De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Waarman's ogenblik

Vlaardingen in corantaine

Vlaardingen in corantaine

De wereld staat op zijn kop. Vergeten is alle politieke prietpraat en het salaris van een directeur is al helemaal geen issue meer. Het is aan burgemeester Bas Eenhoorn om zijn herbenoeming waar te maken en college en raad op te stuwen naar waar leiderschap. Gelukkig maken niet alleen katten in het nauw rare sprongen, maar is ook de mens in staat creatief alle ongerief te lijf te gaan.

Vlaardingen zit in corantaine: de horeca dicht, bijeenkomsten afgelast en de grens van 100 personen maximaal een verzonnen limiet? Die barrière is vrijwillig geslecht. Maximaal honderd rijden op de snelweg mag en moet, om uitstoot te beperken. Dit lijkt temidden van alle leed van een lachwekkende importantie. Wag the dog? Het is nog geen druppel op de gloeiende plaat, die het aardoppervlak nu is.
   Je vraagt je af hoe er nu vergaderd wordt in de Hofstad; met 150 personen per Kamer overschrijd je snel de norm; dat zijn er snel 50 teveel. Of wordt er nu per toerbeurt een bankje bezet? Stemmen kan gelukkig digitaal en dus vanuit huis.

Maar er is hoop; er is altijd hoop. De kroegen gaan ook weer open, desnoods met een breekijzer. Immers, dit is het spirituale bolwerk waar je meningen deelt en oplossingen, geschreven op de achterkant van een bierviltje, worden verzonnen om het coronavirus minder speelveld geven. In de kroeg ontstaat meer tastbaars dan in een Haags regeringsgebouw. Voorkom verzet en alcoholarmoede: Gooi open die bierplaatsen!

Maar ach, hoe ze heten en wat ze doen, de virussen en de bacteriële aandoeningen, het is allemaal van een minuscule tijdelijkheid; we zitten een jaartje sociaal in de klem. Maar wees gerust. De pest? Weggevaagd. De Spaanse griep? Olé! SARS? Een zeventienjarige vriend.

Gabriel García Márquez zag het in 1967 al scherp toen hij schreef:

Vele jaren later, staande voor volle schappen, moest de huisvrouw denken aan die lang vervlogen periode, toen de grootgrutters de deuren sloten omdat er geen eten, drinken en toiletpapier meer was, omdat asocialen het nodig vonden te gaan hamsteren.

Maar zoals bovenstaande tekst aangeeft komt aan alle ellende een eind; ook aan corona. Al waarschuwt Nostradamus vanuit zijn graf dat over tien jaar nog een pandemische epidemie de wereld teisteren zal: Corona 2.0. Deze Franse apotheker is al 454 jaar dood, dus zijn voorspellingen komen niet uit de lucht vallen. Doe er een keer iets mee; handelen met voorkennis is ditmaal niet verboden omdat het de algehele gezondheid betreft.

Maar ook Gabriel García Márquez’ Honderd jaar eenzaamheid kent een eind. Hij besluit zijn fantastisch magisch-realistisch verhaal met:

Maar nog voordat de Schepper bij Zijn laatste mens, als een gespiegelde en laatste nazaat van oervader Adam, was aangekomen had Hij al begrepen dat Hij de wereld nooit meer zo druk zou bevolken, want het stond geschreven dat de mens van de vooruitgang (of teloorgang) door een virus weggevaagd en uit de herinnering weggewist zou worden zodra de huisvrouw de koopjes tot het laatst had nagejaagd - en dat alles, wat zij in haar boodschappentas of -netje had, voor altijd en eeuwig onherhaalbaar was, omdat de slachtoffers van het welk virus, dat om de zoveel tijd in gemuteerde vorm de kop opsteekt, gedoemd zijn tot Honderd jaar corantaine, geen tweede kans krijgen op aarde.

Het is aan ons, de mens, te laten zien of de ramp verbroedert zoals na 9/11. Op kleine schaal toen, in New York; de tijdelijk rotte appel, kunnen we nu wereldwijd ons medeleven en mededogen omzetten in daadwerkelijke hulp. Weg met het egoïsme, dat zou het allermooiste zijn.

Maar eerst zien of de horeca overleeft. Anders heeft alle leven, althans voor Waarman c.s., weinig zin. En tot die tijd gaat iedereen, de stad incluis, lekker in corantaine. In de tuin of op het balkon met een goed boek, bijvoorbeeld Liefde in tijden van corona, een glaasje wijn of bier met een puntje Laphroaig en niet al te hard King Crimson, Keith Jarrett, Gong, Philip Glass of ons eigen Supersister óf is het Einde der Tijden nog lang niet nabij?

 

2 commentaar(en) op artikel "Vlaardingen in corantaine"

Prachtig geschreven stuk,elk nadeel heeft zijn voordeel.

Door: Johan Op:

Peter, mooi humoristisch geschreven. Beter te volgen dan de mededelingen Nieuwsbrief gemeenteraad.

Beste Frans 12 keer IK in een kort interview is teveel! Het gaat om ONS Vlaardingen en daarom over een helicopterview over de stad. De twee laatste vragen zijn uitstekend weergegeven. Daar draait het om!

Door: Frans A. M. Kuil Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker