Vragen CU/SGP over stopzetten uitkering bij gedwongen opname

Vragen CU/SGP over stopzetten uitkering bij gedwongen opname

Vorige week heeft de Nederlandse GGZ een oproep geplaatst over het stopzetten van uitkeringen​1. In Artikel 13 lid 1 van de Participatiewet staat genoteerd dat  ‘inwoners van wie de vrijheid is ontnomen geen recht hebben op een bijstandsuitkering’. De wet is primair bedoeld voor gedetineerden, alleen in de praktijk blijkt dit ook te gaan over mensen met psychische klachten, die gedwongen moeten worden opgenomen.

Dit vinden wij zorgelijk, aangezien dit veel mensen in financiële problemen kan brengen, terwijl zij ziek zijn. De wet biedt de mogelijkheid om bijzondere bijstand te verstrekken. Helaas is het voor de opgenomen patiënten vaak te lastig om een aanvraag te doen omdat zij niet alle papieren kunnen verzamelen of te verward zijn. 

De ChristenUnie-SGP Vlaardingen is benieuwd hoe de situatie is in Vlaardingen en hoopt dat het college gehoor zal geven aan de oproep van de Nederlandse GGZ, NVVP en MIND. Geen enkel mens mag de dupe zijn van tekort schietende wetgeving, laten we Artikel 13 lid 1 uit de participatiewet naast ons neerleggen! 

 www.denederlandseggz.nl/nieuws/2021/gedwongen-opname-mag-niet-leiden-tot-stopzetten-uitkering

Vragen aan het college van B&W:

1.    Is het college het met de Nederlandse GGZ, NVVP, MIND en de ChristenUnie-SGP eens dat het stopzetten van de bijstandsuitkering van mensen die gedwongen opgenomen zijn, onwenselijk is?

2.    Wordt deze regelgeving ook in Vlaardingen gehanteerd? Hoevaak zijn er in Vlaardingen uitkeringen op basis van dit artikel stopgezet en heeft u inzichtelijk wat de consequenties hiervan zijn? ​

Wat zijn de ervaringen in onze gemeente met het aanvragen van bijzondere bijstand door deze groep patiënten?

3.    De gemeente kan een bijzondere bijstand uitkeren aan deze patiënten.Alleen zijn deze mensen vaak verward. Welke ondersteuning biedt de gemeente aan deze personen? 

4.    Op welke wijze kan en wil de gemeente gehoor geven aan de oproep van organisaties en psychiaters om lid 1 van artikel 13 uit de Participatiewet niet van toepassing te laten zijn op inwoners die gedwongen worden opgenomen.Dit betekent dusdat deze patiënten hetzelfde behandeld worden als degenen die zich vrijwillig laten opnemen.

5.    Is het college bereid hierover ook in overleg te gaan met de GGZ-instellingen, zodat deze kwetsbare patiënten na een gedwongen opname en behandeling niet met extra schulden naar huis terugkeren?

6.    Divosa verwacht na de zomer een handreiking voor gemeenten over maatwerkmogelijkheden. Bent u bekend met het aanbod van Divosa? En bent u bereid gebruik te maken van hun expertise en indien nodig een voorlichtingsbijeenkomst te organiseren? 

Namens de ChristenUnie/SGP-fractie,

Wouter de Reus

29-05-2021