Fris en helder water in het verschiet

Gemeenteraad Vlaardingen stemt in met plannen nieuwbouw afvalwaterzuiveringsinstallatie

Gemeenteraad Vlaardingen stemt in met plannen nieuwbouw afvalwaterzuiveringsinstallatie

VLAARDINGEN - Op 12 oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met de plannen van het Hoogheemraadschap van Delfland voor nieuwbouw van een afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI). Delfland heeft in 2022 de wens uitgesproken om een nieuwe AWZI te bouwen. De huidige installatie, De Groote Lucht, is aan het einde van zijn levensduur en capaciteit. Het vervangen van de huidige AWZI is nodig om ook in de toekomst het afvalwater te kunnen zuiveren voor de bewoners en bedrijven in Vlaardingen en de regio.

Wethouder Koen Kegel (Milieu en Grondzaken) is tevreden met het besluit: “De afgelopen jaren hebben wij intensief onderhandeld met het Hoogheemraadschap om het beste resultaat voor Vlaardingen te realiseren. Het besluit van de gemeenteraad laat zien dat dat is gelukt.”

De verplaatsing van de AWZI biedt kansen voor Vlaardingen. Wethouder Kegel legt uit: “De geur- en geluidsoverlast wordt sterk beperkt dankzij het gebruik van de nieuwste technieken. Ook krijgt de AWZI een groene inpassing, zo komt er een groen/blauwe speeltuin in de Westwijk. Daarnaast zal er groen gas geproduceerd worden en komt er een educatief centrum.

Hoe nu verder?
Nu de gemeenteraad heeft ingestemd met de plannen voor de nieuwbouw van de AWZI, kan het hoogheemraadschap de plannen definitief maken. Hierdoor kan nu concreet worden uitgewerkt hoe de nieuwe AWZI eruit komt te zien. Ook kan er gestart worden met de ruimtelijke onderzoeken en de ruimtelijke procedure.

De bouw van de AWZI heeft geen gevolgen voor de wijk Mrija, die op dit moment deels op deze locatie staat. De woningen kunnen de komende drie jaar (tot 1 juli 2026) blijven staan, zoals ook is afgesproken met het Rijk.

Noot van de redactie
Begin 2027 krijgt het Hoogheemraadschap Delfland het terrein tot haar beschikking. Op dat moment kan, na ontmanteling van het Oekraïense mini-dorp Mrija, de bouw beginnen. Te weten eerst met bouwrijp maken van de grond, et cetera.

De nieuwe AWZI zal in 2030 operationeel zijn. In de tussentijd blijt de huidige waterzuivering alle honneurs waarnemen tot de opvolger 100% storingvrij is. Hoeveel geld met de operatie gemoeid is, is nog onbekend. 'Dat hangt van ons wensenlijstje af,' aldus een medewerker, 'en wat inpasbaar is.'

Naast de 'betonnen' waterzuivering is nog altijd sprake van de bouw van een zogeheten Waterharmonica. Details hierover volgen binnenkort.

13-10-2023