'Ziekenhuis moet meer zijn dan een plaats met alleen witte muren'

'Ziekenhuis moet meer zijn dan een plaats met alleen witte muren'

SCHIEDAM/ROTTERDAM - "We nemen de ideeën die er leven in onze Kinderraad heel serieus. Bijvoorbeeld hoe je een wachtkamer moet inrichten", zegt Niels Honig, lid van de Raad van Bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland. 

door Jan Schrijver

"De adviezen van de Kinderraad zijn ook terug te zien in de totstandkoming van een kindvriendelijke behandelkamer. Die is nu in gebruik", zo geeft kinderarts Esther Alders een ander voorbeeld.

"We vinden het leuk dat we serieus genomen worden, we zijn niet zomaar een groepje kinderen dat leuke dingen doet", zegt een kind uit de Kinderraad van het ziekenhuis. De raad bestaat uit veertien kinderen, van wie de meeste in de hoogste groepen van de basisschool zitten en enkele in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. 

"Het ziekenhuis moet niet alleen een plaats zijn waar je heen gaat omdat je ziek bent, een plaats met alleen maar witte muren. Het moet er ook gezellig en leuk zijn", zo merkt één van de veertien kinderen op. "En als ik ooit kinderen heb later, moeten die zich ook op hun gemak voelen in het ziekenhuis", kijkt een ander kind al ver vooruit. Doordat de kinderen als lid van de Kinderraad intensief kennis kunnen maken met het ziekenhuis en de verschillende beroepen die je er hebt, zijn er onder het veertiental verscheidene die nu al denken aan een baan in de zorg. 

"Het zou mooi zijn als de adviezen van de Kinderraad, die hier tot positieve veranderingen leiden, ook door andere ziekenhuizen in het land worden opgepakt", zo onderstreepte Esther Alders (foto boven) gistermiddag richting de kinderen van de Kinderraad het belang van hun adviezen. Dit gebeurde bij de uitreiking van de eerste exemplaren van de kinderkrant van het ziekenhuis. Daarover lees je meer in het artikel onder deze link.

"Kinderen weten heel scherp uit te drukken wat kinderen denken en willen, ze weten onze ogen te openen. Als er bovendien doordat we een Kinderraad en een kinderkrant hebben meer kinderen in de zorg willen gaan werken, is dat positieve bijvangst", zegt Niels Honig.
Alle veertien kinderen van de Kinderraad staan met een foto in de kinderkrant, ieder in de kleding van zijn of haar favoriete ziekenhuisberoep. Zo kunnen kinderen die de krant lezen een beeld krijgen van de verschillende beroepen die je in een ziekenhuis kunt beoefenen.  

De Kinderraad van het Franciscus Gasthuis & Vlietland en de totstandkoming van de kinderkrant worden begeleid door de Kleine Ambassade. Dit in Schiedam gevestigde bedrijf begeleidt bij meer organisaties dergelijke activiteiten. Zo heeft Shell een door kinderen uit de regio gevormde raad en heeft de gemeente Schiedam een kindergemeenteraad.
 

10-09-2021