Bas gaat Bert komt

Bert Wijbenga: Arbeider met stropdas?

Bert Wijbenga: Arbeider met stropdas?

Donderdagavond 9 september is Bert Wijbenga geïnstalleerd als burgemeester van Vlaardingen. Hij kreeg, vanwege alle nog altijd geldende aerosole omstandigheden, de ambtsketen veiligheidshalve omgehangen door zijn vrouw Cora.

Met de woorden: “Dat verklaar en dat beloof ik,” gaf de opvolger van de bestuurlijk zeer gewaardeerde interimmer Bas Eenhoorn aan een integer mens te zijn en klaar voor zijn job en voor de duivel niet bang.

Van alle hem toegezwaaide papieren lof - onder andere van Rotterdam-burgemeester Ahmed Aboutaleb en Commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland Jaap Smit - zal Bert Wijbenga zelf een degelijk lokaal “wetboek” dienen te bakken. Een zware taak, want het mankeert de Schelvispekelenclave nogal aan politieke en andere stabiliteit. Wijbenga mag van de vele losse ingrediënten een serieuze stad aan de Nieuwe Maas maken.

Van een afstandje straalde Wijbenga strenge openheid en welwillendheid uit. Politiek zal de VVD’er indien gewenst met enige regelmaat op het hoofdkussen worden bijgespijkerd door zijn vrouw Cora, immers pas net afgetreden als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Jammer dat zijn lokale kennisverhaal letterlijk van Wikipedia leek te komen. Enige frivoliteit en praktische kennis op dit gebied had hem gesierd; het zal de (verhuis)drukte zijn geweest die hem parten speelde.

En het kwam er door alle drukte niet zo van, maar de gewezen loco annex wethouder van Rotterdam heeft de raad in de wandelgangen naar het schijnt toegezegd zich hard te maken voor een passage van de Tour de France in 2024 of 2025. Vlaardingen is benieuwd. Een uitgelezen kans Vlaardingen internationaal op de kaart te zetten.

Dat de raad zich heeft hardgemaakt voor weer een B als burgervader mag een gunstig teken worden genoemd. Na Bruinsma, Blase en Bas mag nu Bert bewijzen dat de politieke bloedgroep past als een oude jas en niet als een vuist in het oog. De oud-hoofdcommissaris staat op zijn strepen en zijn alma mater wekt vertrouwen. Precies wat de stad verdient.

Bert Wijbenga vindt Vlaardingen vet en wil de stad vetter maken dan die is. Mooiere analogie richting nieuwe haring is niet denkbaar. Bert en Cora: ‘Welkom, werk hard, geniet en maak er wat moois van.’

afbeelding
afbeelding

10-09-2021