'Iedereen in 2050 CO2 en aardgasvrij'

Gemeente helpt Vlaardingers woningen verbeteren en verduurzamen

Gemeente helpt Vlaardingers woningen verbeteren en verduurzamen

Alle woningen in Vlaardingen moeten uiterlijk in 2050 goed onderhouden, CO2- en aardgasvrij zijn. Om dit te realiseren moet zowel het tempo van verduurzamen als van het wegwerken van achterstallig onderhoud en het energiezuinig maken van alle particuliere woningen fors omhoog.

Om dit mogelijk te maken wordt het Servicepunt Woningverbetering (SWV) uitgebreid met een energieloket. Dit nieuwe loket gaat vanaf 1 januari particuliere woningeigenaren ondersteunen en namens de gemeente de uitvoering van de woningverbetering en de verduurzaming coördineren.

Integrale aanpak
Om het benodigde tempo van gemiddeld circa 560 particuliere woningen per jaar te kunnen realiseren is een integrale aanpak nodig. Deze integrale aanpak gaat het wegwerken van achterstallig onderhoud combineren met het verduurzamen, energiezuinig en aardgasvrij maken van de woningen. In de huidige situatie is de inzet van het Servicepunt Woningverbetering en de inzet van de particuliere woningverbetering specifiek gericht op kwetsbare Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Het bestaande energieloket (WoonWijzerWinkel) richt zich juist op zelfredzame woningeigenaren.
“De voor ons liggende opgave om alle particuliere woningen in een versneld tempo aan te pakken vraagt juist om een werkwijze, waarbij alle particuliere woningeigenaren worden ondersteund, en dat vanuit een integrale insteek,” aldus wethouder Ivana Somers – Gardenier (Bouwen en Wonen). 

Borgen van onafhankelijkheid
“Door te kiezen voor een gemeentelijk loket garanderen wij onafhankelijkheid, kwaliteit en betrouwbaarheid in de advisering. Ook zorgen we er op deze manier voor dat de aanpak goed aansluit bij lokale ontwikkelingen en projecten,” aldus Somers. Het ondersteunen en begeleiden van woningeigenaren bij het vinden van betrouwbare adviseurs en uitvoerende installateurs en aannemers, is een commerciële activiteit en kan daarom geen taak zijn van de gemeente. Omdat dit wel essentiële stappen zijn voor particuliere woningeigenaren, kiest de gemeente ervoor om via aanbesteding een marktpartij te vinden die deze dienstverlening als partner van de gemeente gaat aanbieden. Wethouder Koen Kegel (Duurzaamheid en Energietransitie): “Aan dit partnerschap verbinden wij de voorwaarde dat deze partij zich committeert aan goede, betaalbare en betrouwbare dienstverlening aan Vlaardingse woningeigenaren. Veel van onze inwoners hebben een slecht geïsoleerde woning, maar niet de financiële mogelijkheden om hun woning goed te onderhouden en de energierekening te verlagen. Met het nieuwe energieloket gaan wij deze Vlaardingers ondersteunen.

Stadsprogramma Nieuwe Energie
Met dit besluit geeft het college uitvoering aan het Stadsprogramma Nieuwe Energie waarin is afgesproken dat het Servicepunt Woningverbetering wordt uitgebreid met een energieloket. Dit sluit aan op de beoogde nieuwe rol van het Servicepunt Woningverbetering en het huidige energieloket WoonWijzerWinkel.  

06-09-2023