Openbaar besluiten B&W 27 februari 2024

VLAARDINGEN - Openbare besluiten uit de vergadering van het college van burgemeester en wethouders.

Openbaar besluiten B&W 27 februari 2024

Beantwoording artikel 34-vragen over 'Kledingvoorschriften boa's'
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van de heer Boers, lid van fractie HEEL DE STAD vastgesteld.

Toelichting:
Medio 2022 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid richtlijnen vastgesteld over het onder andere zichtbaar dragen van religieuze uitingen door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's). Het college volgt deze ‘lifestyle neutraal’ richtlijn. Dat houdt in dat boa’s, tijdens contact met onze inwoners, geen zichtbare religieuze uitingen voeren. De medewerkers die zonder uniform werkzaam zijn voor onze gemeente staat het vrij om daar zelf een keuze in te maken.    

Uitvoeringsbesluit betaald parkeren 2024-1 vaststellen
Het college van burgemeester en wethouders heeft het Uitvoeringsbesluit betaald parkeren 2024-1 vastgesteld. 

Toelichting:
In het uitvoeringsbesluit is de lijst met adressen in Vlaardingen waarvoor een parkeervergunning kan worden aangevraagd geactualiseerd en zijn de voorwaarden voor het verstrekken van een zorgverlenersvergunning en bedrijfsparkeervergunning markt duidelijker verwoord.

Aanwijzingsbesluit betaald parkeren 2024-1 t.b.v. aanleg Stop & Shop plaatsen Waalstraat
Het college van burgemeester en wethouders heeft het Aanwijzingsbesluit betaald parkeren 2024-1 vastgesteld. 

Toelichting:
Met de vaststelling van dit aanwijzingsbesluit kunnen twee extra Stop & Shop parkeerplaatsen in de Waalstraat worden gerealiseerd. Het doel hiervan is om het parkeren, ook voor een korte boodschap, prettiger te maken en het aantal bezoekers van het centrum te vergroten. Deze ambitie komt tot uiting in verschillende gemeentelijke beleidsdoelen, met name in het stadsprogramma Nieuwe Binnenstad.

Beantwoording artikel 34-vragen over de Rietputten
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van fractie GroenLinks over de Rietputten vastgesteld.

Toelichting:
Het college van burgemeester en wethouders geeft aan dat er in 2019 is gestart met de inrichting van delen van de waterharmonica bij het Krabbepark. Daarbij is onder meer vrijkomend riet uit de directe omgeving en vrijkomende grond uit de Rietputten gebruikt in plaats van nieuwe, jonge aanplant te planten. Het dempen van de Rietputten was bedoeld als eerste aanzet naar het verder inrichten van het gebied als waterharmonica. Achteraf gezien is het dempen van de plassen, gezien de vertraging bij het aanleggen van de waterharmonica, minder wenselijk gebleken en was het beter geweest om hier wilgen en bramen te snoeien om bosvorming tegen te gaan.

Het ontwerp van de waterharmonica is inmiddels opnieuw bezien en verbeterd. De oorspronkelijke oppervlakte aan open water in de Rietputten komt terug in het verbeterde ontwerp, dat naar verwachting medio 2024 wordt vastgesteld door de bestuurlijke afstemgroep Blankenburgverbinding.
   Eind 2024 hervat het Hoogheemraadschap de werkzaamheden aan de waterharmonica. Dit wordt verspreid over meerdere jaren. Het uit te voeren beheer en onderhoud worden hierop afgestemd. De start van de laatste fase vindt plaats voor de ingebruikname van de nieuwe AWZI  op de Vergulde Hand, zodat vanaf 2030 extra gezuiverd water door de waterharmonica kan worden geleid.
   Tot die tijd moet het gebied op een andere manier van extra water worden voorzien om de verdroging tegen te gaan. Er is onderzoek gaande naar de mogelijkheden om op korte termijn de meest kwetsbare delen van het gebied tijdelijk van water te voorzien.

