De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vette platte oliebol

Vette platte oliebol
Nee dit is geen scheldwoord maar een 'miljoenen' business. Oliebollen komen niet alleen uit de eigen riekende keuken, maar ook van de ambulante gebakkraam, de echte banketbakker en uit de industriële fabriek. De oliebollen uit de supermarkt verpakt in plastic en gesloten met een Kwik Lok zijn het minst in trek.

Hoeveel oliebollen eten Nederlanders? Het AD gist naar acht oliebollen per persoon. Dat zou neerkomen op 135 miljoen oliebollen. Herleiden we dit naar Vlaardingen dan consumeren de haringkoppen 560.000 oliebollen.

Over de geschiedenis van de oliebollen lopen de meningen uiteen. Er zijn meerdere theorieën.
De eerste gaat terug naar de Middeleeuwen. Voor de lange donkere en strenge winters legde men in de Middeleeuwen voedsel voorraden aan. Oliekoeken waren om twee redenen een belangrijk bestanddeel. Ze waren gemaakt van lang houdbare ingrediënten, rijk aan vet en calorieën en daardoor uitstekend proviand tegen de gure winterkou.

Een andere theorie gaat terug naar de Friezen en de Bataven. Naar verluidt offerden de Friezen en de Bataven vette deegwaren aan de Germaanse godin Perchta De oliekoeken van toen dropen van het vet.

Eeuwenlang at de Blanda platte oliekoeken.Toen er meer olie werd gebruikt om in te bakken kregen de koeken de ruimte om grillig bol te worden, de oliebol zag het daglicht. Platte koek en ronde bol bestonden nog lang naast elkaar. In de loop van negentiende eeuw kreeg de bol steeds meer schransende volgelingen.

Veel later werd de gesuikerde oliebol een traditionele lekkernij rondom oud- en nieuw samen met een sprankelende fles champagne wordt in onze moderne tijd het jaar uitgeluid. Op zichzelf weer een uitvloeisel van een laatmiddeleeuws gebruik om de nooddruftige rond oud-en nieuw op een speciaal plat wafeltje, knijpertje, oliekoek of kniepertje te trakteren.

O ja de grootste oliebol / appelflap dit jaar is godin Schultz van Haegen, zij is plat en heeft de kolder in de bol, milieumonster Blankenburg is een misgeboorte die geofferd moet worden om de uitdijende Rotterdamse haven tevreden te stellen.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker