Groen goud voor Vlaardingen in NK Tegelwippen

Lianne van Kalken wipt 58.172 keer en wint Gouden Schep

VLAARDINGEN - Na een spannende strijd, werd vandaag bekend dat Vlaardingen eerste geworden is in het NK Tegelwippen (klassement middelgrote gemeenten). Wethouder Lianne van Kalken mocht de ‘Gouden schep’ in ontvangst nemen. Vlaardingen wipte dit NK 58.172 tegels de stad uit en bleef daarmee de nummer 2, gemeente Dijk en Waard nét voor. “De eindstrijd was spannend! Dat we zouden winnen, had ik niet durven hopen,” aldus wethouder van Kalken.

Groen goud voor Vlaardingen in NK Tegelwippen

Het - al weer vierde - tegelwipseizoen liep van maart tot en met oktober. Landelijk leverde het NK 4.548.466 gewipte tegels op (413.000 m²). Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij: gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record. Vandaag maakte de organisatie de winnende gemeenten bekend. Ook Arnhem (in de categorie grote gemeenten) en Halderberge (bij de kleine gemeenten), sleepten het groene goud hun gemeentegrenzen binnen.

Wippen, planten en zaaien
Vlaardingen haalde dit tegelwipseizoen op diverse plekken overbodige bestrating weg om plek te maken voor plantvakken. Op enkele vluchtheuvels maakte stenen plaats voor groen, er werden boomspiegels vergroot en beplant. Op plekken waar boomwortels het onmogelijk maken om vaste planten aan te planten, zaaide de gemeente bloemrijke kruidenmengsels in. Zo is bijvoorbeeld de rotonde op de Vulcaanweg gewipt en wordt er zelfs op dit moment nog gewerkt aan een groenere Winkelhoeve.

Bewoners met groene vingers
231116 Lianne van Kalken Tegelwippen Gouden Schep“Het NK heeft ons oplettender laten kijken naar de stad”, vertelt wethouder Van Kalken. “We hadden dan ook een hele lijst met vergroeningsmogelijkheden liggen toen dit jaar het NK begon. Maar daarnaast zien we dat het NK ook bij bewoners meer is gaan leven.” Zo klopten bewoners van de Graaf Arnulfstraat bij de gemeente aan voor vergroening van hun plein, bewoners aan de Julianalaan/Oranjelaan hielpen mee om de onttegelde verhoogde vluchtheuvels te beplanten, en bewoners op diverse plekken gingen aan de slag met hun gloednieuwe geveltuin.

En daar bleef het niet bij: ook in particuliere tuinen hebben bewoners veel tegels vaarwel gezwaaid. De tegels mochten kostenloos ingeleverd worden bij de milieustraat. In de Indische Buurt konden bewoners hun tuintegels inwisselen voor planten. Ook schuttingen konden ingeleverd worden. Die telden weliswaar niet mee voor het NK Tegelwippen, maar wie de schutting vervangt door een heg, levert wel een mooie bijdrage aan een stad waar egels, kikkers, vogels en andere dieren beschutting en voedsel vinden en vrij kunnen scharrelen van de ene naar de andere tuin.

Plantseizoen
Toch is Vlaardingen nog niet klaar voor dit jaar. Het natte najaar is namelijk hét ideale plantseizoen voor bomen en vaste planten. De komende tijd worden de onttegelde plekken waar mogelijk nog voorzien van de laatste beplanting. Ook is er aandacht voor locaties waard het gezaaide of geplante groen nog niet goed aangeslagen is. Zo kan Vlaardingen ook daar volgend voorjaar genieten van het nieuwe groen.

Over NK Tegelwippen
Het NK Tegelwippen is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De competitie maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Dit is een samenwerking van onder meer overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties. Zij slaan de handen ineen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen – samen met de inwoners. De coalitie organiseert meerdere activiteiten in het kader van het vergroenen van tuinen.

NK Tegelwippen online
Meer informatie is te vinden op www.nk-tegelwippen.nl.

Het NK Tegelwippen is op social media
www.instagram.com/nktegelwippen
www.facebook.com/nktegelwippen
www.twitter.com/tegelwippen

15-11-2023