Bij dit project zijn diverse partijen betrokken. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Rietputten. Het Hoogheemraadschap van Delfland neemt de verantwoordelijkheid tijdelijk over voor die delen die worden heringericht naar een waterharmonica. De Provincie Zuid Holland en de Omgevingsdienst Haaglanden houden hierop toezicht.

Beantwoording art. 34 vragen over aanpak overlast huishoudelijk afval
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording art. 34 vragen raadsfracties over aanpak overlast huishoudelijk afval vastgesteld.

Toelichting:
Het college beantwoordt de brief van enkele raadsfracties over afvaloverlast door bijplaatsing van huishoudelijk afval en grof afval op verschillende containerlocaties in de stad. Ook het college maakt zich zorgen over deze problematiek. In de evaluatie van het Actieplan halvering restafval, die in maart 2023 verscheen, werd al geconcludeerd dat er op een aantal locaties structureel problemen zijn. Inmiddels zijn diverse maatregelen getroffen en ook de komende tijd volgen nog aanvullende maatregelen. 

Afvaloverlast voorkomen blijft een samenspel van goed werkende containers, goede inzameling en het gedrag van bewoners. De gevolgen van bijplaatsing zijn acuut zichtbaar in onze stad terwijl gedragsverandering juist een lange adem vergt. Het college laat weten dat het uitkijkt naar het Rekenkamerrapport naar 'afval vanuit inwonersperspectief' en dat het graag in gesprek gaat met de raad over de resultaten om zo met elkaar te werken aan een schonere stad. Bij de beantwoording is een brief van Irado aan college en raad gevoegd met een evaluatie van de afvalproblemen begin januari.

Beantwoording artikel 34-vragen over boten in de haven
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van fractie HEEL DE STAD over boten in de haven vastgesteld.

Toelichting:
Bewoners hebben zich gemeld bij de gemeente en aangegeven overlast te ondervinden van de schepen aan de Oosthavenkade. Het betreft klachten over uitzichtbelemmering, vermoeden van illegale bewoning en het lozen van vuil water.
De gemeente heeft deze klachten serieus opgepakt. Het gaat in deze situatie om een conflict tussen de bewoners en de watersportvereniging, de gemeente heeft een bemiddelende rol en hoopt met beide partijen tot een goede oplossing te komen. Inmiddels heeft de gemeente haar bemiddelende rol opgepakt en is in gesprek met de partijen. We werken aan een werkbare oplossing voor beide partijen.

Raadsmemo woningbouwprogramma Vlaardingen - januari 2024
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo 'woningbouwprogramma Vlaardingen - januari 2024' vastgesteld.

Toelichting:
De gemeenteraad heeft een overzicht van het woningbouwprogramma ontvangen voor de periode 2024-2034. De gemeenteraad wordt twee keer per jaar geïnformeerd over de actuele stand van het woningbouwprogramma in de stad. Er zijn voldoende woningbouwplannen om toe te groeien naar een woningvoorraad van minimaal 39.000 woningen in 2030 zoals in de woonvisie 'Samen bouwen aan Vlaardingen, 2021-2030' is vastgelegd.

Een overzicht van de woningbouwplanning is altijd een momentopname van de meest actuele stand van zaken. We kunnen op voorhand niet met zekerheid weten of de planning (per project) wordt gehaald. Reden is dat het bouwen van woningen een langdurig en complex traject is, afhankelijk van veel verschillende factoren, waarbij in verschillende fases veel partijen en organisaties zijn betrokken.

Raadsvoorstel gewijzigd  vaststellen van het  bestemmingsplan Bedrijfswoning Maassluissedijk 208
Het college van burgemeester en wethouders heeft het raadsvoorstel gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Bedrijfswoning Maassluissedijk 208 vastgesteld.

