De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Over alledaagse voorwerpen die kleine revoluties in de geschiedenis hebben veroorzaakt

Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen - Annegreet van Bergen

Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen - Annegreet van Bergen

"Een uitgelezen kans"

Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen is een verzameling columns die Annegreet van Bergen schreef voor Historisch Nieuwsblad. Ze schrijft over de geschiedenis van alledaagse voorwerpen. Een onderwerp dat door historici doorgaans wordt genegeerd, maar dat de samenleving in veel opzichten vooruit heeft geholpen. Met deze verhalen wil Van Bergen vooral historisch bewustzijn kweken. “Hoe langer ik mij met deze onderwerpen bezighoud, hoe meer ik hoop dat mensen zich realiseren hoe bijzonder en goed de tijd is waarin wij leven,” zegt ze in een interview met Maarten van Rossem.

De auteur leidt de lezer via persoonlijke ontboezemingen, bezoeken aan historische plaatsen en observaties langs gebruiksvoorwerpen, beroepen, bedrijven en transportmiddelen die ooit heel bijzonder waren en nu dagelijks gebruikt worden. Of zelfs niet meer bestaan. Zo was de studentenopstand van de jaren zestig niet mogelijk geweest zonder stencilmachine. Toen vrijwel iedereen een koelkast had, verloor de melkboer – die elke dag met verse melk langs kwam –  zijn verdiensten. Katoen speelde een essentiële rol tijdens de industriële revolutie in Europa. Veilig en schoon drinkwater werd gerealiseerd dankzij de aanleg van waterleidingen en elektrisch licht maakte het leven na zonsondergang aanzienlijk gemakkelijker. De klok werd een sturend instrument dat bijdroeg aan economische ontwikkeling.

Van Bergen draagt in dit boek bij tot ontwikkeling van ‘historische intelligentie’. “Wanneer wij dromen van het rustige en overzichtelijke leven van vroeger, doen we dat vanuit een comfortabele positie. Wij zijn fris en schoon. Wij hebben het warm. Wij zijn weldoorvoed. Voor ons zijn dat stuk voor stuk doodgewone dingen, want in het rijke Nederland is het een dagelijkse routine om je van top tot teen te wassen, voldoende te eten en je met kleding en/of verwarming tegen vocht en kou te wapenen. […] Maar blikken we terug in de geschiedenis, dan zien we dat dit alledaagse comfort nog maar sinds kort deel uitmaakt van ieders leven.”

Door Van Bergens soepele en speelse schrijfstijl leest het boek vlot. Maar het stemt ook tot nadenken: We leven misschien niet in een ideale tijd, maar er heeft nog nooit een betere wereld bestaan dan die van het Nederland in de eenentwintigste eeuw.” Maarten van Rossum heeft een voorwoord geschreven. Het boek heeft een heldere lay-out en bevat illustraties in kleur en zwart-wit. Een aanrader als cadeautje.

Annegreet van Bergen (Enschedé, 1954) is econoom en journalist. Als journalist schreef ze over economie in onder meer de Volkskrant en Elsevier. Vanaf 1999 werkt ze freelance. Ze schreef de volgende boeken: De lessen van burn-out (2000), Mijn moeder wilde dood (2010), Gouden jaren (2014) en Het goede leven (2018). Van Gouden jaren zijn inmiddels meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Het werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de NS Publieksprijs en won de Hebban Publieksprijs.

Een (ongewone) geschiedenis van doodgewone dingen is in september 2019 verschenen bij Veen Media (uitgever van het Historisch Nieuwsblad). Het boek telt 142 pagina’s en kost € 15,00. ISBN: 9789085716679.
Het is niet als e-book te koop.

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker