Mark Harbers en Vivianne Heijnen van I&W (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) bij Rivierzone

Werkbezoek Rivierzone door minister en staatssecretaris

Werkbezoek Rivierzone door minister en staatssecretaris

Op maandag 22 mei brachten minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heijnen van I&W (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) een werkbezoek aan de Rivierzone in Vlaardingen.

Eind 2022 werd duidelijk dat het Rijk een bedrag van 27,2 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de ontwikkeling van de Rivierzone. De gemeente Vlaardingen wil de verbinding van de stad met de rivier terugbrengen en van de Rivierzone een aantrekkelijk gebied maken om te wonen, werken, leren en te recreëren. Samen met ontwikkelaars en initiatiefnemers werkt de gemeente Vlaardingen aan deze gebiedsontwikkeling.

Onder aanvoering van wethouders Bart Bikkers (Stadsprogramma Rivierzone) en Ivana Somers – Gardenier (Bouwen en Wonen) werd per fiets een route afgelegd. Op verschillende locaties werd stilgestaan voor uitleg over de plannen. Zo kwam bij de Koningin Wilheminahaven het maritieme karakter en de hoogwaterproblematiek ter sprake. Bij het Metrostation het belang van goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, van Rotterdam naar Hoek van Holland. De Marathonweg, als belangrijke aanvoerroute over de weg en de aanleg van een metropolitane fietsroute door het gebied. 

Bart Bikkers, wethouder Stadsprogramma Rivierzone
“Vlaardingen heeft een enorme woningbouwopgave en wil een woonstad zijn waar het prettig wonen is voor iedereen. De Rivierzone is Vlaardings grootste ontwikkelgebied en één van de grote gebiedsontwikkelingen in onze regio. De gemeente is heel blij met de financiële investering en aandacht vanuit het Rijk. Dit gaat de stad en regio een enorme impuls geven. We gaan komende jaren grote stappen zetten, op weg naar een fenomenale nieuwe stoere stadswijk aan de Maas!”

Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat
“Het is geweldig om vanmiddag de Rivierzone te bezoeken. Wat een mooi gebied. Vlaardingen laat hier zien dat ze op een van de moeilijkste locaties in de regio goed bereikbare woningen willen bouwen, te midden van een havengebied met veel bedrijven die ook goed bereikbaar moeten blijven. Zo wordt de Rivierzone een plek, die dicht bij het historisch centrum ligt en zowel met de auto als met het OV goed te bereiken is voor nieuwe bewoners. ” 

Programma Ontwikkeling Rivierzone
Met de verschillende woningbouwprojecten voorziet de ontwikkeling van de Rivierzone in de enorme woonbehoefte. In totaal komen er tussen de 2450 en 3100 nieuwe woningen bij in een mix van hoogstedelijke bouw en groen. Het Programma Ontwikkeling Rivierzone bestaat uit drie gebieden: de Koningin Wilhelmina haven, Maaswijk en de zuidelijke binnenstad. In deze gebieden worden nieuwe woningen gebouwd en komen voorzieningen. Naast woningen wordt ook de openbare ruimte van de Rivierzone de komende jaren opnieuw ingericht. Zo zal onder andere het Maaspark veranderen, krijgen de havens bescherming tegen hoogwater en komen er nieuwe en betere verbindingen voor auto’s, fietsers en voetgangers in het gebied.

De plattegrond laat het gebied zien met de projecten die zijn opgenomen in de gebiedsontwikkeling van de Rivierzone. 

Meer weten?
Kijk voor meer informatie op www.vlaardingen.nl/rivierzone en www.vlaardingswonen.nl.

23-05-2023