Toelichting:
Voor de locatie aan de Maassluissedijk 208 wordt een nieuwe bedrijfswoning mogelijk gemaakt met behulp van een bestemmingsplan. De nieuwe bedrijfswoning vervangt twee gesloopte bedrijfswoningen als gevolg van de aanleg van de Blankenburgverbinding. Het college heeft ingestemd met het bestemmingsplan Bedrijfswoning Maassluissedijk 208 en legt deze met een raadsvoorstel voor aan de gemeenteraad ter vaststelling. 

Beantwoording artikel 34-vragen over de Steenbreek kansenkaart
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34-vragen van mevrouw Claessen over de Steenbreek kansenkaart vastgesteld.

Toelichting:
De kansenkaart van Stichting Steenbreek geeft aan welke wijken het meest versteend zijn en dus kansrijk voor vergroening. Het college gaat de kansenkaart gebruiken om gericht te werken aan vergroening van deze wijken.

Artikel 34 vragen over de sanering en herinrichting Broekpolder
Het college van burgemeester en wethouders heeft de beantwoording artikel 34 vragen van fractie Heel de stad over de sanering en herinrichting Broekpolder vastgesteld.

Toelichting:
In de beantwoording wordt onder meer ingegaan op de nut en noodzaak van de saneringsmaatregelen en op de herinrichting van het gebied na de sanering. De inzet van de sanering is om het gebied nog mooier en diverser te maken dan het nu is, waardoor het duurzaam een recreatieve bestemming houdt.

Energietoeslag 2023 voor jongeren en studenten
Het college van burgemeester en wethouders heeft:

Besloten de doelgroep die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag 2023 met Jongeren uit te breiden.

Op aanvraag een eenmalige energietoeslag 2023 á € 1.300,- voor jongeren van 18 tot en met 20 jaar, met een inkomen dat niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm, met een zelfstandige woonruimte in de gemeente Vlaardingen en een energiecontract op naam toe te kennen.

Besloten de doelgroep die in aanmerking komt voor de eenmalige energietoeslag 2023 met studenten uit te breiden.

Op aanvraag een eenmalige energietoeslag 2023 á € 900,- voor studenten die aanspraak maken op studiefinanciering, met een inkomen dat niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm, met een zelfstandige woonruimte in de gemeente Vlaardingen en een energiecontract op naam toe te kennen.

Het Dagelijks Bestuur van Stroomopwaarts op te dragen om dit op te nemen in de Beleidsregels Energietoeslag 2023.

Het raadsmemo over de uitbreiding van de energietoeslag vastgesteld.  

Toelichting: 
Jongeren van 18 tot en met 20 jaar kunnen op aanvraag in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag á € 1.300,- wanneer zij een inkomen hebben dat niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm, een zelfstandige woonruimte hebben in de gemeente Vlaardingen en een energiecontract op naam hebben.

Voor studenten die aanspraak maken op studiefinanciering geldt dat zij op aanvraag in aanmerking kunnen komen voor een eenmalige energietoeslag á € 900,- indien zij een inkomen hebben dat niet hoger is dan 120% van de toepasselijke bijstandsnorm, een zelfstandige woonruimte hebben in de gemeente Vlaardingen en een energiecontract op naam hebben.

De aanvraag voor de eenmalige energietoeslag 2023 kan, na vaststelling van de (gewijzigde) Beleidsregels Eenmalige Energietoeslag 2023, vanaf half maart 2024 bij Stroomopwaarts worden ingediend tot 1 juli 2024. 

Raadsmemo uitkomst interne controle herziening Grondexploitatie Vergulde Hand West
Het college van burgemeester en wethouders heeft de raadsmemo uitkomst interne controle herziening Grondexploitatie Vergulde Hand West vastgesteld en biedt het onder geheimhouding op grond van artikel 87 Gemeentewet jo. Artikel 5.1 lid 2 onder b van de Wet Open Overheid (WOO) aan de gemeenteraad aan.

28-02-2024