Openbare besluiten B&W van 12 maart 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbare besluiten B&W van 12 maart 2024

Beantwoording artikel 34-vragen over leefbaarheid en veiligheid in het centrum
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van HEEL DE STAD over leefbaarheid en veiligheid in het centrum vastgesteld.

Toelichting:
Het college geeft in de beantwoording aan dat de vernielingen die onlangs zijn aangebracht in het centrum door één persoon zijn gepleegd. De gemeente en haar ketenpartners zetten zich in om de juiste zorg aan deze persoon te bieden. Voor het vergoeden van de schade zijn de verzekeringsmaatschappijen van de getroffen ondernemers aansprakelijk.

Beantwoording artikel 34-vragen over de invalidenparkeerplaatsen in Vlaardingen
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de VVD fractie over de invalidenparkeerplaatsen in Vlaardingen vastgesteld.

Toelichting:
De aanleiding voor de vragen is de aanpassing van openingstijden van het stadskantoor en daarbij in lijn de toegankelijkheid vanwege tijdvensters van de invalidenparkeerplaatsen. De tijdvensters voor de invalidenparkeerplaatsen bij het Stadskantoor worden in lijn gebracht met de openingstijden van de publieksbalie. De beantwoording van de vragen geeft verder inzicht in het gebruik en het beheer van gehandicaptenparkeerplaatsen in heel Vlaardingen.

Bekrachtiging van het parafenbesluit ter vaststelling van de art 34 vragen en het raadsmemo over de spreidingswet
Het college van burgemeester en wethouders heeft het parafenbesluit ter vaststelling van de art 34 vragen en het raadsmemo over de spreidingswet bekrachtigd.

Toelichting:
Het college kiest ervoor om nauwgezet te volgen hoe Rijk, Provincie, regiogemeenten en COA plannen maken conform de capaciteitsraming en de wettelijke taak om een gelijke verdeling van bijdragen in de grote opgave te bieden. In november 2024 zal de minister van Justitie en Veiligheid de provinciale bijdragen beoordelen. In de komende periode anticipeert het college op de landelijke opdracht tot asielopvang. We werken uit wat de opdracht betekent in fysieke voorzieningen, in zorg, onderwijs, toezicht en begeleiding. Het college wil geen uitvoerende, noch onomkeerbare uitvoering realiseren totdat er een officiële wettelijke opdracht is.

Beantwoording artikel 34-vragen over kinderopvang PolderPracht
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Rots (D66) over kinderopvang PolderPracht in de Broekpolder vastgesteld.

Toelichting:
Kinderopvangbestuur Un1ek heeft onlangs in een persbericht haar plannen voor de nieuwe kinderopvanglocatie PolderPracht in de Broekpolder gepubliceerd. Het college geeft in haar beantwoording aan dat een (nog in te dienen) subsidieaanvraag van Un1ek voor voorschoolse educatie moet voldoen aan de gestelde beleidscriteria. Daarnaast ligt de personele bedrijfsvoering bij het bestuur van Un1ek, omdat de gemeentelijk taak focust op het aanbod van VE. Tot slot geeft het college aan dat de nieuwe locatie PolderPracht geen gevolgen heeft voor het beleid IHP Onderwijs.

Jaarrapportage 2023/2024 Onderwijskansenbeleid
Het college van burgemeester en wethouders heeft: Jaarrapportage 2023/2024  Onderwijskansenbeleid vastgesteld. Raadsmemo Jaarrapportage 2023/2024  Onderwijskansenbeleid vastgesteld.

Toelichting:
Dit is de jaarlijkse terugkoppeling van het Onderwijskansenbeleid 2023-2026. De actiepunten uit 2023 zijn uitgevoerd, met onder andere het vaststellen van twee subsidieregelingen, het aanscherpen van het proces rondom bereik en non-bereik van doelgroeppeuters en het herstarten van de Werkgroep VVE.

Jaarverantwoording LEA/vve 2023 (Lokale Educatie Agenda/voor- en vroegschoolse educatie)
Het college van burgemeester en wethouders heeft de Jaarverantwoording LEA/vve 2023 vaststellen en indienen bij de Inspectie van het Onderwijs vastgesteld.

Toelichting:
Jaarlijks moet de gemeente verantwoording afleggen aan de Inspectie van het Onderwijs over de uitvoering van de gemeentelijke taken rondom het Onderwijsachterstand beleid. Dit is de Jaarverantwoording LEA/vve en vanaf 1 januari 2024 moet het college de beantwoording van deze vragenlijst vaststellen. De Onderwijsinspectie beoordeelt deze verantwoording aan de hand van het wettelijk toetsingskader. Voor 2023 heeft het college van burgemeester en wethouders de Jaarverantwoording LEA/vve 2023 vastgesteld en naar de Onderwijsinspectie opgestuurd.

Raadsvoorstel uitvoering herstelwerkzaamheden betonrot bij vloeren van het type kwaaitaal bij schoolgebouwen van het primair en voortgezet onderwijs
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel uitvoering herstelwerkzaamheden betonrot bij vloeren van het type kwaaitaal bij schoolgebouwen van het primair en voortgezet onderwijs vastgesteld.

Toelichting:
In de periode tussen 1964 en 1985 is bij de bouw van schoolgebouwen gebruik gemaakt van betonvloeren van het type kwaaitaal. Van deze type vloeren is bekend dat na jaren betonrot kan ontstaan. De gemeente heeft daarom in 2023 een onderzoek laten uitvoeren naar betonrot bij schoolgebouwen die in deze periode gebouwd zijn. Voor elk onderzochte school is een inspectierapport opgesteld met daarin opgenomen welke herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden aan de vloeren. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de kosten voor het herstellen van de schade te dekken uit de reserve voor onderwijshuisvesting. De reserve onderwijshuisvesting is bestemd om dergelijke kosten van onvoorziene maatregelen uit te dekken. Het hersteladvies is dat werkzaamheden gemiddeld binnen een periode van drie jaar uitgevoerd zou moeten worden. Per school is een inspectierapport opgesteld met daarin opgenomen welke herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden en op welke termijn.

13-03-2024