Neoklassieke stadspartij met nieuw elan

SBV 2.0 met Jorn van der Bie

SBV 2.0 met Jorn van der Bie

Peter Leeman: ‘Eenzaam maar niet alleen’

Bijna vier jaar geleden nam Peter Leeman bij Stadsbelangen Vlaardingen de politieke scepter over van grondlegger en fractievoorzitter Albert Brouwer. Die vond het genoeg geweest en daarbij tijd dat een nieuwe en jongere lichting de koers van SBV mocht uitzetten.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bleef er voor SBV één zetel over. Een halvering en Peter Leeman stond er geheel alleen voor. ‘Dat viel niet mee,’ aldus de toen nog tabakshandelaar. En verder: ‘Het zal geleken hebben dat SBV een zwijgzaam korps was zonder mening. Maar de waarheid gebiedt me te zeggen dat we - ik dus - het vaak met de vorige spreker(s) eens was.

Het was zeker een interessante periode met almaar nieuwe gezichten in en rond het bestuur. De raadsvergaderingen oogden vaak rommelig en waren dat ook. En aangezien ik niet zo’n redenaar ben als Albert Brouwer oogden we wellicht wat flets. Maar achter de schermen is er veel werk verzet. Nooit heb ik dit werk als onplezierig ervaren.

211217 SBV2Nu ik ga verhuizen (naar Hoogvliet, red.) kom ik sowieso niet meer in aanmerking voor een zetel en ik ben blij dat Jorn van der Bie c.s. SBV van nieuw elan gaan voorzien. Ik wens ze alle goeds en als er iets is … ze kunnen me altijd benaderen.’

Jorn van der Bie: SBV in nieuw jasje
Jorn van der Bie mag een bekende stadgenoot worden genoemd. Zijn jonge jaren bracht hij door bij Deltasport en als student bij Café d’Oude Stoep als hulp in de bediening. In 2020 kreeg hij als een van de weinigen last van een politiek virus en nog altijd wordt hij hierop positief getest.

Jorn van der Bie: ‘Aanvankelijk hinkte ik op twee gedachten: zelf een nieuwe partij oprichten of mezelf aansluiten bij een club waar het gedachtengoed dichtbij die van mij lag. Aangezien Vlaardingen al partijen genoeg had kwam ik na gedegen evaluatie uit bij SBV. Een stadse partij zonder landelijke bemoeienis en klaar voor nieuw elan; dat voelt haast als een nieuwe partij.

Eerst heb ik me laten onderdompelen in een politieke cursus. Hier word je de basis van politieke en hoe die te bedrijven eigen gemaakt. Dat was net wat ik nodig had. Aangevuld met informatieve gesprekken met raadsleden en wethouders een prima manier om je te oriënteren.

Met name Herman Berkhout, zwijgend geweten van SBV, heeft me wegwijs gemaakt in de mores van SBV. Kortom: Stadsbelangen Vlaardingen 2.0 is aan zet. Dit is een betrouwbare partij zonder rare uitspattingen. Wat je ziet (en hoort, red.) is wat je krijgt; een eerlijke partij.

Nu alle noodzakelijke formaliteiten zijn afgehandeld zijn we druk bezig om het partijprogramma af te ronden. Nu al bestaat de ruggengraat van SBV uit een palet aan disciplines. Mensen uit de zorg, het onderwijs, financieel experts en een CEO uit de IT maken al deel uit van de partij. 

Ook als SBV ontkom je niet aan het feit dat je een aantal zelfde programmapunten hebt als andere clubs. Het zou ook een slechte zaak zijn als dat niet zo was. Dan krijg je nooit wat voor elkaar. Zo pleiten wij ook voor onderwijs met baangarantie. Willen we meer vrouwen in de IT. Maar we beijveren ons ook graag voor het ouderwetse maar onontbeerlijke handwerk. Het wordt tijd dat LTS en MTS weer in ere worden hersteld. Met de energietransitie op de stoep is er straks veel werk in die hoek. Dat is dus leren met baangarantie!

Dat alles sluit naadloos aan bij een Vlaardingen dat zich wil profileren als MBO-stad. Natuurlijk zijn ook wij gecharmeerd van een watertaxi tussen Chinees en Delta Hotel in.

Net als elders is Vlaardingen gebaat bij een soepel evenwicht tussen wonen, leren, werken en uitgaan. Dat is de ruggengraat van je stad. Richt je je hier niet op dan wordt Vlaardingen een soort Dead Luck City met een boosaardig kijkende en kwijlende gier die iedere nieuwe bezoeker met onverholen culinaire lust op voedingswaarde beschouwt.

211217 SBVZolang er een bescheiden budget voorradig is kun je in onze optiek best de kleine onvolkomenheden aanpakken als uit het oppervlak omhoogstekende straatstenen en stoeptegels, scheve lantaarnpalen, straatvuil en noem maar op. Dat kan prima met een klein budget en de impact is groot. Verbinden op alle vlakken, met iedereen welke een actieve bijdrage wil leveren aan een mooier Vlaardingen.

SBV 2.0 zal in nuances best afwijken van wat voorheen te doen gebruikelijk. De tijden veranderen en dus moet je als politieke partij mee in de vaart der volkeren. We opteren ook voor een stadsbreed georiënteerde discussie binnen de raad over het belang van ieder voorstel. Politieke kleuren mogen wat ons betreft gerust vervagen: het belang van de stad staat altijd voorop. We heten per slot van rekening niet voor niets Stadsbelangen Vlaardingen!
   Nu nog bungelt Vlaardingen op meerdere fronten onderaan de lijst van Nederlandse gemeenten. We willen we op onze stadseigen manier Vlaardingen opstuwen richting de middenmoot en liefst ergens in de sub-top.’

Meer informatie? Stuur een mail naar info@stadsbelangen.nl 

17-12-2021