De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Léanne Selles: Kritisch en vooruitstrevend

Museum Vlaardingen in nieuwe vaarwater

Museum Vlaardingen in nieuwe vaarwater

Met de aanstelling van Léanne Selles lijkt Museum Vlaardingen een krachtdadige directeur in huis te hebben gehaald. Ze denkt vooruit, schuwt de kritische noot niet en trapt charmant op teentjes van de grote hervormers, die dit nieuwe museum hebben gemaakt tot wat het is: een mooie omgeving met (te) weinig muren en hier-en-daar gebrek aan kwaliteit.

Léanne Selles’ wieg stond in Brabant, in Tilburg om precies te zijn. Opgroeien deed ze in Eindhoven. Later studeerde zij in Amsterdam en momenteel houdt ze domicilie in Den Haag. In Museum Prinsenhof Delft hield ze zich bezig met marketing en communicatie. Een kunstzinnige duizendpoot? Léanne: ‘Er was in Delft altijd veel te doen.' Het Prinsenhof behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg uit 1990. En is de plek waar Willem van Oranje is vermoord. Dus historisch van groot belang voor Nederland.
   Dan een puntje van kritiek richting de column van Waarman. Enige maanden geleden refereerde de criticaster tamelijk laatdunkend aan het feit dat Museum Vlaardingen ruimte maakte om binnen haar muren voetbalplaatjes te ruilen terwijl elders in het land grote exposities te zien waren.
   Léanne: ‘Een museum is in wezen niets dan een verzameling bezienswaardige dingen die, in overleg met andere musea, soms worden geruild van locatie: in bruikleen gegeven. De voetbalplaatjes ruilactie appelleerde aan de tentoonstelling over de verzamelingen van Jan Anderson die hier te zien toen was.
   Ik leg wel meer aanvankelijk ongewoon lijkende verbanden. In Delft hadden we eens een schaatsbaan in het museum en konden de bezoekers dus letterlijk  KUNSTschaatsen.’

Museum Vlaardingen gaat  wat haar betreft vaker tijdelijke tentoonstellingen organiseren, waaronder ook meer kunsttentoonstellingen. ‘Niet alleen maar  workshops. Op dit moment hebben we de tentoonstelling Schoon aan de haak. Die bestaat uit 40 schilderijen over het vissersleven in de 19e eeuw, van beroemde schilders als Mesdag, Blommers en Israëls. Veel van de schilderijen hebben we in bruikleen, uit bijvoorbeeld Dordrechts Museum en verschillende kunstgaleries.  Het is voor het eerst dat het museum een dergelijke tentoonstelling organiseert.
   ‘We moeten bij bezoekers, andere musea en subsidieverstrekkers vertrouwen kweken. Dat Museum Vlaardingen een volwassen museum is en dit gegeven uitwerken en waarmaken.’

De Vlaardinger oppert kunstenaar/boekenschrijver en voormalig enfant terrible Jan Cremer en zijn zeegezichten als exposant. Léanne: ‘Zoiets sluit bijvoorbeeld prima aan bij onze profilering ‘Leven met water’. We gaan erover nadenken. Alle ideeën en suggesties zijn welkom.
   In 2020 bestaat het museum 100 jaar. We willen dat jaar onder meer opluisteren met een tentoonstelling over de Vlaardingse schilder Arij Pleijsier. Daarvoor zullen we bruiklenen gaan aanvragen bij andere musea, zoals het Rijksmuseum. Maar dan moeten we op tijd beginnen.’

Financieel is het museum aan handen en voeten gebonden. Naast de reguliere gemeentelijke subsidie ontving het museum dit jaar een extra subsidie van € 75.000,- De gemeenteraad kijkt natuurlijk kritisch naar wat het museum met dit geld doet. Léanne hoopt ook in 2020, het jaar van het 20e Lustrum en de viering van 75 jaar Bevrijding, deze extra subsidie te krijgen. Een feest behoort immers feestelijk te kunnen worden gevierd. ‘Dit wordt een spannende tijd,” aldus Léanne die  trouwens blij is met de komst van ex-wethouder Hans Versluijs als lid van de Raad van Toezicht van het museum. Versluis weet als geen ander  hoe de politieke vork in de culturele steel steekt. 

