De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Binnenkort al toe aan een derde druk

Historische Atlas NL bij Boekhandel Het Keizerrijk

Historische Atlas NL bij Boekhandel Het Keizerrijk

Op zaterdag 18 januari om 15.00 uur komt Martin Berendse, auteur van de 'Historische atlas NL'; hoe Nederland zichzelf bijeen heeft geraapt op bezoek bij Boekhandel Het Keizerrijk in Maassluis. De begin september verschenen atlas is een groot succes en beleeft binnenkort al een derde druk. De atlas vertelt aan de hand van prachtige historische kaarten en documenten het verhaal van het min of meer toevallige ontstaan van Nederland. Een mooi cadeau voor liefhebbers van lokale, regionale en Nederlandse geschiedenis, historisch beeldmateriaal en cartografie.

In de Historische Atlas NL laten auteurs Martin Berendse (voormalig algemeen rijksarchivaris) en Paul Brood (voormalig rijksarchivaris in Drenthe en Groningen) zien dat de begrippen 'Nederland' en 'België' in de 16e eeuw precies hetzelfde betekenden. In de daaropvolgende eeuwen hebben de grote Europese mogendheden er vaak alles aan gedaan om de huidige Benelux onder de voet te lopen of gedeeltelijk te annexeren. In de Historische Atlas NL is nauwkeurig te volgen hoe de grenzen van het huidige Nederland tot stand zijn gekomen.

Oude schoolkaarten

Naast eeuwenoude kaarten en documenten, uit o.a. het Nationaal Archief, zijn in de atlas enkele oude schoolkaarten opgenomen. Tijdens zijn bezoek neemt Martin Berendse enige originele schoolkaarten mee, zodat het een ouderwets middagje 'Vaderlandsche geschiedenis' wordt. Hij zal dieper ingaan op de bijzondere verhalen in de atlas over de totstandkoming van Nederland. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan het feit dat 'onze' Vaderlandse geschiedenis vooral de 'Hollandse' geschiedenis is, terwijl de verhalen van het zuiden, noorden en oosten toch vaak net iets anders zijn.

 

Wanneer u belangstelling hebt om de lezing bij te wonen, meldt u dat tijdig bij Boekhandel Het Keizerrijk, Noordvliet 27 te Maassluis. Of belt u met 010-5923298. E-mail is ook beschikbaar: info@hetkeizerrijk.nl .

Vanwege de grootte van de winkel is er nog beperkt plaats beschikbaar.

Martin Berendse

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker