Herinnert u zich deze nog!!! ?

Winkelnostalgie

Winkelnostalgie

Het is een tiental jaren terug, en de meeste mensen deden inkopen in een winkel. U weet wel. Zo’n bakstenen of betonnen (als het een winkelcentrum betreft) constructie met een deur en vooral veel vensters waarachter de waar trots hing, lag of stond uitgestald.

In die winkel iemand die je hielp als je vragen had of iets wilde passen of als je een apparaat getest wilde hebben. Daarna afrekenen. Iets dat je veelal deed met geld dat knisperde of rond was en weleens uit je knuisten rolde als je niet goed oplette.

In die tijd was het best druk in menig winkelcentrum. Mannen en vrouwen hadden boodschappentassen die na gedane zaken huiswaarts werden gesjouwd met lekkere hapjes en drankjes, een nieuwe set kleding of schoenen. Soms een boek en eens in de zoveel tijd een nieuwe wasmachine, tv of welk elektrisch apparaat ook.

Toegegeven de wereld verandert sneller dan dat die om zijn as draait. De ene crisis wisselt de andere naadloos af en ook winkels verliezen hun jarenlange exclusieve verkoopmonopolie. Maar er bestaat iets dat afbouwen heet; ombuigen desnoods. Vlaardingen telt momenteel meer zwarte gaten dan lokkende etalages. Wie wil winkelen gaat beter naar de Koningshoek in Maassluis of trekt richting Naaldwijk. Niet alleen is het winkelaanbod vele malen groter, ook parkeer je er gratis of tegen minimaal tarief. Dat laatste merk je al als je in de Schiedamse ABC-parkeergarage je auto stalt.
   Je kunt natuurlijk ook naar de Westwijk of naar Holy.

En als straks Vishandel ’t Hoogertje, Slagerij van Heist en Bakker Boer ook het winkelschort aan de wilgen hangen … wie neemt er dan hun plekje in? De Kijkshop, de Schoenenreus, C&A en V&D (we noemen er maar een paar) hebben de stad al opgelucht verlaten. Wie volgt!

Het is knokken tegen de bierkaai, want ook de huren zijn torenhoog. Daar kan geen MKB’er tegenop. Vlaardingen moet op de schop met een hang naar vroeger en oog voor diversiteit. Een winkelcentrum waarin enkel kappers, telefoonwinkels, sushi-boeren en sportscholen zetelen is immers ten dode opgeschreven. Gemeente Vlaardingen: wordt wakker en reanimeer nu het nog kan het op apegapen liggend winkelbestand.

Een reclameman maakte rond 2010 foto’s van zo’n 250 winkels in Vlaardingen. Hij was bezig met de website van het Stadshart en wilde elke winkel goed in beeld. Dat lukte en menig omzet floreerde. Tot … de voorzitter, ene Peter Cuppers (wie weet nog wie dat is) meedeelde dat het afgelopen was met de site en alles wat daaraan vasthing; voortaan zou alle PR via de gemeentesite lopen. Dat zou veel meer kopend volk genereren …

Nu is Peter Cuppers vergeten en zijn exorbitante salaris heeft niets opgeleverd. Niets? Nou, er zijn haast geen winkelende stadgenoten of kooplustigen van buitenaf meer. Regeren is vooruitzien; neem dus nooit een economisch blinde als ziener, want een minimale omzet en een gestaag groeiende leegstand zal uw deel zijn: q.e.d.

Om alle nostalgische gevoelens (vroeger was niet alles, maar wel een aantal zaken beter) nog even de vrije loop te laten hierbij een aantal van de winkelfoto’s van Museum MKB-Vlaardingen. De ingeburgerde lezer begrijpt dat dit maar een topje is van de winkelijsberg die nog steeds verder zinkt.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

17-01-2023