De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Historische muurschildering ter ere van visserij verleden

Bleekstraat blakend door kunstwerk

Bleekstraat blakend door kunstwerk

Als gevolg van de twee éérder gerealiseerde buurtprojecten over de geschiedenis van de Eendrachtstraat en de Dwarsbleekstraat in Vlaardingen heeft Ton Baas, eigenaar van het huis aan de Bleekstraat 67, de buurvrouwen Patricia Kornaat en Julia Nibourg benaderd om ook iets moois voor zijn gevel te bedenken. Dat hoef je aan hen maak één keer te vragen. Na een korte brainstorm en gezamenlijk overleg leek het hen leuk om nu iets heel anders te doen.  Zelf zijn ze gek van muurschilderingen. Zo zijn ze bij vriendin en kunstenares Loes Henger terecht gekomen, die bekend is met het maken van muurschilderingen en zo is het idee voor deze muurschildering ontstaan. 

Vlaardingen was ooit een stad met een enorme haringvloot. 

Met dit kunst initiatief willen we laten zien dat we trots mogen zijn op de historie van onze stad en buurt, waar visserij een grote rol speelde en waar vooral de "zilverachtige visjes", beter bekend als de haring, uiteindelijk zijn gaan bepalen dat de inwoners de bijnaam "Haringkoppen" kregen. De muurschildering wordt in een soort van "Rembrandt-achtige sfeer" neergezet, om de nostalgie te benadrukken. U ziet hier een vissersvrouw in Vlaardingse klederdracht, de haringen en haringvloten. Verder komt er aan de gevel een transparante plaquette van perspex met een stukje tekst van Peter Zuydgeest  "Zilver uit de Zee" over de geschiedenis van de Vlaardingse visserij. 

We proberen er alles aan te doen om Vlaardingen positief op de kaart te zetten en stukje bij beetje aantrekkelijker te maken. Het zou leuk zijn als dit initiatief meegenomen wordt in de stadswandelingen met "markante plekken". We hopen dat het aanstekelijk werkt op andere buurtbewoners, zodat iedereen meer bewust wordt van wat de mogelijkheden zijn, om je eigen buurt mooi, netjes en schoon te houden. Hierdoor creëer je ook saamhorigheid. De kracht van onze buurtprojecten is, dat we zoveel mogelijk proberen gebruik te maken van ondernemers uit de buurt. We hebben voor dit project wederom hulp gevraagd aan buurtschilder Marcel Verweel. 

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen eo.

 

1 commentaar(en) op artikel "Bleekstraat blakend door kunstwerk"

Geweldig !

Door: Fred Trooster Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker