Zoeken

Barbra Streisand touched by Petra Berger (Part II) – Interview!

Zaterdag 14 januari Stadsgehoorzaal
Op 29 december tussen Utrecht en Vlaardingen met kippenvel in de auto zitten terwijl de kachel volop loeit vanwege het gure natte winterweer? Het kan! Met de vers aangereikte en gesigneerde cd Touched by Streisand van zangeres Petra Berger in de speler een reële optie. En dat ze hoopte dat de koffie okay was deed ook al geen slecht aan mijn gemoed.

Hoewel vroeg in de winter en terwijl het jaar er bijna opzit, blijft de agenda van Petra Berger nog volop effectief. Voor haar geen familiaire avondjes met een koppie warme chocomel voor de openhaard. Gezongen moet er worden. En met het zingen komt het reizen. Vaak een kwestie van wielgebonden verplaatsingen binnen het vaderlandse. Iets minder vaak richting euro gebonden landen. En net als op 2 januari voor een halve dag de lucht in. Op naar China. Zingen in Sjanghai. Vier optredens om precies te zijn.

‘Zingen helpt tegen winterdip en een gevoel van verloren lopen tussen moeilijk te bevatten emoties. Het lijkt wel alsof muziek je ziel een positieve opdonder geeft,’ merk ik altijd, als er weer een schijfje ín, of een groter exemplaar óp de weergever wordt gelegd.’
Die positieve opdonder heet bij Petra Berger Barbra Streisand. Haar liefde en leven deelt ze dan ook met gevoel, passie en graagte vanaf het podium. En niet alleen in liedjes. Ook het gesproken woord maakt deel uit van haar optreden. Verbindende teksten. Zonder cabaretesk te worden. ‘Adembenemend en teder,’ zijn termen die ze zelf gebruikt als ze haar leven langs de succesvolle versie van La Streisand legt. “Het is een combinatie van haar leven en de impact ervan op het mijne.”

1987. Finale Soundmixshow Hennie Huisman met Lida als Chess. Petra gaat verder waar haar zus op een moment haar stembanden van de showfiets gooit. Solo. Soms tegen de stroom in, maar altijd voorwaarts. Samen met Trijntje, Guus en Marco bij de Entertainment Groep. “Perfect. Tot de club te groot werd en broodjes bakken belangrijker werd dan muziek. Tijd om op te stappen.”

In 2007 de spil van haar eigen muzikale bestaan. Optreden met orkesten. Toeren met Jan Vayne. Kathedraalconcerten. Musicals … Noem maar op. Het veelzijdig bestaan van de melodieuze ZZP’er. Klassieke muziek met popinvloeden kruist bij voortduring haar pad. Zoiets als ooit Ekseption, maar dan met woorden. Mooie woorden en pakkende teksten. Tussendoor cd’s met een mooie bijt. Kippenvel en trillende oorhaartjes. De luisteraar is gewaarschuwd!

Maar wat zij ook deed: altijd fluisterde Barbra Streisand in haar oor. Als het kleine duiveltje, dat zo graag je leven bepaalt. 2011 moest er dan maar aan geloven en een plaat ontstond. En daarmee optredens. Nu een twintigtal theatervoorstellingen. Na de zomer nog veel meer. Peter Berger: “Ik zocht naar de juiste plek van mijn hart en dat werd, vrij vertaald, deze cd.” Niet zonder trots laat ze mij het hoesje zien. Ik bezie geboeid de fotografie en betreur de afwezigheid van de aloude, maar viermaal zo grote lp.

Touched by Streisand laat niemand onberoerd. Petra Berger: “Het zijn allemaal realtime opnamen. Dus geen meer sporen opnamen en na elkaar achter glazen schotten in aparte ruimtes zitten. De cd klinkt vol en ademt de sfeer van het muzikale leven zelf.” Eenmaal op de terugreis in de auto verwacht ik na ieder nummer een warm applaus. Daar is geen woord van gelogen.

Petra vertelt met liefdevol gevoel over Barbra. Over blijvende onzekerheden en waarom regisseurschap voor de zangeres annex actrice een geschikte uitlaatklep was. De gedwongen podium terugkomst na 15 jaar vanwege bevroren financiële tegoeden. Allemaal onderwerpen en onbeantwoorde vragen die op zaterdag 14 januari een antwoord krijgen.

Bij het afscheid zie ik halfgepakte koffers in de gang. Bijna klaar om door hun baasje te worden meegenomen. Van 2 t/m 9 januari naar Sjanghai. Zingen op uitnodiging met Guido’s Orchestra. Oud violist van André Rieu. Vier avonden in de Mercedes Benz Arena voor 18.000 Chinezen. “Fantastisch!” vindt ze. Maar ook een tikkie twijfel. Want: ‘Hoe reageren ze daar op Petra Berger?’ Maar bovenal een bovenmodaal leuke manier om 2012 in te luiden en om de winterdip definitief in een zomers dagboek der vergetelheid te mikken. En die Chinezen? Die waarderen het wel!

Touched by Streisand staat weer eens op. Nu bij ons thuis. Het keukentafelgesprek met Petra Berger is verleden tijd, de koffie verdwenen. We horen de stem die 1-op-1 voornamelijk La Streisand vocaal eert. De herinnering aan die 29e december zal nooit sterven, en is het niet zeker of we elkaar ooit nog weer zullen zien. Maar haar klanken houden ons onzichtbaar bij elkaar.

Noot:
Er is – uiteraard zouden we zeggen – op YouTube het een en ander te vinden over Petra en haar verrassende vocalen. Probeer bijvoorbeeld: www.youtube.com/watch?v=WooK6CDJ00k

Wat je moet weten!
Petra Berger: Touched by Streisand (met Live Band)
Datum: zaterdag 14 januari 2012
Aanvang: 20.15 uur (Grote Zaal)
Entree: € 26,-
Vriend: € 23,50

Stadsgehoorzaal
Schiedamseweg 51
Telefoon: 010-434 05 00
Email: info@stadsgehoorzaal.nl
Website: www.stadsgehoorzaal.nl
Site Petra Berger: www.petraberger.nl

 


Auteur: Peter Joore (Tekst),
Gepubliceerd: 10-01-2012
Aantal keer bekeken: 3592


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Barbra Streisand touched by Petra Berger (Part II) – Interview!

Laadtijd van deze pagina: 0,1093715

© De Vlaardinger  |  Inloggen