Echt roken of ... niet als je twaalf bent

Burgemeester sluit winkelpand na misstanden

Burgemeester sluit winkelpand na misstanden

Burgemeester Bert Wijbenga heeft met spoed een winkelpand in het centrum van Vlaardingen gesloten. In de winkel werden elektronische sigaretten (vapers) verkocht aan minderjarigen. De winkelier werd betrapt op het verkopen van deze vapers aan drie kinderen van 12 jaar oud.

De controle werd gehouden nadat meerdere ouders melding hadden gemaakt bij de politie over de misstanden. In totaal werden er ruim 1000 vapers aangetroffen. Een gedeelte daarvan had teveel nicotine, en een gedeelte was voorzien van buitenlandse gezondheidswaarschuwingen. Ook dat is verboden. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is een onderzoek gestart naar de verkoop aan minderjarigen.

De eigenaar heeft ook bestuurlijke boetes gekregen voor ongedierte en het zichtbaar aanwezig hebben van tabaksmiddelen. De politie heeft een proces verbaal voor de Wet wapens en munitie opgelegd voor pepperspray.

De misstanden werden aangetroffen tijdens een integrale controle door de douane, Stedin, politie, NVWA, het tabaksteam en de gemeente Vlaardingen. 

Meerdere controles
Naast de controle van het winkelpand zijn ook drie supermarkten door heel Vlaardingen gecontroleerd. Daar zijn boetes opgelegd voor illegale tabak, het zichtbaar aanwezig hebben van tabak, slechte hygiëne en in één geval was een werknemer zonder arbeidscontract aan het werk. 

Regelmatig worden in Vlaardingen integrale controles gehouden. Niet alleen bij winkels en supermarkten, maar ook bij andere bedrijven, horeca en coffeeshops. 

16-02-2023