Beter voor Vlaardingen vindt:

Bestrijden van armoede moet naar een hogere versnelling in Vlaardingen

Bestrijden van armoede moet naar een hogere versnelling in Vlaardingen

Beter Voor Vlaardingen heeft een motto voor de verkiezingen en dat is samen met de burger bouwen aan een beter Vlaardingen.

Een beter Vlaardingen begint bij het punt dat we ervoor moeten zorgen dat er minder armoede komt in Vlaardingen, want daarmee help je mensen en indirect zorg je ook voor een betere financiële basis voor de stad Vlaardingen. Het mes snijdt dan aan twee kanten!

Armoede bestrijden betekent ook maatwerk leveren. Er zal een verschil zijn voor moeders met kinderen die leven van een (bijstand)uitkering maar die nog volop kansen in het leven hebben op een toekomst met aan de andere kant mensen met een chronische ziekte of ouderen met alleen een kleine AOW-uitkering die deze kansen niet hebben. 

Uit een recent landelijk onderzoek blijkt dat de grote verschillen bepaald wordt door participatie in de arbeidsmarkt. Migratieachtergrond speelt hier een belangrijke rol in dus opleiding volgen, ervaring opdoen en waar mogelijk vrijwilligerswerk uitvoeren helpt mensen om verder te komen.

Maatwerk kunnen leveren betekent ook in economische termen “meten is weten “

Wat moet je dan o.a. meten en weten om daarna je plan te kunnen opstellen:

Bekend is dat in Vlaardingen 1 op de 8 huishoudens een laag inkomen hebben en dit ligt ruim boven het landelijk gemiddelde en dit betekent ook dat 1 op de 8 kinderen in armoede opgroeit. Hoeveel mensen in Vlaardingen zitten er nu precies in de armoede en hoe is dit in doelgroepen opgebouwd?

Er wordt natuurlijk, blijkt ook uit recent onderzoek gebruik gemaakt van voorzieningen door mensen met een laag inkomen. Hoeveel mensen in Vlaardingen zijn er nu in het afgelopen jaar 2021 geholpen met hulp van Stroomopwaarts, Gemeente, Schuldhulpmaatje, de Elementen, lokale kerken, Minters, Humanitas, de Voedselhulp en nog een aantal organisaties die zich bezighouden met hulp aan mensen die in armoede leven of niet rond kunnen komen?

Wat heeft het onderzoek van de kinderombudsman inzake de effectiviteit armoederegelingen voor kinderen opgeleverd?

Wat zijn de succesverhalen van bovenstaande organisaties en hoe brengen we die nog meer en beter voor het voetlicht?
De gemeente Vlaardingen moet faciliteren en (financieel) ondersteunen bij armoedebestrijding

Onze handen jeuken want wat zou het toch goed zijn om alle betrokken organisaties inclusief burgers die in armoede zitten of hebben gezeten aan tafel te krijgen met als doel om een Masterplan Armoedebestrijding Vlaardingen op te stellen waarbij we ook gelijk kijken welke partijen hier nog verder aan tafel horen te komen die kunnen helpen in een goed plan en partijen die ook een financiële bijdrage kunnen leveren (bijvoorbeeld Fonds Schiedam Vlaardingen die in 2020 voor 3 jaar een mooi bedrag van 1 miljoen euro ter beschikking had gesteld voor het ondersteunen van gezinnen inzake schoolkosten).

Wat kunnen we met elkaar tot stand brengen in een Masterplan dus ik leg maar alvast is wat suggesties en wat stellingen voor:

We moeten toch in staat zijn in Vlaardingen om kinderen (wellicht is dit nu ook 1 op de 8 kinderen) niet meer zonder ontbijt naar school te laten gaan of juist het aanbieden van ontbijt van deze kinderen op school!

1 loket te maken bij de gemeente waar iemand zich aanmeldt en deze zorgt voor de juiste routering naar diverse hulporganisaties!

Wijkinitiatieven en groepen ontstaan waarbij burgers die het een stukje beter hebben een oudere adopteren en bijvoorbeeld minimaal 1x in de week bij deze oudere een maaltijd komen brengen (helpt dan ook gelijk weer een beetje om de eenzaamheid te bestrijden)!

De gemeente zorgt in combinatie met het bedrijfsleven met lopende projecten (Las en constructiebedrijf Voscon als voorbeeld in 2020) en nieuwe projecten dat alleenstaande moeders, jongere, gehandicapte, daklozen aan stages en werk komen. Kortom bedrijven volg het voorbeeld van Voscon en haak aan!

Laten we eenvoudiger inzichtelijk maken als mensen dan toch in de problemen komen welke regelingen er zijn en waar ze een beroep op kunnen doen want ik heb nu laatste weken dat al is geprobeerd en dat is nog niet zo eenvoudig en dan mag je nog hopen dat je een computer hebt om het allemaal op te zoeken en dan is 1 loket met een telefoonnummer wel heel erg handig!

Het bereik van schuldhulpverlening is ongeveer 14% blijkt uit recent onderzoek en dus zeer laag en Wet gemeenschappelijke schuldhulpverlening sinds 1 januari 2021 moet dit vergroten dus het is aan ons om dit te verhogen zodat mensen sneller uit de armoede komen waarbij het gebruik van instrument saneringskrediet via de Kredietbank een belangrijke tool is. 

Ik wil ook grote partijen (woningbouwverenigingen, energieleveranciers e.d.) die een rol spelen als mensen met schulden krijgen te kampen oproepen om actief mee te denken aan het Masterplan want niemand wil in de schuldhulpverlening te komen en die kunnen ook zetjes geven en een keer out of the box denken!

Ik daag daarnaast de vastgoed ondernemingen uit die panden in het centrum van Vlaardingen hebben om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met de hoge huren die het MKB niet meer kan betalen en is te denken dat dat als je meer verhuurt voor wat minder levert het ook genoeg geld op en je helpt ondernemers en je vermindert leegstand en je bevordert dat mensen in dienst kunnen treden van het MKB en je doet actief mee aan Masterplan Armoedebestrijding Vlaardingen (ik durf te wedden als je dan goed in het nieuws komt dat je er op termijn alleen maar beter van wordt!!).

Afsluitende gedachten

Armoedebestrijding is gezien de stijgende prijzen en de hoge energiekosten de grootste bedreiging voor de financiële begroting van de stad Vlaardingen dus het is echt tijd voor een Masterplan  Armoedebestrijding Vlaardingen en dus voor een hogere versnelling.Masterplan

Met een Masterplan kunnen we laten zien dat Vlaardingen voorop kan lopen en ook veerkracht laat zien dat mensen in armoede het ook echt beter kunnen krijgen. Belangrijk daarbij is natuurlijk ook dat de burgers die in armoede zitten ook beseffen (sommige burgers moeten gezien hun situatie ook echt door anderen geholpen worden) dat de verandering voor een deel bij hun zelf begint (de schaamte voorbij want het kan iedereen overkomen, meld je bij het centrale loket als dat beschikbaar komt) maar help, als je geholpen bent en weer op de rit bent gezet, daarna ook weer mee om samen te bouwen aan een beter Vlaardingen.

Kortom wij van Beter voor Vlaardingen wil met een Masterplan de Armoedebestrijding in een hogere versnelling brengen en dat willen samen uitvoeren met burgers en met organisaties dus roep de burgers en organisaties op om dit samen met ons te bereiken.

Beter Voor Vlaardingen

28-02-2022