuurwerk en natuurlijk ook met muziek. Ze hoefde niet lang te zoeken, ze belandde al snel in een feestje dat werd gevierd door twee dansers en drie clowns. Die staan in het boek door elkaar afgebeeld, dus de 'toeschouwers' worden meteen aan het werk gezet: wie zijn de dansers en wie zijn de clowns? De bladzijden erna worden gevuld met dieren die lopen of op de fiets zitten: zoek de vier paraplu’s en de vijf fietsen.

Dit telspel gaat zo door tot en met de twintig. Zo vliegen op de bladzij met het getal dertien een heleboel vogels voorbij, maar niet allemaal dragen ze een sambabal. Dus wederom zoeken naar de muziekinstrumenten en daarna tellen: zijn er wel dertien?

Na de twintig komen de tientallen aan bod: heeft de pauw werkelijk dertig veren en zweven er echt veertig ballonnen door de lucht? Door het grote formaat van het boek (24x35 cm) zijn de voorwerpen eenvoudig te tellen, maar als het laatste getal, honderd, bijna is bereikt lopen de bladzijden toch wel erg vol met bloemen, aardbeien of sterren. Het zal de kinderen niet deren, die blijven tellen. En….. als je je vergist moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Voor veel kinderen blijkt het boek een leuke uitdaging te zijn om te gaan tellen en te blijven tellen. En daar is het de auteur/illustrator nu net om te doen.

240419 Jana Glatt Credits UnknownJana Glatt is een bekroonde Braziliaanse illustrator die woont en werkt in Keulen. Ze staat bekend om haar kleurrijke grafische stijl. Naast het illustreren van kinderboeken en tijdschriftartikelen maakte ze ook illustraties voor een lijn kinderkleding.

Het prentenboek De parade is in februari verschenen bij uitgeverij Rubinstein en kost € 19,00. ISBN 9789047633914.

Recensie
Gerard van Os

Illustraties
1. omslag van het boek
2. illustratie uit het boek
3. portret van de auteur (bron: uitgeverij Rubinstein)

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl 

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

19-04-2024

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring