Zanger Jan Klapwijk overleden

Strakke leren broek verleden tijd

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 juli is zanger jan Klapwijk op 67-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Vier weken terug nog trad hij met zijn band Rock Solid op in Duitsland. Ook viel hij afgelopen winter nog te bewonderen in Muziekcafé de Hommel.

Zanger Jan Klapwijk overleden

Oer-Vlaardingers kennen Jan nog van Line. Een band met verder onder andere Ben Visser en de later in Japan echt groot geworden Robby Valentine. Vorige week zondag nog liet de eigenaar van De Hommel de oude TopPop-beelden op het scherm zien. Toeval of is er toch meer tussen hemel en aarde?

230723 Jan Klapwijk Robby Valentine SalonIn de jaren tachtig was Jan zanger bij Jack in the Box. Vaak te horen in Café d’Oude Stoep waar eigenaar Ben Vuijk een scherp oog en oor had voor talent van zowel buiten- als binnen de stadsgrenzen. Liefhebbers als we waren van de betere rock genoot een volle Stoep zeker eens per maand van Jan, toen nog als zanger achter René Philip met een eigen inbreng van acht van de twintig nummers.

Naast zijn krachtige stem, die na Jack in the Box nog klonk in bijvoorbeeld 2Big 4Words, was zijn handelsmerk vroeger zijn immer strak zittende leren broek. Daar hoorde je wel eens iets over, maar het gaf hem een magisch tintje, zoals wijlen Jim Morrison van The Doors ooit ook moet hebben bezeten.

Vlaardingen en alle podia waar Jan Klapwijk met zijn muzikale kompanen heeft opgetreden zullen hem missen. Dat hij moge rusten op de opzwepende tonen van een Neverending Song.

Nog eens kijken naar Jan Klapwijk met Solitary Night
Link Line 

Fotografie
Els van Rijswijk | Archief Robby Valentine

Tekst
Peter Joore

23-07-2023