De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Bas Eenhoorn legt uit ...

Gedoe over Corona

Gedoe over Corona

Een crisis is van korte duur: een paar uur, een etmaal, soms hooguit een paar dagen. Als burgemeester maakte ik er een paar mee. Ik schreef een boekje over een daarvan, het schietdrama in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn op 9 april 2011. Drie minuten heet dit boekje; de crisis duurde enige dagen.

Toen besloten we met alle bijzondere maatregelen en bestuurlijke verantwoordelijkheden (GRIP 3, (*)) te stoppen. We gingen verder met de nazorg en alles wat nodig was om de gevolgen van het schietdrama op te vangen. “Gewoon” vanuit ieders eigen verantwoordelijkheid. Met de burgemeester en een wethouder als aanvoerder. Heel overzichtelijk allemaal. Voor iedereen duidelijk en het toonde daadkracht.

Nu zitten we in de Coronacrisis; die duurt nu al maanden. Met steeds weer nieuwe maatregelen. Inclusief bijzondere bestuurlijke verhoudingen, die we alleen kennen van kortdurende crises.
   Denk bijvoorbeeld aan de schietpartij in de tram in Utrecht. Alle uitzonderingsregels werden na een dag weer afgeschaald. Teruggeschroefd naar wat gebruikelijk is in Nederland. Dat wil zeggen dat de burgemeester alle verantwoordelijkheden weer zelf op zich neemt en de “Rijksheren” zijn weer van het toneel verdwenen. Voor iedereen was het weer duidelijk en lokaal, in de gemeente, was het bestuur weer “eigen baas”.

In Coronatijd is duidelijk wie de baas is. Een pandemie is immers een (inter)nationale aangelegenheid en dus heeft het kabinet, de regering het voor het zeggen als het gaat om het treffen van maatregelen. Zij dragen in die periode de eindverantwoordelijkheid.
   We zitten nu in GRIP 4 (*) met de minister als het topje bovenin de piramide. Dan volgt de voorzitter van de Veiligheidsregio, bij ons is dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Daarna pas volgen de andere burgemeesters. Die bijzondere situatie blijft bestuurlijk nog wel even voortduren. 

En juist daar wringt hem de schoen. Iedereen begrijpt dat een crisis vraagt om gedegen ingrijpen. Maar heeft Vlaardingen nu nog iets in de melk te brokkelen?
   Als wordt gezegd dat skatebanen moeten afgesloten en de horeca misschien zelfs helemaal niet open als opgelegde maatregelen niet worden nageleefd en er ook regels gelden met betrekking tot het juist relatief openstellen van de Stadsgehoorzaal … dan geeft dit en zeker hoe langer de crisis duurt een ongemakkelijk gevoel.
   Want maatregelen, die we lokaal (moeten) nemen, grijpen diep in in onze Vlaardingse samenleving. En niet voor iedereen is duidelijk welke afweging nu de juiste of meest logische is. Gelukkig is in de praktijk Aboutaleb niet afgeweken van onze voorstellen. Dat geeft ons moed dat we goed bezig zijn. Maar we hebben er vaak voor moeten knokken.
   Uiteindelijk, als de gemeenteraad mij erover zou bevragen, moet ik verwijzen naar de burgemeester van Rotterdam. Dat is democratisch gezien ook voor langere periode niet ideaal. Maar we zullen het er nu mee moeten doen. Hoe zeer deze bestuurlijke “zeep” ook schuurt en best een beetje zeer doet.

We kunnen kort zijn. Voorlopig is deze crisis nog niet voorbij en zit ik als burgemeester van Vlaardingen met het oog verdediging van de Vlaardingse belangen tijdelijk niet op de eerste rij. Helaas!

(*) GRIP: Gecoördineerde Regionale IncidentbestrijdingsProcedure

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker