Laatste kans!

Rolling Stones-expositie ‘Unzipped’ terug in Groningen

Rolling Stones-expositie ‘Unzipped’ terug in Groningen

‘Nog nooit vertoond. Een expositie voor een tweede keer programmeren. Moet je dat wel doen? Ja, dat moeten we zeker doen! Het management van The Rolling Stones bood het ons aan en we hebben het met beide handen aangegrepen.’

Andreas Blüm, algemeen directeur, vertelt waarom de tentoonstelling Unzipped terug is in Groningen. Na een enthousiaste start in november 2020 moest de expositie al begin 2021 verplicht sluiten in verband met de maatregelen rondom de covid-19 pandemie. Krap twintigduizend mensen hebben de expositie maar kunnen bewonderen. Vanaf 30 juni tot en met 21 januari 2024 is een herkansing mogelijk.

230704 Rolling Stones Huiskamer Edith GroveKennismaken met de stijliconen en muziekvernieuwers die de Londense band in de vorige eeuw was. Ruim vierhonderd originele objecten uit de ruim vijftigjarige geschiedenis van The Rolling Stones zijn te bewonderen. Daarbij moet gedacht worden aan stage designs, muziekinstrumenten, maar ook persoonlijke memorabilia uit het archief van de groepsleden. Zoals kostuums, postermateriaal, persoonlijke dagboeken en zelfs een nagebouwde huiskamer en keuken uit de tijd dat de Stones in het Londense Edith Grove verbleven. Daarnaast is er een studio nagebouwd, waar instrumenten staan opgesteld die de verschillende Stones gebruikten bij plaatopnamen.

Om de expositie nog meer glans te geven is aan de collectie een bijzondere gitaar van Keith Richards toegevoegd. Deze Gibson Les Paul is door hemzelf beschilderd. De Stones hadden snel in de gaten dat beeldvorming belangrijk is. Vandaar dat ze zich - in het verlengde van hun muziek - al vroeg hebben ingelaten met mode, film en art direction. Kunstenaars, cineasten en modeontwerpers hebben bijgedragen aan het imago van de band, waarbij The Rolling Stones zelf de regie hielden. Middels beeldmateriaal, maar ook heel veel kledingstukken, komt deze beeldvorming in Unzipped goed tot zijn recht.

230704 Rolling Stones Gibson Les PaulAls herinnering aan deze bijzondere expositie is een schitterend boek verschenen, dat onlangs in de rubriek ‘Een uitgelezen kans’ is besproken. Dit koffietafelboek geeft een impressie van het materiaal dat in het Goninger Museum te bewonderen is. Het boek spreekt nog meer tot de verbeelding als je de expositie ook daadwerkelijk hebt bezocht. Tickets zijn online te koop. Aan het einde van de expositie, op de derde verdieping, wordt je getrakteerd op driedimensionale concertfragmenten van het memorabele concert dat de Stones gaven op Cuba in 2016.

In maart 1965 verscheen ‘Last Time’, een hit van The Rolling Stones die 19 weken in de Top40 stond. Eerste regel van het refrein: ‘Well this could be the last time’. Ga er meer van uit dat Unzipped nu echt voor de laatste keer te bekijken is. Het Groninger museum is de finale plek van deze tentoonstelling, die jarenlang over de hele wereld te bekijken was.

Vier illustraties:
1. entree expositie (foto Gerard van Os)
2. huiskamer Edith Grove (foto Gerard van Os)
3. Beschilderde Gibson Les Paul (foto Gerard van Os)
4. Concert in 3D (foto Peter Tahl)

 

 

 

230704 Rolling Stones 3D concert Havana Peter Tahl

04-07-2023