GroenLinks en ONS.Vlaardingen zilver en brons

VVD de grootste na spannende strijd

VVD de grootste na spannende strijd

De VVD kan zich opmaken voor een prominente plaats aan de onderhandelingstafel bij de samenstelling van het nieuwe college. In de voorlopige uitslag staan de liberalen met 11,2% op kop. Nipt daarachter volgden GroenLinks (10,1%) en ONS.Vlaardingen met 10,0%. De Sp werd vierde.

De spanningsboog lag haast nog hoger dan een dag tevoren toen Ajax en Benfica strijd leverden voor een plek in de volgende ronde van de Champions League. De kans is groot dat deze vier partijen elk vier zetels krijgen.

Niet alleen aan kop was het in de politieke subtop ook een gedrang van jewelste. CDA en VV2000/Leefbaar Vlaardingen staan op drie zetels. D66, PvdA, CU/SGP, AOV en Denk krijgen er twee. BVV, SBV en HDS moeten het met één zetel doen. Maandag volgt de definitieve uitslag. Met liefst veertien partijen in de raad wordt het denkelijk lastig eensgezind naar buiten te treden.

Opkomst
Qua opkomst vestigde Vlaardingen een absoluut laagterecord met slechts 42%. Voor de nieuwe raad en college de schone taak om het inwonervertrouwen in de politiek te herstellen met serieuze bestuurlijke kwaliteiten en een animositeit van 0%.

17-03-2022