De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Wies Groeneveld presenteerde nieuw boek

Een en al oor

Een en al oor

In de maand mei verscheen er een bijzonder boek, geschreven door een van de leden van het recensiecollectief. Wies Groeneveld presenteerde in Rotterdam Een en al oor, een informatief boek over hoe de maatschappij omgaat met mensen met een gehoorbeperking. Een bijzonder boek ook, want naast de beschrijving van problemen die dove mensen en mensen met een gehoorbeperking ervaren in onze maatschappij, geeft de auteur ook duidelijk aan welke vaak simpele oplossingen voorhanden zijn.

Het boek is geschreven voor een breed publiek. Voor veel mensen, die zelf goed kunnen horen, zijn de problemen bij gehoorbeperkingen of beginnende doofheid vaak niet eens bekend. Dat kan leiden tot onbegrip bij goedhorenden. En vervolgens tot frustraties bij doven en mensen met een gehoorbeperking.

In haar toespraak tijdens de boekpresentatie was Wies met haar voorbeelden glashelder. Zelf wilde ze graag overleg bij de Belastingdienst. Omdat Wies ook doof is draagt ze een implantaat. Daarmee kan ze redelijk met mensen converseren. Omdat zij niet is staat is te telefoneren, vroeg ze op het belastingkantoor om een persoonlijk onderhoud. Dat kon de medewerker aan de balie niet regelen, want voor persoonlijke gesprekken kun je uitsluitend telefonisch een afspraak maken.

Een ander voorbeeld dat schrijnend kan worden genoemd is de ervaring van een dove patiënt in het ziekenhuis, die een afspraak heeft gemaakt ter controle van een medische handeling. De persoon in kwestie ging bijna een uur na de gemaakte afspraaktijd informeren bij de balie. De naam van de persoon bleek reeds twee maal te zijn omgeroepen. De arts had verzuimd in het dossier te kijken naar de aantekening, waar stond dat de patiënt een gehoorbeperking heeft.

De laatste tijd gaan veel stemmen op in de maatschappij, dat mensen met een handicap te weinig ondersteuning krijgen bij doodgewone zaken al het bezoeken van een museum, een ziekenhuis of bibliotheek. Een actie van presentator Lucille Werner leidde vorige maand op de televisie tot de verkiezing van een ‘Minister van Gehandicaptenzaken’, Rick Brink. Daarmee wil Lucille Werner meer aandacht vragen voor de vele problemen die de twee miljoen gehandicapten in de Nederlandse maatschappij ondervinden. Rick Brink gaat deze zomer in het hele land contacten leggen met instanties en organisaties die belangen behartigen van gehandicapten. Medio september wil hij een jaarplan presenteren. Wellicht dat het boek van Wies Groeneveld daarbij richting bepalend kan zijn voor het oplossen en voorkomen van problemen die mensen met een gehoorbeperking ondervinden.

Na de zomer zal het boek Een en al oor besproken worden in de rubriek ‘Een uitgelezen kans’.

Meer informatie over het boek:  https://eenenaloor.tekstbureautaalgras.nl/    

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker