Zoeken

Hete rook - Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas

Bijzonder praktisch standaardwerk in wereld van low en slow barbecue

"Een uitgelezen kans"

Na de boeken Hete kolen, Hete kolen het receptenboek en Hete vuren, hebben de experts op het gebied van grillen op kolen, barbecue en koken op een Big Green Egg, Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas, het uitgebreide  naslagwerk Hete rook geschreven.

Hete rook is geen gewoon kookboek. Het is een gedetailleerde gids waarin je wordt meegenomen op reis in de geschiedenis en wetenschap van het roken. Het leert je de eerste stappen te zetten om zelf in de tuin eetbare low & slow gegaarde barbecue vlees- en visgerechten te bereiden. Maar ook voor de meer ervaren koks is er voldoende nieuws om verder mee aan de slag te gaan.

De harde cover is bijzonder mooi. De uitgesneden letters nodigen uit om het boek onmiddellijk te openen. De rookpluim kringelt werkelijk van de cover af. Er is gebruikt gemaakt van stevig papier dat het omslaan van de bladzijden vergemakkelijkt. Helaas, een leeslint ontbreekt.

De schrijvers beginnen met de geschiedenis van de barbecue en heet roken en nemen daarna de praktijk van het roken onder de loep. Welke apparatuur we kunnen gebruiken wordt uitgelegd aan de hand van duidelijke tekeningen over het inwendige van de apparatuur en het in werking zetten van het rook- en verbrandingsproces. Mooie foto’s van het klein materiaal, de handgereedschappen, de elektrische hulpstukken, de houtsoorten, houtskool, de rubs en pekel, gecombineerd met uitgebreide informatie en gedetailleerde tabellen. Ook het schoonmaken en voorbereiden van verschillende vleesdelen worden behandeld aan de hand van vragen als: wat roken we eigenlijk, om welke soorten vlees en vis gaat het,  waar zitten de belangrijke delen? De antwoorden op die laatste vragen worden verduidelijkt met tekeningen van dierendiagrammen. Verder veel tips in de vorm van interviews met deskundigen op het gebied van visserij en wedstrijdbarbecue ‘s.

Hete rook bevat in totaal negentien recepten. Bij de vleesrecepten worden grote stukken vlees gebruikt. Begrijpelijk, want het zijn low & slow gerechten. Daarnaast zijn er recepten met kip en vis. Ook is er aandacht voor bijgerechten. Alles voorzien van foto’s die je enthousiast maken om aan de slag te gaan.  Zomer of winter, met dit kookboek wil je ieder weekend de BBQ of rookoven aansteken.

Jeroen Hazebroek is barbecuekok en kookt van jongs af aan op open vuur. Met zijn bedrijf Het Kookvuur verzorgt hij caterings, demonstraties en workshops met barbecues en kamado's. Jeroen beheert de populaire website BBQ-Forum.

Leonard Elenbaas is kok en eigenaar van Pure Passie On Tour. Hij kookt met de Big Green Egg op locatie, van het Westland tot in Azië.

Hete rook  (gebonden, 224 blz.) is verschenen bij Fontaine uitgevers B.V. ISBN:  9789059567504.  Niet als E-book te koop.

Een impressie van het boek is digitaal te bekijken:

http://www.fontaineuitgevers.nl/wp/wp-content/uploads/Hete-Rook_inkijkpaginas.pdf  

Alle boekrecensies zijn eveneens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

beoordelingen:

  1  haring -  net zo onaantrekkelijk als bedorven haring!
  2  haringen -  alleen in de uitverkoop de moeite waard
  3  haringen -  deze vangst is veelbelovend
  4  haringen -  goede kwaliteit, een stevige aanrader
  5  haringen -  behoort tot de beste oogst van dit jaar

waardering:           


 


Auteur: Boekbespreking door Anita de Vreede
Gepubliceerd: 13-10-2017
Aantal keer bekeken: 296


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Hete rook - Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas

Laadtijd van deze pagina: 0,077893

© De Vlaardinger  |  Inloggen