boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

The Rolling Stones Unzipped - Ileen Galagher (red.)

Schitterende uitgave bij bijzondere tentoonstelling

Als gevolg van de covid-19 pandemie kon de expositie over The Rolling Stones in Groningen eind 2020 slechts een paar weken worden bezocht.. Een teleurstelling voor veel fans en voor de medewerkers van het Groninger Museum. Gelukkig werd besloten de tentoonstelling Unzipped’ een herkansing te geven. Van 30 juni 2023 tot en met 21 januari 2024 krijgt iedereen de kans de bijzondere memorabilia in alle rust te bekijken. Bij zo’n uitzonderlijke tentoonstelling hoort een bijzonder boek. ‘The
Rolling Stones Unzipped’, onder redactie van Ileen Galagher, is even monumentaal en
indrukwekkend als de expositie.

The Rolling Stones Unzipped - Ileen Galagher (red.)

Op groot formaat (32 x 25 cm) en op kwalitatief hoogwaardig papier is dit koffietafelboek  een schitterende aanwinst voor elke muziekliefhebber, Stonesfans in het bijzonder. De  eerste dertig bladzijden geven een inzicht in het hoe en waarom van deze expositie. Dan  vertellen Buddy Guy, Mick Jagger en Keith Richards over de bezieling van de bluesmuziek.  Mick: ‘Ik begrijp niet precies waarom dat klaaglijke geluid uit Mississippi opwinding en angst en verwondering veroorzaakt in de harten van jongens in de Londense voorsteden. Dat kan  alleen gebeuren omdat die muziek huidskleur en afkomst overstijgt en je raakt tot op het  bot.’

Het rijk geïllustreerde boek wijdt ook een hoofdstuk aan Edith Grove, het eerste adres in de  Londense wijk Chelsea waar Mick, Keith, Brian Jones en later ook Bill Wyman samen een  flat deelden. Keith: ‘We deden het eerste jaar van ons bestaan niets dan rondhangen,  voedsel stelen en repeteren’. Andere hoofdstukken gaan over het opnemen van songs in de  studio, het schrijven van liedjes en over de muziekinstrumenten die in de loop der jaren  werden gebruikt. Vooral de hoofdstukken over de instrumenten en de kleding van de Stones  trekken door hun gevarieerdheid en schitterende foto’s grote aandacht.

Het boek eindigt met hoofdstukken over kunst en design, en met aandacht voor de spectaculaire liveoptredens. Andy Warhol had een goede relatie met de Stones en wat de  kleding betreft waren de leden van deze Britse formatie trendsettend. Prachtige foto’s  ondersteunen ook hier het verhaal. Willie Williams, regisseur en videodesigner bij hun  tournee in 2002-2003 beweert: ‘Iedereen die liveshows produceert en zegt dat hij niet is  beïnvloed door de Rolling Stones is een leugenaar’.

Deze magnifieke uitgave hoort in de kast bij iedere muziekliefhebber, naast ‘The Rolling  Stones compleet’ (WBooks, 2017) en ‘Rolling with de Stones’ van Bill Wyman (Het Spectrum, 2002). En vergeet niet het Groninger Museum te bezoeken. Kaarten reeds online te koop.

The Rolling Stones Unzipped is november 2020 verschenen bij uitgeverij Xander en kost  €50,00. ISBN 9789401613125. Vertaling: Robert Neugarten.

illustraties:
1. omslag van het boek

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

31-03-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring