De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Dappere Britt & Lieve Peter wisselen uit

Onze Generaties XVI: 1959-1991

Onze Generaties XVI: 1959-1991

Peter, de vanaf nu onafscheidelijke pengezel van Britt en digikrantenmagnaat op zijn zolderkamertje. Groot liefhebber van een Jupiler teveel en Export van de Weduwe. Altijd bereid om met Britt de muren tussen generaties te slechten. Is niet zelden gezeten op een oude Harley-Davidson, de enige brommer op aarde, die er spontaan mee uitscheidt als je haast hebt.

Net als iedereen ben ook ik geboren. In mijn geval op de rand van 1959 – 23 december om precies te zijn. Een woensdagmiddag en rond de klok van half vijf. Van de bevalling niets dan goeds en kwalitatief ben ik nog altijd op-en-top een haantje. Pas later groeide het besef, dat ik net aan de goede kant van een vergaan tijdperk het levenslicht mocht zien. Rock & Roll maakte langzaam plaats voor grass en het hippiedombloeide op.

Eenmaal bijna toe aan de verplichte 14-maanden groen kostuum, de diensttijd- verdedig je land, eet het niet op! -, bereikte mij en veel van mijn vrienden het bericht dat we niet in hoefden te dienen. ‘1959 is uitgeloot!’ De toverzin voor velen. Later bleek ook Barbie vrijgesteld. De preutse pop die 9 maart dat jaar de wieg in viel. 1959 werd steeds specialer. Zo won Teddy Scholten met Een Beetje het Eurovisie Songfestival. Werd Alaska op 3 januari door de VS ingelijfd als 49e staat en in augustus volgde Hawaï als nummer 50. Op 5 april de eerste uitzending van Sport in Beeld, vanddag bekend als Studio Sport.

Ook zag de Euskade ta Azkatazuna, ofwel de ETA, op 31 juli dat jaar, het explosieve levenslicht. En ook bereikten de Loenik 2 en 3 vrijwel de steeds aantrekkelijker aantrekkingskracht van de maan. De Fransen, die dat deels op hun land betrekking hebbende terroristische geweld snel zat waren, zetten daar op papier en op 29 oktober een tot de op de dag van vandaag overslaanbare held tegenover: Asterix de Galliër.

In New York kwam het spiraalvormige Guggenheimer Museum van Frank Lloyd Wright gereed. Net op tijd trouwens, want 9 april overleed de bekende ontwerper op 91-jarige leeftijd. Doris (a.k.a. Tom Manders) ging zingend Bij de Marine en naamgenoot Day zong van Everybody’s Lover is a Lover. Verder was er de Miss Bril verkiezing en zag Martin Bril het levenslicht. Een en ander los te zien van elkaar. Op 26 juli stortte Kevin Spacey als baby vanuit de ruimte op aarde neer. Ook was er sprake van tegenslag. Op 3 maart overleden de jonge muzikanten The Big Bopper, Buddy Holly en Ritchie Valens in dezelfde crash.

Nu is mijn vraag wat jij je allemaal nog weet te herinneren van je geboortejaar ... Je mag voor eenmaal Wikipedia raadplegen. Dan hebben we dat ook maar eens gehad.

Kus vanuit een modern geschiedenisboek,

Peter

PS. Vanaf hier een toffe verjaardag toegewenst door je penvriend van een vorige generatie!

***

Britt, dé heldin van jeugdig Vlaardingen: niet al te groot, blond, slim, scherpzinnig en voor geen kleintje vervaard. Voor haar is geen pen te scherp, geen berg A4’tjes te hoog, geen inktpot te vol. Aan de strenge opvoeding van thuis dankt zij haar enorme gevatheid voor zowel kou als in de komische discussie. Tevens sterk benieuwd naar oude normen en waarden van voorbije tijden en generaties.

Lieve Peter,

Het enige dat ik over mijn geboortejaar weet te vertellen, is dat ik geboren werd. 20 augustus 1991. Het was zomer en volgens mijn moeder een vreselijke tijd om met een dikke buik te moeten rondlopen gezien de hittegolf die Nederland in het zonnetje zette. Ik ben zo iemand die alles googled en opzoekt op Wikipedia, maar nooit heb ik er aan gedacht om 1991 eens te googlen. Informatie over 1984, beroemd dankzij Orwell, heb ik echter wel meerdere malen op het web gezocht, maar ook dan koos ik voor die optie ‘1984 boek’, in plaats van ‘1984’ als bewonderingswaardig jaartal.

Ik tik 1991 in op Wikipedia en de eerste feitjes zijn niet zo positief. De Golfoorlog komt vaak aan bod en wat onafhankelijkheidsdingetjes die ik voor het eerst lees. In april gebeurt er iets dat me interesseert: 20 schilderijen worden uit het Van Gogh Museum gestolen en een half uur later in een auto teruggevonden. Dat is een leuk weetje. De ineenstorting van de Sovjet-Unie was ook nogal een ding en ik schaam me dat ik niet wist dat dit aan mijn geboortejaar was verbonden. Ik gil altijd wel dat ik geschiedenis zo leuk vind, maar blijkbaar boeit het me minder dan ik mijzelf al die tijd heb voorgehouden. Sportweetjes, eerste vrouwelijke presidenten en onafhankelijkheid voor Litouwen komen voorbij, maar nergens staat die zogenaamde hittegolf waar mijn moeder over jammerde beschreven. Wel wordt verteld dat Pakjesboot 12 op 23 november aanmeerde in Hindeloopen, nieuws dat blijkbaar Wikipedia-waardig is.

Na een jaar vol ellende te hebben doorgelezen kom ik uit op de verjaardagen van belangrijke mensen. Vol enthousiasme scroll ik naar augustus. De teleurstelling is niet groot als ik zie dat mijn naam niet vermeld is, maar des te groter als blijkt dat er niemand anders die er enigszins toe doet op 20 augustus 1991 is geboren. Ach, er is dus nog ruimte voor ‘Britt Planken – Wereldverbeteraar’ in de nabije toekomst.

Dan is de Wikipedia-pagina al weer doorgelezen. 1991 was niet een jaar waarvan ik denk ‘goh’. Maar dat komt waarschijnlijk door mijn desinteresse in feitjes die mijn vader als interessant zou beschouwen.

Ik had stiekem wel in jouw geboortejaar geboren willen worden. De hippietijd klinkt heerlijk. Nog geen telefoons, computers, en andere hypermoderne elektronica waar ik niet meer zonder kan. Ik vind het jammer. Ik had graag met vriendinnen naar een fuif gegaan. Ik had willen meemaken hoe het is om als meisje een jongen te kunnen bedanken met een simpele zoen op de wang. Of ga ik nu te ver terug in de tijd?

Ik zoek op ‘belangrijkste gebeurtenis 1991’. Blijkbaar was er geen specifiek memorabel moment, want de resultaten zijn ronduit waardeloos. Als ik er dan toch één moet kiezen? “31 december 1991. De Sovjet-Unie houdt op te bestaan.” Het jaar werd in ieder geval positief afgesloten.

Liefs,

Britt

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker