Succesformule op herhaling

Winterterras ijskoud de leukste

Winterterras ijskoud de leukste

Doorgaan op ingeslagen paden met de juiste richting en aanpassen waar het organisatorisch kompas de weg een betere weg aanwijst. Zo luidt het lemma van het deels nieuwe bestuur van Stichting Winterterras.

We spraken pikverse voorzitter Ilco van der Bie, voorheen secretaris die Cees Oosterom die van voorzitter naar penningmeesterschap overgestapt is. We bevonden ons in een zonovergoten tuin op een steenworp afstand van de locatie. Niet direct het spraakmakende decor voor een verhaal over het Winterterras, wordt snel duidelijk dat Vlaardingen snakt naar een reprise van de dikgeslaagde eersteling.

De koude maar absoluut niet kille schaatsouverture, op de grens van 2019-2020, klonk menigeen als Pjotr Ilitsj Tsjaikovski’s Winterdromen (1886) (www.youtube.com/watch?v=_krJMxZfZcQ) in de oren. De kanonschoten van zijn Ouverture 1812 mochten dan ontbreken, het veelvuldig geklap van suizende schaatsen op zingend soft- en ander te likken ijs was een waardig vervanger.

Anders
Het bestuur van de Stichting Winterterras bestaat dit jaar uit:

Ilco van der Bie - Voorzitter
Cees Oosterom - Penningmeester
Eric Mulder - Secretaris
Frank Tomeï - Programma Leider

De drie eerstgenoemden richten zich exclusief op de organisatie van het ijsfestijn. Het veldwerk is in handen van Frank Tomeï, die een (opbouw)team van vrijwilligers om zich heen zal verzamelen.

Ilco van der Bie: ‘Na het eerste Winterterras is er - anderhalf jaar terug inmiddels - geëvalueerd aan de hand van het vooraf gemaakt draaiboek en de praktische invulling ervan. Hieruit is een aantal verbeterpunten naar voren gekomen, die we ter harte nemen en waarop wordt doorgepakt. Blijvend zijn: alle dagen open van 10.00 t/m 22.00 uur, de schaatsverhuur, de uitgebreide horeca en de laagdrempeligheid.

Nog niet bekend is wie de horeca gaat draaien. Daarvoor wordt binnenkort overlegd. Maar de ervaringen met Herman Hell (De Hofnar, nu: Het Hart van Vlaardingen) zijn goed. Ze hebben aangetoond een betrouwbare partner te zijn. Goede horeca is nu eenmaal sfeermaker nummer één voor wie naast het ijs staat. Wat niet wegneemt dat we iedere horecaondernemer een kans gunnen de exploitatie ter hand te namen. Ook hier dus nog wat slijpwerk; details verfijnen. Op de raadsvergadering is hierover gesproken.

Ook van belang is de samenwerking met het Stadshart. Tijdens de vorige editie hadden we samen veel ideeen waarvan we er nu meer waar kunnen maken. We zoeken het nu in de collectieve creativiteit; ieder idee is welkom.’

We deppen ons voorhoofd. Nemen beiden een slokje ijswater en Ilco van der Bie herneemt het woord: ‘We kregen veel complimenten voor de sfeervolle inrichting van de tent. Jacqueline Kortleven heeft prima werk geleverd. Het sneeuwde, om maar binnen de beeldspraak van het Winterterras te blijven, complimenten betreffende de aankleding.
   We hebben veel van de aankleding, zoals pallets, zitjes, decorum, etc. aangekocht. Die uitgaven hebben we dit jaar dus niet, dat is de eerste winst op het budget.’

Begroting
Ilco van der Bie: ‘In grote lijnen zal de begroting analoog zijn aan die van de eersteling. Ook hier hebben we onze missers en zegeningen geteld en aangepast waar nodig. Op de vorige balans hadden we trouwens de twijfelachtige eer het eerste evenement in Vlaardingen te zijn waar de kosten van de elektriciteit, en die zijn met circa €15.000,- evident te noemen, werden doorbelast. We houden er maar rekening mee.

De laagdrempeligheid is een van de grootste troeven van het Winterfestival. Jong, oud en alle culturen zijn welkom en lieten zien dat de ijsbaan werd omarmd. Ook ijs verbindt. Naast de gemeente Vlaardingen en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. is er een hele trits potentiele partners die vorige keer interesse getoond hebben en stuk-voor-stuk van belang zijn. We zijn veel ondernemers en organisaties aan het benaderen om het feest in alle opzichten haalbaar te maken. Hoe leuk is het om je kerstborrel op het Winterterras te doen, of met de hele zaak te gaan curlen en een borrel-na. Het blijft natuurlijk wel even koffiedikkijken hoe bedrijven tegen post-corona aankijken; is er vertrouwen in de doorgang is een niet zo gekke vraag. Om kort te gaan: iedereen is welkom zich te melden en een initiërend gesprek aan te vragen over de “lusten” en bijbehorende “lasten”.

Het festijn draait vooral op de tientallen vrijwilligers die het de tienduizenden bezoekers naar de zin maken. Daar zijn we heel trots op. Voor een kleine groep krachten die nu al bezig zijn met de voorbereidingen is rekening gehouden in het budget Het beleid is er trouwens op gericht, mensen die dit wensen, te allen tijde een volledig financieel overzicht te verschaffen. Dat is onze taak: open en transparant zijn.’

Historie
Ilco van der Bie: ‘Dat het Winterterras een feelgood evenement is, staat buiten kijf. We zijn het eerste jaar een beetje overvallen door het succes. Met circa 50.000 bezoekers mag je ook best een beetje trots zijn.
   De keerzijde van het succes zat hem in de lange rijen wachtenden, buiten in de modder en de kou. Daar moeten dus vlonders komen, om maar wat te noemen. Alle drukte verhult natuurlijk niet dat er een maximaal aantal schaatsers per periode op het ijs mag. Schaatspret moet dit wel blijven. Naast voldoende ruimte zijn we gehouden aan regels op het gebied van veiligheid. Er is EHBO, maar die mogen wat ons betreft op hun lauweren blijven rusten omdat er geen ongelukken gebeuren.
   Alleen al basisschoolleerlingen, die gratis mogen schaatsen: dat zijn er zo’n 7.000. Zoiets vereist een strakke planning.

Ook qua aankleding rond de ijsbaan zijn we nog niet uitgepierd. Zo denken we aan een koek & zopietent en een paar sfeervolle blokhutten. Ook hier geldt: wie een idee heeft … meld je aan.

Informatie
E-mail: info@winterterras.nl
Website: www.winterterras.nl

 

02-06-2021