De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Vlaardingen rand financiële afgrond

Meer lijken dan kasten

Meer lijken dan kasten

Door: Frank Maarleveld

 

Wethouder van financiën, Sebastiaan Nieuwland, had vorige week donderdag tijdens het interpellatiedebat inzake de OZB-blunder nog aangegeven dat hij niet kon voorspellen of er nog meer ''lijken uit de kast'' zouden komen.

Gisteren (maandag 23 september, red.) werd bekend dat er een kadaver was opgedoken, dat in zulke verregaande staat van ontbinding was, dat niet lang daarna de penetrante geur zich snel verspreidde buiten de stadhuismuren. En snel heel Vlaardingen onderdompelde in de stank van totale verrotting.

Wat blijkt: Vlaardingen komt miljoenen tekort op de begroting en … er moet (alweer) na jarenlange beknibbeling op diverse kostenposten flink worden bezuinigd. Vlaardingers zien al jarenlang wat eerdere bezuinigingen onder ex-wethouder Arnout Hoekstra tot gevolg hebben gehad.

Neem de teloorgang van de buitenruimte. Bij menigeen die deze stad bezoekt (noodgedwongen, want wie bezoekt nu voor het plezier de Vlaardingse favela’s!), valt de bek open en de kin op een slecht onderhouden straat. Zoiets heeft men alleen nog maar gezien op vakantie in een derdewereldland en dan enkel met gewapende gidsen buiten platgetreden toeristische paden.

Werd het onwelriekende corpus onverwacht in de Vlaardingse schoot geworpen? Arnout Hoekstra had bij de presentatie van de voorgaande begroting toch nog met trots, als een door herhaaldelijk centen tellende en zijn geluk dubbeltje poetsende, opgewonden Dagobert Duck (met behulp van inlegvelletjes in Jip en Janneketaal) uitgelegd dat het zuinige beleid van de afgelopen jaren ertoe had geleid dat Vlaardingen eindelijk had kunnen sparen en er qua financiële positie oneindig beter voorstond.

Wel voegde hij eraan toe dat dat niet betekende dat het geld nu tegen de plinten klotste en nog steeds voorzichtig met de pecunia moest worden omgegaan. Deze bemerking deed hij vooral in het kader van het toen nog in zwang zijnde Raadsakkoord, wat zou kunnen leiden tot hobbymatig onverantwoorde uitgaven.

Dit Raadsakkoord is als dusdanig nooit van de grond gekomen. Er is weer een ouderwetse coalitie met gedoogsteun van de zetelrovers van fractie Kerkhof, die met hulp van externe adviseurs en voor waarschijnlijk veel-te-veel geld het lachwekkende document ''Handen uit de mouwen'' heeft geproduceerd.

Hierin werd o.a. vastgesteld dat de toestand van de buitenruimte van matig naar gemiddeld zou worden opgevoerd en dat (Let op!!!) er niet getornd zou worden aan een hecht doortimmerd armoedebeleid.

In een vorige column, getiteld ''Komt het ooit nog goed met Vlaardingen'' heeft De Vlaardinger er fijntjes op gewezen dat er geen geld is voor armoedebeleid.

Eind 2017 had ondergetekende een interview met Desiree Curfs, directeur van Stroomopwaarts. Tijdens een gesprek onthulde zij officieus dat er enorme druk was op het Sociaal Domein, en dat die druk in de nabije toekomst alleen nog maar toe zou nemen.

En wat valt met name binnen het Sociaal Domein? Juist ja, armoedebeleid. Met een Wir haben es nicht gewusst komen zij die het er ten stadhuize betreffen er niet langer meer mee weg.

Dit lijk kwam niet onverwachts uit de kast vallen, of beleidsmakers moeten een dusdanige allergie voorwenden, dat het collectieve reukorgaan onherstelbaar heeft aangetast.

De Vlaardinger gooit het op structureel wanbeleid. En met dit falen wordt de Vlaardingse burger weer degene die de rekening betaalt. Schrijnender nog: de sociaal zwakkeren die men in bescherming zou nemen zijn de klos. Ondertussen blijft men schaamteloos aan het pluche plakken met een van door zonnebrand en heet tropisch weer extra plakkend achterste.

 

Lees ook:  broodje-maffiabrevet-van-onvermogenmarktuarium-11

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker