Zoeken

Free Press Unlimited

Geuzenpenning met dikke gouden rand

... het jaar is willekeurig. Van voorjaar tot voorjaar komen bladeren aan bomen tot ze vallen en kale takken genereren. Op elk uur van de dag lopen Onze Helden door oorlogsgebieden, langs drugsmaffia en in krochten en stegen op zoek naar nieuws en de waarheid. In de driftig schrijvende pennen, het geduldig papier en allesziende camera’s, de lenzen priemend in zaken die we liever niet willen meemaken, gehuld in een wolk van moderne verslaglegging, herkennen enkel de mensen die wonen onder druk, in oorlogsgebieden en misdaad Hun Fenomeen, de journalisten van Free Press Unlimited.
(Vrij naar: Ik Jan Cremer Tweede Boek-openingsalinea)

De ontvanger van de 28e Geuzenpenning is er eentje met vele namen. Namen van ons onbekende mensen met een missie. Die wereldwijd zoeken naar onrechtvaardigheid en net zo lang door gaan tot de onderste steen boven is. In Vlaardingen mochten negen journalisten zich in de betrekkelijke luwte, want geen oorlog, want geen regering die koketteert met misdaad en haar plegers, want weinig tot geen corruptie, laven aan de Hollandse rust en vrede.

Even niet angstig over je schouder kijken als je je huis en haard verlaat. Een moment een drankje drinken in een veilig café. De straten zonder Kalashnikovs. Groene uniformen die voor een dag toebehoren aan muzikanten van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Friso in plaats van een doodseskader van de junta. Maar daarmee is de vrede niet getekend. Die is nog net zo ver weg.

De journalisten die in Vlaardingen zijn hebben een naam. Die naam, die kennen we nu. Het zijn: Muhammed Tayyeb Afridi (Tribal News Network-Pakistan, www.radiotnn.com/), Bazlur Rahman (BNNRC-Bangladesh, www.bnnrc.net/), Hennah Draaibaar (10 Minuten-Suriname, www.jeugdjournaal.sr), Fungai Machirori (Her-Zimbabwe, www.herzimbabwe.co.zw), Khatoun Haider (Synergy Takamol-Libanon, www.synergy-takamol.org), Kamal Eldin Elsadig Mohamed Yosif (Radio Dabanga-Soedan/Amsterdam, www.dabangasudan.org/en), Gregory Shvedov (Caucasian Knot-Rusland, http://eng.kavkaz-uzel.ru/dagestan), Anabel Hernandez (onderzoeksjournalist-Mexico) en Alina Radu (Ziarul de Garda-Moldavië, www.zdg.md).

Allen gelieerd aan Free Press Unlimited. De feitelijke winnaar. De paraplu die er vanuit Amsterdam voor zorgt dat journalisten wereldwijd in brandhaarden hun werk kunnen (blijven) doen. Die faciliteren indien nodig. Een schouder lenen als dit nodig is. Daarom, en om geen andere reden, mocht FPU-directeur Leon Willems uit handen van Minister Lilian Ploumen de Geuzenpenning 2015 in ontvangst nemen.

Free Press Unlimited mag de terechte ontvanger heten van de Geuzenpenning dit jaar. Jammer genoeg niet geheel los te zien van de laffe aanslag op het parijse Charlie Hebdo, eerder dit jaar. Maar journalisten zouden geen journalisten zijn als ze bij tegenslag de rug niet rechten en doorgaan met roeien tegen om het even welke stroom in. Of zoals Minister Lilian Ploumen zei: ‘Ik geloof geen moment dat de vrijheid van pers aan de verliezende hand is.’ Laten wij ons daar aan vast houden en geloof blijven hechten aan het komen boven drijven van de waarheid. De waarheid die, zoals het spreekwoord ons nog altijd leert, nooit zal achterblijven bij om het even welke leugen ook. Om die continue inhaalrace te blijven volhouden zijn er de (voor ons) naamloze journalisten en daarom deze Geuzenpenning – verbeelding van het juiste gedachtegoed.

Foto's (vbnb):
1.    Free Press Unlimited. The lady with the camera is Alina Radu van ZDG: 'Always active on the spot!'
2/3. Flag and Military Brass Band
4.    No commend
5.    Schoolchildren
6.    Part of the nine jourmalists on stage

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + Fotografie)
Gepubliceerd: 13-03-2015
Aantal keer bekeken: 966


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Free Press Unlimited

Laadtijd van deze pagina: 0,0781207

© De Vlaardinger  |  Inloggen