boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom - Bette Westera

Avontuurlijk boek over de zomervakantie voor kinderen vanaf zeven jaar

De acht jaar oude Sander doet altijd wat zijn vader en moeder hem zeggen. Hij weet niet waarom, hij doet het gewoon. Vanzelf, zonder erbij na te denken. Dat verandert plotseling aan het einde van de zomervakantie, als Sander zich op een parkeerterrein langs de snelweg uitleeft op een springkussen. Zijn moeder roept hem, maar hij luistert niet. Dan rijden zijn ouders weg, zonder dat hij het ziet. Ineens is hij alleen en kan hij doen en laten wat hij wil. Het avontuur in Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom gaat dan echt beginnen.

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom - Bette Westera

Sander ziet zijn kans schoon want hij kan nu zelf bepalen wat hij gaat doen. Zo ontmoet hij Bert, een vrachtwagenchauffeur, die schapen vervoert van Marokko naar Rotterdam. Hij lift met hem mee, maar komt niet direct in Rotterdam aan. Ze rijden eerst naar de kust van Frankrijk, waar Bert de schapen vrijlaat en even laten de vrachtwagen wordt gestolen. Ze moeten overnachten in de vrije natuur, op het strand en klimmen over rotsen aan de kust. 

211231 Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom 2008Het avontuur neemt een wending als Bert iets te lang bij Sander wegblijft en deze een Nederlands echtpaar ontmoet, dat een wandelvakantie houdt. Opmerkelijk is dat een paar keer in een hoofdstuk plompverloren een vergelijking wordt gemaakt met hetgeen Sander overkomt en wat Jezus in de bijbel heeft meegemaakt. Kinderen zonder een christelijke achtergrond zullen deze passages veelal niet kunnen duiden.

Dit avontuurlijke boek laat zich uitstekend lenen om uit voor te lezen, maar kan door kinderen vanaf een jaar of negen ook zelf worden gelezen. Een mooi en leuk boek voor de zomervakantie, maar de rest van het jaar is het ook zeker de moeite waard. En natuurlijk loopt het goed af, maar dat blijkt pas in het laatste hoofdstuk. Voor deze bespreking is gebruik gemaakt van de eerste druk uit 2008. 

211231 Bette Westera Maikel Thijssen PhotographyBette Westera (Velp, 1958) debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder tussen 1990 en 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek Wil je met me trouwen. Veel titels van de dertig boeken die ze inmiddels schreef hebben een bekroning of een prijs gekregen. Ook vertaalde Bette Westera een aantal kinderboeken van Dr. Seuss.

Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom is in 2008 verschenen bij uitgeverij De Fontein. In maart 2016 opnieuw uitgegeven door Gottmer. Deze uitgave kost € 15,00. Ook als e-book leverbaar.

illustraties:
1.  omslag van het boek - huidige uitgave (2016)
2.  omslag van het boek - originele uitgave  (2008)
3.  portret van de auteur

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Gerard van Os

Fotografie
Maikel Thijssen Photography

30-12-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring