De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Hartverscheurende gevoelsmonoloog

Frederique Spigt ís Hetty

Frederique Spigt ís Hetty

Stadsgezelschap de Stokerij blijft verrassen. Dit theatrale kind van Koen Wouterse, zijn muze Anne Rats en handlanger Yorick Zwart hecht steeds minder aan grenzen, conventies en lokaliteit. Sterker: Dusty Mixed Feelings is letterlijk en figuurlijk een muzikale roadtrip. Eentje die je beter driemaal ziet om tot volledig inzicht te komen wat de hoofdpersonen Marie (Anne Rats), Thomas (Yorick Zwart) en Hetty (Frédérique Spigt) beweegt. Gelukkig is die kijktijd er ook voor de relatieve reiziger.

Het verhaal drijft in geval en thuisbasis Frédérique Spigt op countrymuziek. Ontdaan van alle glamour zet de Rotterdamse zangeres in een met virtuoos gitaarspel van Dusty Ciggaar gelardeerde monoloog - dat soms aan de landerige sfeervolle sound van Ry Cooder’s Paris, Texas doet denken - een doorleefde, oudere en verzuurde moeder neer. Eentje die je zo een douche, schone kleren, een voedzaam maal en je laatste geld gunt.

Aanvankelijk beleef je een ladderzatte Spigt. Maar het is de intense triestheid en het besef dat haar aanvankelijke huisje-boompje-beestje bestaan onder de sociaal beschermende vleugels van haar overleden man John, die Frédérique in Rotterdams gesproken woord en door merg en been gaande zang de zaal in fladdert; dat haar op een meelevend voetstuk plaatst.

Een zangeres die, gedrenkt in kommer en kwel en gehuld in haar meest sjofele outfit, in een ruim een uur durende monoloog de halfvolle (!) kleine zaal van Theater Rotterdam Schouwburg moet boeien; is dat verantwoord? Heeft De Stokerij een foute keuze gemaakt? Het antwoord luidt volmondig: ‘Nee.’ Spigt boeit, ontroert, ploetert door geestelijke dalen en beklimt spitse toppen. Het publiek moeiteloos deelgenoot makend van haar ziele- en andere roerselen. Gesecondeerd door Dusty Ciggaar en kapstok Ayla van Summeren gooit de aan lagerwalgeraakte en in Schiedam Kethel “woonachtige” Hetty op hartverscheurende wijze hart en ziel bloot.

Piramides?
Een halfvolle zaal doet nooit prettig aan. Tot het onderdeel blijkt van een verrassend drieluik waarin, naast de countrymuziek van en met Frédérique Spigt, Rock & Roll en blues de twee andere hoekpunten vormen. Na een goed uur culminerend in een uitzinnige samenwerking, met althans mijn favoriete muziekcafé: de Ocobar. Aangevuld met een dakloze fiddler en zespersoons achtergrondvocalen, komen de drie verhaallijnen bijeen en eindigt dit 33%-tegendraadse spel in een vrolijke happening met een alsnog eivolle (!) zaal.

Voor wie avontuurlijker is ingesteld, in een zaal zitten maar niets vindt en toch van toneel houdt, is er de mogelijkheid onderweg in de bus te genieten van Anne Rats of Yorick Zwart. Ziehier: de vleesgeworden grensoverschrijdende inzichten van regisseur Koen Wouterse; pleitbezorger van het doorleeft toneel, die hiermede het begrip roadtrip van een geheel andere dimensie voorziet.

Doordat Dusty Mixed Feelings een coproductie is van De Stokerij met Theater Rotterdam, Theater Walhalla en Theater aan de Schie is er sprake van een driehoekwerking met evenzovele verhoudingen. Het publiek kan de voorstelling volgen in de zaal, of in bussen, die vanuit de twee andere theaters vertrekken. Uiteindelijk komt alles en iedereen tezamen. Allemaal ge- en vervuld van 1/3e verhaal. In ons geval weten we alles van Hetty, maar wat Marie en Thomas van haar vinden ... blijft duister. Waar de een in de bus of op de planken de hoofdrol speelt en haar/zijn relationele troeven uitspeelt, daar blijven twee vraagtekens overeind.

Frédérique Spigt is Hetty
De verwarde en zatte Hetty, die met flightcase het podium betreedt en het daarin amper verborgen platvinkie als alternatieve vitamine C-bron gebruikt, hult zich direct in een door Ayla van Summeren gezongen Blue Moon of Kentucky van Johnny Cash. De verlopen en verwarde verschijning die weinig subtiel de zaal betreedt noopt gastvrouw Van Summeren tot directe actie. En waar blijft trouwens toch die langverwachte hoofd-act?

Het verleden van Hetty is een rauwe mix van gevallen weduwe, halfbakken moederschap, fantastische dromen, mislukte realiteit en bessenjenever met 7 Up. Ontdaan van alle romantiek resten er twee zaken: haar uit het oog verloren dochter Marie en pisvlek Thomas.

Frédérique Spigt, al enige keren improviserend bij Nachtgasten van De Stokerij, speelt op inlevende wijze en balancerend op een dun koord van humor en verdriet, gehuld in diverse geestestoestanden en lange leren jas, met verve de gevallen moeder, wier abominabele leven niet eens zo heel ver weg staat van de gemiddelde bezoeker en de realiteit van alledag.

Dusty Mixed Feelings
De Stokerij Schiedam
Data: vrijdag 20 t/m woensdag 25 september
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 22,50

Theater aan de Schie
(i.s.m. met Theater Walhalla en Theater Rotterdam)
Stadserf 1
3112 DZ Schiedam
Locatie: spiegeltent op toneel

Telefoon: 010-246 25 55
E-mail: kassa@theateraandeschie.nl
Website: www.theateraandeschie.nl

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker