Zoeken

Dit is een boek over BIER - Raymond van der Laan

Belangrijkste biersoorten op een rij in informatieve gids

"Een uitgelezen kans"

De belangstelling voor speciale bieren, en ook het gebruik ervan, neemt spectaculair toe. Zo is in een paar jaar tijd het aantal bierbrouwers in ons land opgelopen tot boven de vierhonderdvijftig. Voor Raymond van der Laan reden om de belangrijkste biersoorten, gebrouwen in zowel binnen- als buitenland, overzichtelijk op een rij te zetten.

In honderdtachtig bladzijden geeft de auteur een overzicht, niet alleen van al langer bestaande biersoorten, maar ook van bieren die nog maar sinds kort verkrijgbaar zijn.  Voordat je kennis maakt met de tweeëntwintig door de auteur uitgezochte soorten, geeft hij eerst een kort overzicht van het brouwproces, met uitleg over de ingrediënten die allemaal in het bier worden verwerkt.

De biersoorten, door de auteur consequent ‘bierstijlen’ genoemd, staan gerangschikt in alfabetische volgorde. Deze stijlen zijn uit de hele wereld afkomstig en vaak 'bewerkt' door nieuwe, kleine bierbrouwers in ons land. Bij elke bierstijl worden de belangrijkste kenmerken vermeld. Dat gebeurt in een artikel van één bladzij, waarnaast in een overzichtelijk schema de meest belangrijke punten worden aangestipt, zoals de kleur, de beste drinktemperatuur, het alcoholpercentage, welk bierglas gebruik je. Direct daarna worden van elke bierstijl,  soms twee, soms vier, soms zelfs zes voorbeelden afgebeeld. Het gaat dan om de fles of een etiket van het bewuste merk.

Als je denkt het boek uit te hebben, ontdekt je dat de auteur nog een extra hoofdstuk heeft toegevoegd, gewijd aan twintig bierstijlen die blijkbaar niet onbesproken konden blijven. Dat duidt erop dat de brouwers innovatief zijn en steeds nieuwe producten ontwikkelen. Een apart plaatsje (achterin het boek) is ingeruimd voor trappistenbier, omdat je bij deze soort niet spreekt over een stijl, de naam verwijst naar de herkomst van dit bijzonder bier. Alle bestaande elf trappistenbieren komen voorbij, en de twee bieren die er voor in aanmerking denken te komen, worden ook genoemd.

Op de achterflap stelt de auteur dat dit boek ongetwijfeld dorst opwekt. Inderdaad, ook naar verrassende smaken van onbekende bieren. Volgens Van der Laan heeft iemand die zegt niet van bier te houden, nog niet de juiste smaak ontdekt. De veelzijdigheid zorgt er volgens hem voor, dat er voor ‘elk wat wils’ is. Omdat te ontdekken of dat klopt, is dit boek een uitstekende wegwijzer.

Raymond van der Laan (Zaanstreek, 1968) is al sinds de jaren tachtig op bierontdekkingsreis. Hij deelt zijn fascinatie graag met de lezers van het Volkskrant Magazine en op zijn blog www.bieraficionado.com. Daarnaast mag Van der Laan graag deelnemen aan proefpanels.
Dit is een boek over BIER is verschenen bij uitgeverij Fontaine en kost € 14,95. Er is (nog) geen E-bookversie verkrijgbaar.


illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl
 

beoordelingen:

  1  haring -  net zo onaantrekkelijk als bedorven haring!
  2  haringen -  alleen in de uitverkoop de moeite waard
  3  haringen -  deze vangst is veelbelovend
  4  haringen -  goede kwaliteit, een stevige aanrader
  5  haringen -  behoort tot de beste oogst van dit jaar

waardering:           


 


Auteur: Boekbespreking door Gerard van Os
Gepubliceerd: 04-08-2017
Aantal keer bekeken: 637


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Dit is een boek over BIER - Raymond van der Laan

Laadtijd van deze pagina: 0,0780989

© De Vlaardinger  |  Inloggen