Zoeken

Jack Kerklaan zwijgt op papier? Ook geen zier!

Direct in de Ramsj … 3 boeken in 1 + CD

Jack is gek. Zoveel is duidelijk. Bekend van RTV Rijnmond (Branie voor 2 & Live Uit Lloyd (LUL) rijzen haren, menig Rijnmondenaar te berge als er onder de (sub) titel ‘Versprekeliaanse, tabactarisch, geneversche neologismes & aanverwante zaken’, zijnde het jongste boek, van de door alle Goden verlaten samensteller, bedenker, schrijver en inspreker, wordt overhandigd op een door wind en regen omgeven donderdagmiddag 20 oktober 2011 vroeg. In de titel alleen al 4 woorden die de automatische spellingcontrole over haar ongeziene nek doet gaan.

J.A. Deelder wijdt er op het voorplat (of is het toch de achterkant) een tweetal regels aan: ‘Jack is een sarrealist tot in het absurde, afgestudeerd in het versprekeliaans. Een absolute zinspeling der natuur.’

Jack Kerklaan ter plekke interviewen is geen optie. Het zou direct een tweede papieren exemplaar opleveren. Wederom vol holderdebolderkolder van Schiedamse bodem en Rotterdamse aarde. De andere (achter?) kant van het kleurrijk boek lijkt althans iets duidelijker en meer van wat eenieder ooit op school heeft mogen leren aan bruikbaar en begrijpelijk Nederlands. ‘Eenige Rotterdamsche geschiedenissen.’ Hier struikelt de elektrieke taalfoutdecoder slechts eenmaal. Dit omdat de ‘sch’ – uitgebannen tijdens de taalvernieuwing van 1947 – de naam van de Maasstad siert. En eenige? Geen idee(nige)!

Het boek leest absoluut niet lekker weg. Wie anders beweert is, net als Jack: gek! Met zijn handschrift, zo mogelijk nog onnavolgbaarder dan zijn aan de huig ontsproten klinkklare klankprocessen, zou zelfs een recepten uitschrijvende huis, tuin en keukenarts (Lees: aannemer) worden ontslagen vanwege de overlijdensmassaliteit, die zijn tot kunst verheven hanenpoten ten gevolge zouden hebben.

De Vlaardinger, een moderne en gewilde exponent waar het literatuur betreft, zal duidelijk zijn: dit boek mag niet ontbreken op het nachtkastje van uw maîtresse of concubine! Jack Kerklaan voelt zich niet zelden de laatste der Mohammedanen. Brengt hij zijn wintersportvakanties jaarlijks en afwisselend door op de Noord- of Zuippool. Eet hij ’s ochtend bij het ontbijt een voedzame Mueslima en verkeert hij meer regel dan gelukkig matig in ontkennelijke staat van zijn Leaselaarzen af.

Voor wie de nonsens nu al beu is en het boek steeds dichter richting de overbekende pop Barbie Q of open(h)aardig warm verplaatst; er staan ook zaken zijner geschiedenis als razende reporter in. Met fotografie. Verhalen + platen van o.a. commissaris Jan Blaauw (Hik!), Leo Beenhakker (Au!) en puffend op volle snelheid achter Ruud Gullit aan in vroeg 90er jaren. Het staat er echt allemaal! En het is nog leuk ook. Ook ruimschoots aandacht voor de geheime openbare liefdes van toen nog Neelie Smit Kroes en Bram Peper.

Ook zit er een cd bij. De moeite van het in het laatje stoppen waard. Druk op de knop ‘Play’ en draaien zal die zilverkleurige schijf. Op deze cd een gedicht van de heer en Nachtburgemeester Jules A. Deelder. Voor wie ook maar iets tegen het Hoofdstedelijke Amsterdamse heeft een must. Wie 020 hoger heeft zitten dan 010, hetgeen getalsmatig en dito -waardig klopt als de spreekwoordelijke vinger, doet er slim aan de nog resterende exemplaren in één koop op te kopen en de boel ter plekke te verbranden op een wijze die de klassieke film Fahrenheit 451 (Ook wel bekend onder de titel: Celsius 233) van François Truffaut (1966) eer aan zou doen.

Het boek is verkrijgbaar bij de betere Kofferbak en de bekende achterverkoopadressen. Volgens bijlage en/of colofon is het ISBN nummer: 9789 4906 08 200. Wie denkt het boek te willen bezitten moet opschieten, want de eerste druk is hoegenaamd al weg. De boekjes gaan als zoete broodjes en verdwijnen bij de uitgever uit het magazijn als sneeuw voor de zon, of als – door de schrijver zelf geconstateerd – de erectie van Ronnie Tober bij het zien van een naakte Bonnie St. Claire.

Wat u echt moet weten?
Trichis Publishing BV
p/a Heemraadsingel 199
3023 CB Rotterdam
www.trichispublishing.nl

Wilt u een gesigneerd exemplaar!
Stuur een smeekmail naar: jack.kerklaan@rijnmond.nl & wie weet in welk spiritueel etablissement uw geheime edele delen worden bekrast met Jacks kroontjespen.

• Een Italiaan om wie je moet lachen is een Grappamaker
• Bijna groene vingers van Koninklijke bloede komen er aan als de butler zegt: ‘Je Moet Je Gras Maje Steit!’
• ’n Goed huwelijk is als een pan snert; als het begint te pruttelen moet de worst erin
• Vrouwen kunnen orgasmes faken, mannen een hele relatie
• Verboden af te blijven!

En dat laatste geldt voor dit boek en alles wat Jack doet. Veel plezier met lezen. In dit of een ander exemplaar!

 


Auteur: Peter Joore (Tekst + fotografie)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Aantal keer bekeken: 2111


Reacties

Re: Jack Kerklaan zwijgt op papier? Ook geen zier!

Beste Peter, met afstand de leukste recensie van een nooit verschenen - en toch al uitverkocht - boek ooit!
Michiel

Door Michiel op 20-10-2011 15:47:11

Re: Jack Kerklaan zwijgt op papier? Ook geen zier!

Zijn vader Ge riep het al: „ blijven gaan met de melk van Kerklaan”.
Jack ga vooral door!

Door Cok Boes op 20-10-2011 16:25:31
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Jack Kerklaan zwijgt op papier? Ook geen zier!

Laadtijd van deze pagina: 0,0781288

© De Vlaardinger  |  Inloggen