Op haar verlanglijstje staan items als nieuwe schilderijrails. ‘Die waren vanwege de verbouwingsbezuinigingen wat aan de slappe en goedkope kant.’ Verder breekt ze zich het hoofd over professionele beveiliging. Want als je bruiklenen uit andere musea wilt tentoonstellen moet je beveiliging in orde zijn.
   Daarbij borrelt het constant in haar hoofd: hoe gaan we richting Fase II, welke (relatieve) noviteiten als bijvoorbeeld een QR-code naast je kunstwerken zijn noodzakelijk en op welke manier betrekken we de actualiteit (bv. de discussie over de pulsvisserij) in het museum.
   Om de 4-5 jaar moeten de vaste presentaties vernieuwd worden en het museum wil 2 tot 3 wisselexposities per jaar organiseren. Daar ben ik druk mee.

Léanne Selles is niet van de ballenbak om kinderen bezig te houden. ‘Dat vind ik overdreven. Het is een museum, geen McDonalds. Uiteraard moet er veel aandacht zijn voor de jeugd, maar wel ter stimulering van de liefde voor kunst.
   En een aquarium? Ze lacht en zegt: ‘Nee, dat is te problematisch. Je krijgt last met de Dierenbescherming en het kost veel extra aan onderhoud. Ik ben met de Vrienden in overleg over hoe we de vraag naar de terugkeer van het aquarium op een andere manier kunnen invullen.’
   ‘En dan nu zeker zijn Bassie & Adriaan aan de beurt?’ vraagt ze koket. ‘Helemaal niet aan gedacht,’ gniffelt De Vlaardinger. ‘Nou, die expo gaat er hopelijk komen. Maar wel goed voorbereid en museaal opgezet. Geen verzameling items in rood & geel die in de ruimte worden neergezet.’

Om de financiële opgang te waarborgen heeft de directeur te horen gekregen dat het toeschouwersaantal  de komende jaren opgekrikt dient te worden van circa 12.500 tot gemiddeld 20.000 per jaar. ‘Dit jaar is vals. Vanwege de niet rijdende Metro loop je veel bezoekers mis.
   Op de vraag hoeveel er hiervan betalend dienen te zijn blijft ze het antwoord even schuldig. En over de jeugd die almaar gratis naar binnen kan: ‘. Kinderen tot 12 jaar gratis vind ik prima, maar verder ben ik aan het nadenken over ons prijsbeleid.’

Ook wil Léanne de Geuzen een prominente plek geven. Iets dat langer beklijft dan de jaarlijkse uitreiking van de penning alleen.

Léanne Selles: enthousiast directeur die uitproberen van nieuwe dingen tot speerpunt verheft. We moesten haar de tijd maar even geven ideeën tot praktijk te bombarderen.

Museum Vlaardingen
Westhavenkade 54
3131 AG Vlaardingen

E-mail: info@museumvlaardingen.nl
Website: https://museumvlaardingen.nl/

Telefoon: 010-434 87 22 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00 t/m 17.00 uur)

4 commentaar(en) op artikel "Museum Vlaardingen in nieuwe vaarwater"

Helemaal mee eens: "We moesten haar de tijd maar even geven ideeën tot praktijk te bombarderen' en haar daarbij van harte helpen en steunen! .

Door: Willy Atema Op:

Ik heb het idee dat de nieuwe directeur goed bezig! Ik bemerk leuke nieuwe initiatieven. Ook maakt ze goed gebruik van FB etc! Ga zo door!

Door: Loes Hoogendijk Op:

Ik ben heel erg blij met Léanne Selles als directeur van Museum Vlaardingen. Haar initiatieven zijn top en bijv. de tijdelijke kunsttentoonstellingen vindt ik persoonlijk een reden om vaker dit museum te bezoeken en ik weet zeker dat dit meer bezoekers zal aantrekken als de metro straks gaat rijden.

Door: Lenie de Man Op:

Goedendag, als u iemand zoekt voor de educatie houd ik me graag aanbevolen,. Ben bezig met stadseducatie.

Door: sander ankerman Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: