De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Makkelijk vegetarisch koken voor nog geen tientje

Mob Veggie - Ben Lebus

Mob Veggie - Ben Lebus

"Een uitgelezen kans"

Hoe makkelijk kan vegetarisch koken zijn. In het kookboek Mob Veggie van Ben Lebus staat alles wat je nodig hebt om perfecte vegetarische gerechten op te dienen. Geen geworstel meer met een vegetarisch of vegan alternatief als je voor je vrienden die geen vlees eten een maaltijd wilt bereiden. Bovenal is het verser, gezonder en veel, veel lekkerder en alles voor minder dan een tientje.

Ben Lebus is voor duurzaamheid en wil met zijn kookboek hulp bieden aan mensen die overwegen hun eetpatroon te veranderen. De vleesproductie is medeverantwoordelijk voor het broeikaseffect. Daarom is het van levensbelang minder vlees te eten, vindt Lebus. Meer vegetarische maaltijden dus, om daarmee een steentje bij te dragen aan verbetering van het leefmilieu. 

Alleen al de harde cover met verdiepte letters nodigt uit het boek ter hand te nemen en de textuur te ervaren. Mob Veggie bevat zestig overheerlijke recepten, uitgebreid en helder beschreven, voorzien met tips voor slimme aanpassingen. Zoals bijvoorbeeld het vervangen van gewone yoghurt door kokosyoghurt. Vervangende producten die hij voorstelt kun je kopen in alle grote supermarkten. De recepten (altijd voor vier personen) zijn aantrekkelijk gefotografeerd. Bijzonder is dat elk recept voorzien is van een spotify-code. Als je die scant kook je met muziek die past bij het recept.

Het kookboek is ingedeeld in zes hoofdstukken, als eerste Brunch Mob, vol originele recepten voor een heerlijk ontbijt met verse ingrediënten. De knapperig Aziatische bietenrösti bijvoorbeeld. Het tweede hoofdstuk, Verse Mob, laat je kennis maken met eenvoudige salades, soepen en uitbundige gerechten met groente. Wat dacht je van Pita’s met baba ganoush en pappardelle met romesco en olijven. Het derde hoofdstuk is Snelle Mop. De recepten die daarin staan zijn geschikt voor lunches en snelle maaltijden, omdat je ze binnen een half uur kunt bereiden.  Opvallend is dat bij vier van de tien gerechten wordt vermeld dat de bereidingstijd 45 minuten tot één uur is, wat niet strookt met de beloofde 30 minuten.

Vervolgens Easy Mob, een hoofdstuk met eenpansgerechten zoals Pilaf, risotto en curry’s, waarbij je - niet onbelangrijk - na een uitgebreid diner niet aanhikt tegen een gigantische afwas. Het vijfde hoofdstuk is Mob de Luxe. Deze recepten hebben iets meer aandacht nodig, en zijn geschikt voor een feestje.  De casciata, oftewel aubergine/pastataart ziet er buitengewoon aantrekkelijk uit. Het laatste hoofdstuk is Fakeaway Mob: takeaway fast food, maar dan veggie en huisgemaakt. Handig is het register met de recepten op alfabet. Een minpuntje is dat een leeslint ontbreekt. Dit kookboek biedt wat we in ons hectisch bestaan graag willen: simpele, snelle, smakelijke en betaalbare gerechten.

 

Ben Lebus, wonend in Engeland, besloot studenten te voorzien van lekker en betaalbaar eten. Na het aanpassen van zijn techniek in de keuken van zijn moeder, werd MOB Kitchen gevormd – online recepten voor minder dan een tientje.  https://www.mobkitchen.co.uk

Sinds 2016 is hij met drie permanente teamleden druk in de weer om zijn gerechten online te zetten. Inmiddels heeft hij meer dan 180 duizend Instagram-volgers en maakt hij YouTube-video's die elke keer duizenden views krijgen. In 2018 werd zijn eerste boek uitgebracht: 'Feed Four for Under £ 10'. Gericht op studenten en jonge professionals. Dit boek werd al snel een nationale bestseller, genomineerd voor de Andre Simon Food and Drinks Awards 2018.

Mob Veggie (gebonden, hardcover, 144 blz.) is verschenen bij uitgever Citrus in februari 2020. Ook als E-book te koop.

 

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl


illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur


Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we uitgeprobeerd:

Big boy bhaji burgers met raita en mangochutney (In 30 minuten klaar)
Bij het zien van de lijst met ingrediënten had ik mijn bedenkingen. Hoe kun je uien, kruiden, bakpoeder, meel van kikkererwten en water omtoveren tot een stevige substantie? Het is gelukt. Na het mengen van de ingrediënten heb ik het beslag een uur in de koelkast geplaatst. Het resultaat: het had dezelfde stevigheid als mager gehakt, dus kon ik er met het grootste gemak 'hamburgers' van kneden.

Terwijl het beslag in de koelkast stond bereidde ik de makkelijk te maken raita. Raita is een verkoelende yoghurt die wordt vermengd met ingrediënten variërend van verse groenten of fruit tot kruiden en specerijen, ingrediënten die smaak en textuur geven aan het gerecht. Deze raita heb ik gemaakt van kokosyoghurt, komkommer en munt en smaakte voortreffelijk. Een hamburgerbroodje sneed ik doormidden en roosterde de twee helften even in de koekenpan. Iedere burger (bhaji) hoefde maar enkele minuten gebakken te worden. Daarna was het een kwestie van stapelen.  Onderop kwam een half broodje, daarboven de raita, bhaji, nog meer raita en bhaji en als topping een grote lepel mangochutney en wat muntblaadjes met bovenop vanzelfsprekend weer een half broodje. Deze snel klaar te maken bhaji-burgers zien er door de verschillende gestapelde ingrediënten kleurrijk uit. Bij iedere hap proef je een andere structuur en/of smaak. Bovenal waren ze sappig zoals een burger behoort te zijn. Mmmmmmmm!

Dosa’s met zoete aardappel (Vegan)
Een heerlijk, pittig alternatief voor pannenkoeken, zegt de auteur over dit gerecht en daar ben ik het mee eens. Kikkererwten, bloem en water vormen de basis van het beslag. Het beslag kan eventueel vijf dagen bewaard worden. Zoete aardappels worden in blokjes gesneden en vermengd met olijfolie, peper, zout en gaan dan voor een half uurtje in de oven tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Ui, knoflook, gember, koriander en zes andere specerijen worden even aangebakken in olijfolie en daarna wordt de zoete aardappel erdoorheen gemengd. Bij het proeven van deze vulling werd ik overweldigd door de fantastische smaak en kon ik het niet nalaten enkele eetlepels ervan naar binnen te werken. Van het beslag maakte ik dunne pannenkoeken die goudbruin en knapperig werden. Op iedere dosa schep je dan een hoeveelheid zoete aardappelvulling en eventueel wat extra kruiden en pepers. Samen met onze kleindochter van anderhalf hebben we gesmuld van dit heerlijke gerecht. Uiteraard had ik de pepers voor de kleine meid achterwege gelaten.

Bij dit gerecht wordt uitgegaan van vier zoete aardappels. Deze verschillen nogal eens van grootte dus heb ik twee grote aardappelen genomen. Handiger zou zijn geweest een gewichtsaanduiding te geven. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid koriander. Een hele bos of een kwart bos koriander maakt voor de smaak nogal wat uit. Het gerecht was verbluffend lekker en absoluut voor herhaling vatbaar.

 

beoordelingen:

  1  haring - aantrekkelijk als bedorven haring
  2  haringen - in uitverkoop de moeite waard
  3  haringen - veelbelovende vangst
  4  haringen - goede kwaliteit, stevige aanrader
  5  haringen - behoort tot het beste van dit jaar

waardering: 

 

1 commentaar(en) op artikel "Mob Veggie - Ben Lebus"

Ik ga het boek aanschaffen, lijkt me een goed begin voor het mindervlees tijdperk.

Door: G.M. Meijer Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker