De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

6 augustus bij het Rosarium aan de Holysingel

Vlaardingen herdenkt 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

Vlaardingen herdenkt 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen organiseert, in samenwerking met Platform Ander Vlaardingen, Vele Vlaardingers Eén Huis, en landelijke vredesorganisatie PAX, een ‘herdenking voor Hiroshima en Nagasaki’ in Vlaardingen. Op 6 en 9 augustus is het 75 jaar geleden dat de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bijna volledig werden verwoest door twee atoombommen. Door de bombardementen zelf en door radioactieve straling kwamen in totaal zeker 210.000 mensen om het leven. Ook nu nog ondervinden overlevenden en nabestaanden de gevolgen. Het onbeschrijfelijke menselijke leed dat de bombardementen veroorzaakten maakt duidelijk: dit mag nooit meer gebeuren.

Ondanks de gruwelijke en catastrofale effecten van het eventueel gebruik van deze wapens zijn er momenteel ongeveer 13.500 kernwapens in de wereld! De meeste van deze wapens zijn vele malen krachtiger dan de bommen die 75 jaar geleden vielen en daarnaast neemt het gevaar dat kernwapens gebruikt zullen worden toe.. Daarom herdenken wij ook in Nederland en in Vlaardingen de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki en eren hun nagedachtenis met onze stem: dit mag nooit meer gebeuren.

De herdenking in Vlaardingen zal op 6 augustus gehouden worden bij het Rosarium aan de Holysingel (3136 LA Vlaardingen, naast het benzinestation). De deelnemers aan de herdenking luisteren naar woorden van de PAX Ambassadeur van Vrede namens het college van B&W Vlaardingen, van vertegenwoordigers van Artsen voor Vrede, en van de algemeen directeur van landelijke vredesorganisatie PAX. Er is passende stilte voor de overleden slachtoffers – met daarna het voorlezen van een gedicht en een verhaal van een overlevende, alsook zang en muziek. Meegebrachte witte bloemen leggen we in de vorm van een kraanvogel Aan het einde van de herdenking start voor Vlaardingen de actie ‘Vouwen voor Vrede’.

Naar aanleiding van het verhaal van het Japanse meisje Sadako Sasaki, dat het bombardement op Hiroshima (aanvankelijk) overleefde, werd een gevouwen (origami) kraanvogel tot wereldwijd symbool van een kernwapenvrije wereld. In Japan en vele andere landen worden op 6 augustus door jongeren en volwassenen kraanvogels, in vele kleuren, gevouwen, als een vreedzame actie voor een kernwapenvrije wereld.

Op meerdere plekken in Nederland zal op 6 augustus worden stilgestaan bij 75 jaar Hiroshima en Nagasaki. Lokale groepen in o.a. Utrecht, Zwolle, Enschede, Amsterdam, Den Haag, Groningen, en Apeldoorn zullen acties organiseren. Zie voor een overzicht van deze acties: www.nonukes.nl/75jaar.

De herdenking is bedoeld voor een ieder die stil wil staan bij 75 jaar Hiroshima en Nagasaki en bij de verschrikkelijke gevolgen van het gebruik van kernwapens. Witte bloemen worden op prijs gesteld.

  • Vredesorganisatie PAX en PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen nodigen vanwege de Coronamaatregelen met gepaste terughoudendheid uit om aan de herdenking deel te nemen en vragen aan alle deelnemers daarbij de landelijke en lokale richtlijnen te volgen (o.a. anderhalve meter afstand houden).

  • Voor iedereen die de herdenking wil bijwonen is aanmelden met naam en geboortedatum vooraf (voor 5 augustus) noodzakelijk. Via e-mail ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl of telefonisch 0630565296. In de beperkte ruimte bij het Rosarium zijn we door Coronamaatregelen aan een maximum aantal personen gebonden. Na aanmelding volgt een bevestiging van ontvangst. Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona, kunnen niet deelnemn ……….

 

 

1 commentaar(en) op artikel "Vlaardingen herdenkt 75 jaar Hiroshima en Nagasaki"

wij wachten op uw aanmelding ....

Nooit weer Hiroshima - Nagasaki -

Welkom bij de herdenking

Door: pax ambassade van Vrede Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker