JW interviewde hem vorig jaar al bij HBSS

Willem van Hanegem 80 jaar

Willem van Hanegem 80 jaar

VLAARDINGEN/SCHIEDAM - Op 20 februari 1944 werd Willem van Hanegem geboren in het Zeeuwse Breskens. Al vroeg waren "de Kromme" en de bal één. Willem was, en is ongetwijfeld nog, iemand die geen blad voor de mond neemt. Hij is streng maar rechtvaardig en meer dan een cultheld alleen.

Willem van Hanegem is een nuchtere man. Vandaar ook dat hij niet alleen bij HBSS langs de lijn is, maar  ook lekker naar de golfbaan gaat. Willem begon zijn voetballeven bij Velox en viel daar al op door zijn balvaardigheid. Het verhaal gaat dat de kleine Willem langs de lijn stond tijdens een training van het Utrechtse Velox en iedere bal, die naast het doel verdween, secuur terugschoot met links. Hierop vroeg trainer Daan van Beek nieuwsgierig: 'Waar speel jij?' Willem antwoordde, gevat zoals we hem nog altijd kennen: 'In de speeltuin meneer.' Een half jaar later speelde Willem in Velox I. We schrijven 1962. Vier jaar later speelde hij bij het Rotterdamse Xerxes (DHC 66). Weer twee jaar later leerde de Kuip (en niet veel later heel Nederland) hem kennen.

Na zijn overstap naar Feyenoord heeft hij ook jaren in het Nederlands elftal gespeeld. Wim Jansen, ook Feyenoorder, was één van zijn beste vrienden. Johan Cruyff had groot respect voor Willem, zowel als voetballer en als mens. Met Feyenoord won hij de Europacup I tegen het Celtic. Gevolgd door de veldslag om de Wereldbeker tegen het Argentijnse Estudiantes.  Deze wedstrijd werd ook wel bekend vanwege het brilletje van Joop van Daele. In 1974 had Tottenham Hotspur het nakijken toen de Rotterdammers er met de UEFA Cup vandoor gingen.

Met het Nederlands elftal haalde hij een tweede plaats op het WK van 1974. Tijdens het EK van 1976 bereikte Nederland de halve finale. Tijdens de wedstrijd tegen Tsjechoslowakije weigerde Van Hanegem naar de scheidsrechter, die hem bij zich riep, toe te lopen, met als reden een vergrijp op Johan Cruijff, waarna doorgevoetbald werd en gescoord. Van Hanegem werd aanvankelijk geselecteerd voor het WK van 1978. Toen Hugo Hovenkamp zich met een knieblessure afmeldde, besloot ook Van Hanegem niet naar Argentinië te gaan.

Na drie jaar bij AZ'67 en een jaar in Chicago speelde hij nog twee seizoenen bij FC Utrecht, waarna hij zijn loopbaan afsloot bij Feyenoord. In zijn afscheidswedstrijd (Feyenoord tegen het WK-elftal van 1974, waarin hij voor Oranje speelde), kreeg hij een symbolische rode kaart van scheidsrechter Charles Corver, waarna hij op de schouders van de spelers van het veld gedragen werd.

Willem van Hanegem: een vuistdik boek is nog te dun voor hem. Al zal hij dit zelf ontkennen. Op het veld een meester van het inzicht. Daarnaast een gevoelvol mens.

Video JW TV

20-02-2024