De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarom links of rechts in politiek?

Waarom links of rechts in politiek?

Toen de politieke partijen in de Tweede Kamer begonnen te ontstaan, werden de partijen die links van de voorzitter zaten, linkse partijen genoemd. De partijen die rechts van de voorzitter zaten, werden rechtse partijen genoemd.

Dit was voor 1945. Wat de begrippen links en rechts nu betekenen is een stuk moeilijker om uit te leggen. Tegenwoordig betitelt men vooruitstrevende partijen als 'links' en meer behoudende partijen als 'rechts'. De gronden waarop die indeling nu geschiedt staat vaak ter discussie.

1 commentaar(en) op artikel "Waarom links of rechts in politiek?"

Ik ben van mening dat de term links of rechts achterhaald is. Wie het nu over een linkse partij heeft denkt meteen aan een sociaal voelende partij terwijl rechts vaak wordt weggezet als fascistische of rascistisch. Het doet voorkomen of links goed is en rechts fout. Ik heb de afgelopen tijd heel wat verkiezingsprogramma’s doorgenomen en ben tot de conclusie gekomen dat er helemaal niet zoveel verschillen zijn tussen links en rechts. Één van de verschillen die er zijn en waarin links lijnrecht tegenover rechts staat heeft betrekking op de immigratie en integratie. De mening van linkse partijen, dat iedereen in Nederland welkom is stuit op verzet van rechts die het op dit punt wat realistischer zien. Ikzelf ziet hier geen racisme in. Het is in mijn opinie alleen maar realistisch om niet te kijken naar wat men wil maar naar wat men kan. Onder leiding van de PvdA verwelkomde we in de jaren ‘70 de eerste gastarbeiders. Over de integratie is niet nagedacht. Deze mensen moesten het zelf maar uitzoeken en dat had vergaande gevolgen voor de volgende generaties. Er ontstonden leerachterstanden, de criminaliteit nam grote vormen aan en jongeren raakten in een identiteitscrisis. Wie kritisch was werd weggezet als racist of beschuldigd van discriminatie waardoor problemen niet werden aangepakt en de problemen verergerde. Er ontstond in de loop der jaren zelfs een parallelle samenleving. Pas na de intrede van Pim Fortuijn werden punten bespreekbaar. Een gevolg hiervan was wel dat de onderlinge verhoudingen tussen links en rechts op scherp kwam te staan. Wanneer we nu terugkijken kunnen we constateren dat alle ellende het gevolg is van een slechte integratie. Een integratie waar onze linkse partijen niet op ingezet hebben maar die veel ellende had kunnen voorkomen. Het is deze handelswijze die laat zien dat sociaal zijn grote negatieve gevolgen kan hebben waardoor het uiteindelijk voor de betrokkenen niet sociaal is.

Door: Marianne van Bruggen Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker