Maritiem Museum nieuwe ligplaats

Zeillogger VL.92 Balder neemt Rotterdam in

Zeillogger VL.92 Balder neemt Rotterdam in

Op donderdag 25 augustus vertrekt de VL.92 Balder uit de haven van Vlaardingen, de komende weken neemt zij een ligplaats in bij Maritiem Museum Rotterdam. De VL.92 Balder is daar op uitnodiging van het Maritiem Museum Rotterdam en zal haar ligplaats innemen in de museumhaven van het Maritiem Museum Rotterdam.

Het schip is tijdelijk te gast en ligt aan de nieuwe gastensteiger van het Maritiem Museum. Deze gastensteiger is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

De Balder is open gedurende het Maritiem Festival voor bezoek op 27, 28 augustus van 12:00 -16:00 uur en tijdens de Wereldhavendagen op 2,3 en 4 september 10:30- 17:00 uur.

Kijk op de site van de VL.92 Balder en het Maritiem Museum voor de exacte openingstijden.

Meevaren? Dat Kan!
De historische Zeillogger VL.92 Balder vaart op donderdag 25 augustus vanaf Museum Vlaardingen met passagiers naar de Maritiem Museum Haven. Hier kunnen bezoekers de schepen, kranen en werkplaatsen bezoeken, een kijkje nemen in Port Pavilion of genieten van een hapje en een drankje op het terras van Loeve of Het Lage Licht.

Op dinsdag 6 september is de terugreis van Rotterdam naar Vlaardingen.

Kosten €30,- p.p. | 4 t/m 17 jaar: €25,-. Prijs inclusief, bezoek aan Museum Vlaardingen en het Buiten Haven Museum. Afvaarttijden in de ochtenden rond elf uur, aan boord 10:30 uur. Terugreis op eigen gelegenheid met trein of metro niet in de prijs inbegrepen.

Disclaimer: het e.e.a. is afhankelijk van de weersomstandigheden, beschikbaarheid bemanning, dit ter beoordeling van de schipper.

Ligplaats Rotterdam: gastensteiger Maritiem Museum Haven. Entree: op vertoon van een geldig entreekaartje.

De ‘Balder’ is de oudste Nederlandse haringlogger in originele staat. Deze zeillogger is in 1912 gebouwd in de oudste haringstad van Nederland: Vlaardingen. Tot 1921 heeft de Balder “op de zeilen” gevist en daarna op de motor.
   In 1977 werd het schip verkocht aan het Scheepvaartmuseum Amsterdam voor de symbolische som van 1 gulden. Het museum heeft de Balder teruggebracht naar originele staat, maar omdat het niet helemaal paste in de collectie van het museum werd deze haringlogger in 2006 overgedragen aan Visserijmuseum Vlaardingen.
   De Balder behoort tot het Nederlands varend erfgoed en wordt beheerd en onderhouden door Stichting Zeillogger Balder.

Stap aan boord en kom meer te weten over het leven als haringvisser in de jaren ‘20.

Tekst & Fotografie
Hans Bakker

afbeelding

16-08-2022