Filmtheater Het Zeepaard 2 en 5 mei

Als Ik Mijn Ogen Sluit

(Nederland, 2024, 95 min)
Regie: Pieter van Huystee

Filmtheater Het Zeepaard 2 en 5 mei

In Als ik mijn ogen sluit vertellen vrouwen die de Japanse kampen hebben overleefd over hun ervaringen en hoe zij daar later in hun leven mee omgingen. De vrouwen waren nog maar meisjes toen zij gevangen zaten. Wat zij gezien en meegemaakt hebben, heeft diepe littekens achtergelaten.

Wanneer de vrouwen hun ogen sluiten, komen deze 'vergeten' verhalen opnieuw naar boven. Er zijn weinig foto's en er is bijna geen filmmateriaal van de kampen, maar er zijn honderden tekeningen gemaakt door de vrouwen en kinderen in het kamp.

Regisseur Pieter van Huystee stelt in de documentaire aan deze vrouwen de vragen die hij niet meer aan zijn moeder kan stellen. Het levert aangrijpende verhalen op, waar veel vrouwen jarenlang over gezwegen hebben, ook omdat er na de oorlog weinig erkenning was voor het leed dat hen in die tijd is aangedaan.

De prachtige, indringende tekeningen uit de kampen maken de verhalen en de geschiedenis nog meer invoelbaar.

Donderdagavond 2 mei is de 97-jarige Vlaardingse dichteres Lily Kloots-Touwen aanwezig om na afloop vragen vanuit het publiek te beantwoorden. Zij is één van de geïnterviewde vrouwen uit de documentaire en heeft het Japanse interneringskamp Tjideng in Batavia overleefd.

★★★★ VPRO Cinema
Intieme details.

★★★★ de Volkskrant
Waardevol eerbetoon.

★★★ NRC
Kalme vertelling komt hard aan.

Filmkrant
Doorbraak van zeventig jaar zwijgen.

Donderdag 2 mei om 20.30 uur en zondag 5 mei om 16.15 uur.
Kijk voor alle informatie en reserveren op: www.hetzeepaard.nl
Filmtheater Het Zeepaard vertoont films in Vue Vlaardingen.

29-04-2024