De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Coffeeshop opgelucht aan het water

The Bull draait verder

The Bull draait verder

De eerste keer dat we Sandor Pessy van Coffeeshop The Bull, toen nog vertrouwd “geparkeerd” aan de Vetteoordsekade, spraken, sprak zijn gezicht duistere boekdelen als in een verhaal van Edgar Allen Poe. Hij moest en zou verhuizen van huisbaas BPD Ontwikkeling. Daarop besloot de gemeente de vergunning op deze plek niet meer te verlengen. Nu is hij niet alleen 21 maanden en ettelijke overleggen met inmiddels ex-burgemeester Annemiek Jetten en diverse ambtenaren, maar ook een nieuw onderkomen verder.

Het is even wennen. Waar tot voor kort vis werd verhandeld, kun je nu hemelse rookwaar verkrijgen. Vishandel de Vleet is niet meer, leve The Bull. Witte rook kringelde afgelopen herfst voor het eerst uit de schoorsteen - op 28 oktober was er een nieuwe The Bull, als een feniks uit de as herrezen.

Martelgang van Kromme Lindert
De KW Haven, economisch waterhart van Vlaardingen, oogt flets. Het is 10 januari 2020. Een nieuw jaar, een nieuwe start. De eigenaar is blij: ‘Eind december 2017 is de aanvraag op KW Haven 11 ingezet. De nieuwe vergunning begon te lopen.’

Begin 2015 was het eerste gesprek met de aanvrager ervan, de gemeente Vlaardingen. Uitgangspunt van dit onderhoud was de herindeling van de wijk en daarin paste The Bull, aldus BPD Ontwikkeling, zeker niet. Dus verhuizen was de boodschap.

Wat daarop volgde vertoonde veel overeenkomsten met de Martelgang van Kromme Lindert. Het werd een 21-maanden durende zoektocht naar het lieve “buurmeisje” dat The Bull een nieuwe locatie kon bieden.
   Maar The Bull is geen bultenaar en de ambtelijke dorps hoon richtte de coffeeshop niet te gronde. Na een kleine twee jaar van inactiviteit heeft de The Bull de spreekwoordelijke koe weer bij de horens gevat en staat er een historisch pand met een mooi en modern interieur: The Bull 2.0.

Veel overeenkomsten met de oerversie zijn er niet, behalve dat er weed wordt verkocht. Er is een afgeschermde balie waar je de geestverruimers kunt kopen. Het drinken van een kop koffie, een bakje thee of een flesje limonade behoort, net als het draaien van een joint, tot de mogelijkheden. Binnen roken en socializen is er echter niet meer bij.

Odyssee
The Bull zocht en vond in de “gesloten” periode node meerdere onderkomens. Café van Toor, KW Haven 11 en inwonen bij Burger King … ze vielen allemaal en om verschillende redenen af. Telkens nieuwe bezwaren en niet allemaal even redelijk. Het werd een stadse odyssee.
   ‘Maar ja,’ klinkt het, ‘Odysseus moest oppassen voor toverbloemen, zich onder een schaap binden om aan de cycloop Polyphemos te ontsnappen, kreeg serieus tegenwind van Aiolos, werd bijna platgegooid door Laistrygonen, zingende Sirenen weerstaan en kiezen tussen Scylla en Charybdis. Dan heb ik het nog niet over Helios, Calypso, de onderwereld en de Phaeaken. Dus viel het nog wel mee, wat we moesten doorstaan.
   Maar The Bull is uiteindelijk, net als Odysseus, teruggekeerd op “Ithaka”. Niet in de Ionische Zee, maar aan de KW Haven. We mogen ons gelukkig prijzen, want onze strijd heeft minder tijd in beslag genomen dan 10 jaar oorlog voeren en 10 jaar zwerven. Onze trip kostte alles bijeen “slechts” 21 maanden.’

Vergeten historie
Praten over die lange aanloop doen ze liever niet bij The Bull. ‘Wat geweest is, is geweest. We kijken liever vooruit.’ Het enige dat ze daarover kwijt willen is dat de medewerking en vasthoudendheid van wethouder Ivana Somers ze aangenaam heeft verrast. ‘Ineens ging de wagen rijden, deuren zwaaiden open en nu zitten we hier naar ons zin aan de KW Haven.’

Het is een iets andere opzet, waarbij het ontbreken van een rookruimte, waar je ook wat kan drinken als koffie, thee of limonade, de meest in het oog lopende is. Ook zitten we nu niet in een woonwijk. Dus eventjes heen-en-weer wandelen is ook van een andere orde. Zeker met slecht weer is het nog stiller. Maar we houden vol, daarvoor zijn we ondernemer. We zijn nu circa 3 maanden open, maar omdat je als coffeeshop niet mag adverteren gaat het goede nieuws wat langzamer.’

Ik loop weer naar de auto, die vlakbij staat geparkeerd. Dat is het grote voordeel ten opzichte van de twee andere Vlaardingse coffeeshops, dat je de openbare weg niet tot last bent met, hoewel kort, parkeeroverlast.

Coffeeshop The Bull
Koningin Wilhelminahaven 11B
3134 KE Vlaardingen

Telefoon: 010-435 56 35
Website: www.coffeeshopthebull.nl

Instagram: The Bull Vlaardingen
Facebook: The Bull Vlaardingen

1 commentaar(en) op artikel "The Bull draait verder"

Goede kwaliteit en klant vriendelijk

Door: Randy koppenaal Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker