Zoeken

Bob Dylan in De Windwijzer


Programma Bob Dylan - Zin op Zondag 21 mei 15.00 – 16.30 uur. Schiedamseweg 95 - 3134 BD Vlaardingen – tel. 010 - 434 78 87. Kick Bras en Bart van Dorp. Programma wordt ingedeeld in vier blokjes van ieder circa een kwartier.

Start: aansteken van de kaars
Bob Dylan bevraagt ons en wij…. Geven wij antwoord? Lydia
‘ik zal er zijn’, ook al is het nog zo donker, zegt de Eeuwige
Daarom steken we ook nu de kaars aan, omdat we in dit huis geloven dat
het nooit eindigt bij het donker, maar dat het licht altijd zal doorbreken

Introductie programma en Bob Dylan Lydia
voorstellen Kick en Bart

Spiritualiteit ‘spirit’ = kracht van levenslust en levenszin. Een ‘spirit’ komt voort uit oude bronnen, zoals de Bijbel, oude volksmuziek, gospel, blues. Maar tegelijk een ‘spirit’ die met grote vitaliteit en kracht de levensvragen van hedendaagse mensen betreft. Aan de hand van vier thema’s laten Kick Bras en Bart van Dorp een bepaald facet van de spiritualiteit van Bob Dylan oplichten. De teksten van Bob Dylan verdienden de Nobelprijs. De stem is schuurpapier volgend David Bowie. Daarom hebben we Bart uitgenodigd om de teksten van Bob Dylan te laten horen.

Blokje 1
thema: protest

lied: times they are changin
Tot op vandaag de dag inspireren de teksten van Bob Dylan mensen. Vraag aan Kick en Bart: songteksten van Bob Dylan spreken aan. In de jaren ’60 (waarom spreken de teksten jou aan, Kick) en vandaag de dag (wat spreekt je aan in de songs van Bob Dylan, Bart). Iedere tijd heeft zijn lied nodig. In de jaren ’60 begon Bob Dylan door te breken met protestsongs. Het eerste thema gaat over protest.

Blokje 2
Thema: hoe te leven – moraal en ethiek.
Lied: Forever young
Vraag aan de bezoekers: ‘forever young’ wat komt bij u op? Met microfoon langs bezoekers. Samenvatten: Welke waarden (oud en jong) spelen in onze tijd. Hoe is het om jong te blijven in de zin van: je draagt het jongzijn met je mee in je hart, jong blijven van geest. Het 2e thema gaat over hoe te leven.

Blokje 3
Thema: jood en christen zijn - God is één (tevens Joodse belijdenis)
Lied: slow train coming (voorkeur) of Ring them bells
Opmaat Lydia: wees gereed voor de verandering die er aan komt. Daarbij denk ik aan de gospelsong ‘gospel train’. Als de trein eraan kwam kon je als slaaf op de plantage vluchten. Bij het naderen van de trein song men de gospel train (get on board). Wees erbij als het moment daar is. Het leidt tot je bevrijding. Bob Dylan doet een oproep: wees erbij. Het 3e thema gaat over ingrijpende religieuze verandering-bekering, over jood en christen zijn.
of
opmaat Lydia: wanneer gaan de bellen rinkelen of blijven we ingedut en doen we niets? God is één, maar zijn herders blijven slapen. Onrecht, wat fout is moet aan het licht gebracht worden. Bob Dylan doet een oproep: luidt de klokken voor elk verdomd mensenkind, voor elk kind dat het uitschreeuwt in deze wereld. De goede strijd moet gestreden worden. Het 3e thema gaat over ingrijpende religieuze verandering-bekering, over jood en christen zijn.

Blokje 4

Thema: liefde en dood
Lied: when the deal goes down (een recent liefdeslied van de oudere man B. Dylan,2006)
Vraag: In een wereld vol verwarring, waar de vragen te groot zijn om daar een antwoord op te kunnen geven, vragen over leven en dood …. Een levensmotto kan je gids zijn. Vraag aan Kick en Bart: wat is jouw levensmotto en waarin helpt dit levensmotto jou?
Het levensmotto van Bob Dylan: Als het erop aan komt, sta ik naast je. Ik zal ik er zijn.
In het 4e thema gaat het over de liefde en de dood (het verlies van liefde of de leegte van liefdeloosheid). De kwetsbaarheid van de mens en het verlangen naar de (grote) liefde klinkt daarin mee.

Toegift

Lied: The answer is blowing in the wind
Projectie schilderij van Anke Bras
Hoe lang zal het nog duren, voor wij ons voor elkaar verantwoordelijk zullen weten? The answer is blowing in the wind. Anke Bras schilderde dit schilderij. Toelichting door Anke.

Bob Dylan zong het lied in 1962, het jaar dat zijn liedteksten gepubliceerd werden. De wereld mag het lezen en horen. De cirkel is weer rond. Hoe actueel.

Afspraken:

• Teksten (met vertaling) worden geprint of geprojecteerd
• Schilderij van Anke Bras ‘blowing in the wind’ wordt geprojecteerd op de beamer
• Programma is interactief en Lydia zal daarin de verbindende schakel zijn met vragen aan Kick Bras, Bart van Dorp en bezoekers van Zin op Zondag.
 


Auteur: Lydia Roosendaal (Tekst + Verzorging Fotografie))
Gepubliceerd: 11-05-2017
Aantal keer bekeken: 392


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Bob Dylan in De Windwijzer

Laadtijd van deze pagina: 0,0624873

© De Vlaardinger  |  Inloggen